U Mostaru obilježena godišnjica HZHB, te odana počast Vukovaru

Vrijeme:1 min, 27 sec

 

 

I ove godine Mostar se prisjetio i odao počast gradu heroju Vukovaru.

 

Predstavnici udruga Domovinskog rata, gradskih, županijskih, entitetskih i državnih institucija, te brojni građani Mostara upalili su svijeće na spomen-obilježju poginulim hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, nakon čega se Kolona sjećanja uputila ka Vukovarskoj ulici.

Ovom prigodom obilježena je i obljetnica osnutka Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

“Diljem BiH i Hrvatske danas se pale svijeće i prisjećamo se teških vremena, vremena za povijest. HZ HB je vrijeme ponosa, ona ima prevelik značaj. Danas se vidi na osnovu različitih komentara koliko bi neki željeli da je drugačije”, izjavio je tom prigodom predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Dodao je kako dolazi vrijeme u kojem će svi shvatiti kako ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine da nije bilo HZ HB.

Pored Mostara, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, koji se obilježava 18. studenoga na dan sloma obrane grada, obilježen je i u brojnim drugim bh. gradovima u organizaciji Mladeži HDZ-a BiH.

Bitka za Vukovar u kojoj su, prema podacima vukovarske bolnice, ubijena ili poginula 1624 hrvatska branitelja i civila, od kojih 905 do sloma grada, a ranjeno je 1219 branitelja i civila, počela je 25. kolovoza 1991. kada su bivša jugoslavenska vojska i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na Vukovar.

Opkoljeni Vukovar branilo je oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu hrvatske vojske. Nakon tromjesečne vojne opsade obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. godine.

U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7.000 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba./Fena/HMS/

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori