Vukovar u Rijeci XI. – rijeka domoljuba

Vrijeme:2 min, 14 sec

 

Jedanaesto obilježavanje dana pijeteta gradu heroju – „Vukovar u Rijeci“ i ove su godine organizirali Katolički skauti Riječke nadbiskupije, Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci, Zajednica udruga branitelja iz Domovinskog rata Primorsko-goranske županije i Klub navijača Armada Rijeka.

Nema odabrana galerija ili galerija je izbrisan.

Vukovarski bojovnici, pripadnici HOSa i Tigrova Damir Radnić, Viktorin Jurić Paša, Luje Soldić, Emil Pernar te Domagoj Pavić, Vladimir Alf Balgač, Darko Zlodi i Damir Pučak kao predavači, uveličali su obilježavanje 26. obljetnice najtežeg dana u novijoj hrvatskoj povijesti – dana kad je pao grad heroj i počinjen masakr u Škabrnji.

Program Vukovar u Rijeci trajao je čitavog dana. Hrvatski vitezovi održali su dva sata povijesti, prvi za učenike Ekonomske škole, a drugi u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji. Nadbiskup Devčić se zadržao u dvosatnom druženju s vukovarskim braniteljima u ordinarijatu.

Posjetili su i Klub navijača Armada te zajedno s njima upalili svijeće na Kantridi kod spomen-obilježja poginulim herojima iz Armadi

Središnji dio programa započeo je predavanjem  u Svečanoj dvorani Izidora Kršnjavija Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci gdje u 19h počela prigodna akademija sa svjedočanstvom heroja branitelja Vukovara, pripadnika Tigrova – Vladimira Alfa Balgača i Damira Pučaka.

Uvodnu riječ potpore i zahvale održala je ravnateljica PSHG prof Đudita Franko, a pjevali su članovi zbora PSHG.

U 20h kolona gimnazijalaca i uzvanika se spustila do Mosta hrvatskih branitelja Domovinskog rata i sjedinila se pred Mostom s kolonom koja je krenula iz Vukovarske ulice, od murala VUKOVAR predvođena Armadom i braniteljima sa zastavama Hrvatske, Vukovara, Armade i branitejskih udruga.

Ondje je održana molitva za sve poginule u Vukovaru i i Hrvatskoj koju je predvodio kancelar Riječke nadbiskupije mons. Nikola Imbrišak.   Položeno je cvijeće i zapaljene svijeće za sve poginule branitelje, zapjevala se »Rajska djevo, kraljice Hrvata«, a uslijedila je molitva koju je predvodio kancelar Riječke nadbiskupije mons. Nikola Imbrišak. Molitva je zaključena pjesmom »Bože čuvaj Hrvatsku«.

Vicerektor bogoslovije vlč. Marko Stipetić zajedno s bogoslovima, msgr. Sanjin Francetić, župnik Assunte zajedno sa svojim vikarom vlč. Pavom i župnik sušački vlč. Siniša Vujčić podržali su ovaj izniman događaj.

Nakon minute šutnje,  Armada je zapalila baklje za 26. godina bez zaborava.

Nakon X. Vukovara u Rijeci, posebno posvećene dr. Zlatku Tomašiću, ovogodišnje će obilježavanje 26. obljetnice dana koji je zauvijek promijenio Hrvatsku ostati zabilježeno po bakljadi Armade s 26. baklji upaljenih na istočnoj strani Fiumare i riječima Tigra Damira Pučaka, iste koje je ponavljao i preminuli dr. Tomašić:“Nama u ratu najjače oružje je bila puška, a u miru je najjače oružje znanje. Mi smo se izborili puškom za Hrvatsku, a vi nastavite dalje boriti se znanjem, važno je da ne odustajete.“

 

Vedrana Spadoni/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)