Mile Prpa: Deveta zgoda Malog viteza Don Quijotea – Gradski deponij smeća

Vrijeme:3 min, 27 sec

 

Deveta zgoda

              Malog viteza Don Quijotea – Gradski deponij smeća

 

U gradu, zapravo metropoli,  u kojoj  živi Mali vitez Don Quijote i njegov prijatelj Sancho Panza, odvoz gradskog smeća, a poglavito njegov deponij bio je veliki problem.

Dugi niz godina gradska uprava, a posebno Gradonačelnik najavljivali su rješenje  odvoza smeća i izgradnju novog deponija i spalionice, ali uvijek to je bilo samo prazno obećanje pred izbore.

Međutim, jednoga dana brojni su građani izravno na Europski parlament poslali više pritužbi o stanju smeća i  o neadekvatnom deponiju koji ugrožava zdravlje ljudi.

Mali vitez Don Quijote, pročita u novinama da sutra u dvanaest sati u posjet gradu, i gradskom odlagalištu smeća dolazi osobno Predsjednik Europskog parlamenta, s nekoliko drugih europolitičara, a  primit će ih  kod samog odlagališta osobno Gradonačelnik  sa svojim suradnicima.  Naravno bit će prisutni i brojni novinari i tv snimatelji.

U glavi našeg Malog viteza Don Quijotea ponovno se aktivirao sindrom pravde. Dugo navečer nije mogao zaspati i stalno je ponavljao – To je nepravda, to je nepravda! – da građani žive u smeću i smradu koji se širi kilometrima oko odlagališta. I da je on Mali vitez Don Quijote pozvan da  taj problem riješi, kao problem pravde za koju je on spreman  i svoj viteški život dati.

Ujutro, čim je ustao pozva k sebi svog  vjernog pratitelja Sancho Panzu da se  savjetuju što učiniti. Ubrzo su skovali plan i pristupili njegovoj realizaciji.

Točno u dvanaest sati i petnaest minuta  delegacija europolitičara zajedno s Gradonačelnikom i njegovom pratnjom, a i novinarima, stajala na asfaltu pokraj deponija smetlišta i žučno raspravljala o problemu. Odjednom ugledaju nižeg i debeljuškastog dječaka s hozentregerima kako pred sobom gura veliku kantu za smeće na kotačima.

Bio je to Sancho Panza, oko vrata mu zveckala kravlja klepetuša.  Kanta  bila nova  i u cijelosti  okićena brojnim vrstama cvijeća, koje je visjelo sa savih strana i  djelovalo kao veliki prekrasni  buket.

Kad se cvjetna kanta približila skupini političara, svi novinari prema njoj okrenuše svoje fotoaparate, a snimatelji kamere. Iz kante  iziđe Mali vitez Don Quijote, obučen u žuto viteško odijelo, popne se na poklopac kante i visoko digne u zrak svoj dugački štap. Zavladala je  tišina.

Sancho Panza skinu s vrata kravlju klepetušu i snažno zazvoni.  Mali vitez  glasno prozbori i predstavi se – Ja sam Mali vitez Don Quijote, vitez koji se bori za pravdu. Za pravdu sam spreman umrijeti časnom i plemenitom viteškom smrću. A zar ima veće viteške časti od borbe za dobrobit građana  rodnog grada. Želim da naš grad živi bez neugodnog mirisa gradskog smeća, da naš grad bude cvjetna oaza.

Želim  da se na sve strane osjeća  miris cvijeća. I da nigdje ne bude traga smeću i njegovom neugodnom mirisu.

Svi nazočni, uključujući i europarlamentarce, burno zapljeskaše.

Tada  Sancho Panza još jednom zazvoni kravljom klepetušom. Mali vitez Don Quijote ponovno prozbori – Pozivam europske političare da pomognu našem Gradonačelniku da ovaj problem riješimo. Potom siđe  s kante i dubokim klecanjem na jedno koljeno, nakloni se svima pravim viteškim naklonom. On i njegov pratitelj Sancho Panza udalje se s poprišta događaja, a kantu za smeće  okićenu prekrasnim cvijećem ostave.

Novinari su non stop škljocali svojim fotoaparatima, a tv snimatelji snimali cvjetnu kantu i slavnog viteza Don Quijotea. Ubrzo su   slike poslane u svijet. Bila je to prava mala novinarska i tv senzacija. Poznati  listovi, a posebno  žuti tisak,  pisali o pojavi Don Quijotea, o njegovim akcijama. I u Europskom parlamentu o tome se  pričalo.

Slavni Mali vitez Don Quijote i njegov prijatelj Sancho Panza pobijedili su. Sancho Panza  od radosti svojim palcima samo natezao i ispuštao hozentregere.  Mali don Quijote je ovu veliku pobjedu ponovo posvetio djevojčici Marijani oliti Dulcineji od Tobosa.

A sad se pitate što je  bila njihova pobjeda?! Deset  dana poslije   Gradonačelnik metropole dobio je službenu obavijest iz Europskog parlamenta da je njegovom gradu odobren iznos od  trideset milijuna eura nepovratno za izgradnju velike moderne spalionice smeća.

Kad je dobio tu obavijest, sav sretan, odmah je sazvao konferenciju za tisak da  to saznaju i građani, a posebno je istaknuo da će se  spalionica zvati imenom – “Spalionica Malog viteza Don Quijotea.”

 

Mile Prpa /Zgode i nezgode Malog viteza Don Quijotea, /Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)