KUPREŠKIĆ: Praljak je dokazao da HVO nije srušio Stari most

Vrijeme:1 min, 33 sec

 

 

Nevjerojatna je životna priča braće Zorana i Mirjana te rođaka Vlatka Kupreškića. Prvi su oslobođeni pred Haaškim sudom, i to za zločine u Ahmićima. Zoran Kupreškić, koji je izdao knjigu o svim događanjima, i danas vrlo autentično i iskreno svjedoči o tim događajima i predstojećoj presudi čelnicima Herceg Bosne 29. studenoga.

 

– Svi očekujemo tu presudu sa strepnjom i zebnjom, a mi, koji smo i izravni sudionici događanja u Haagu, još i više. Ako se bude pravno gledalo, presuda će biti oslobađajuća, bespogovorno, kaže Zoran Kupreškić za Večernji list.

Upitan hoće li to biti tako, odgovara:

-Ja mislim da neće jer je politika duboko involvirana u sam rad Suda u Haagu, tako da je svaka presuda Haaškog suda u ovom postupku za očekivati. Vidite samo jedan podatak. Koliko sam pratio sam tijek suđenja šestorici Hrvata, pa u slučaju Slobodana Praljka nesporno je kako je on dokazao da HVO nije srušio Sari most. Međutim, sve TV emisije takozvane neovisne (dakle i naše Hrvatske) bosanskohercegovačke televizije svako malo puste neki dokumentarac u kojem se tvrdi kako su postrojbe HVO-a srušile Stari most.

Tvrdim kako će takav pristup moja, vaša(?) i naša(?) televizija i imati, čak i ako u presudi izričito bude stajalo kako HVO nije srušio Stari most. Slično se događalo i nama Kupreškićima. Brat Mirjan i ja smo dva puta tražili vize za Australiju i oba puta ih nismo dobili jer smo bili članovi postrojbi HVO-a koje su bile involvirane oko sela Ahmići.

U presudi Marija Čerkeza izričito stoji kako HVO općine Vitez nije bio uključen u napad na selo Ahmići, no o tome nitko ni riječi. Dakle, službena politika Australije ne priznaje presudu Haaškoga suda. Dakle, cijeli Sud je politika, i tu nema spora, a onda su i sve presude politika, tvrdi Kupreškić za Večernji list./HMS/

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)