Mile Prpa: Sedma  zgoda Malog viteza Don Quijotea – Na svinjogojskoj farmi

Vrijeme:2 min, 8 sec

 

 

 

Sedma  zgoda

                    Malog viteza Don Quijotea – Na svinjogojskoj farmi

 

Jednog dana naši junaci našli se u blizini svinjogojske farme iz koje se čula cika svinja. Ulaz u farmu bio širom otvoren. Na četiri kamiona  utovarivali  odojke za klaonicu. Svinje su ćutile što ih čeka, bile  uzbuđene i glasno  roktale i kričale. U duši Mladog viteza Don Quijotea probudio se osjećaj samilosti.  Razmišljao je što mu je učiniti? Pokraj njega je stajao njegov prijatelj Sancho Panza. Don Quijote mu reče idi do kabine i pitaj vozača gdje odvoze ove odojke?

I dok je Sancho Panza razgovarao s vozačem kamiona pred sam polazak vozila prema klaonici, naš bistri Mali vitez Don Quijote otraga na kamionu izvuče oba željezna klina koja su držala zadnja vrata da ne padnu, a metalni klinovi visjeli su na  kratkom lancu.

Ista priča se ponovila i s preostala tri kamiona puna živih odojaka. Prvi kamion je krenuo prema klaonici i već na  kilometar udaljenosti naišao je na dionicu ceste koja se naglo penje uzbrdo, zadnja vrata kamiona padoše, a  svinje kako su bile gusto nabijene počele su ispadati, a preostale  iskakale iz kamiona budući da zbog uzbrdice kamion nije brzo vozio. Ni jedna svinja kod iskakanja nije se povrijedila,   hodale su cestom, a najviše ih krene  na  livadu  pasti travu.

Kad je na to mjesto došao i drugi kamion pun svinja, vozač   ugleda brojne svinje na livadi i oko ceste,   pomisli da je to njihova normalna ispaša, tako su iz sva četiri kamiona ispale svinje, a da njihovi vozači to ne primjetiše sve do samog dolaska u klaonicu.

Naši junaci krenu šetnjom tom istom cestom i naiđu na krda mladih svinja kako okolo pasu. Mali vitez Don Quijote sa svojim dugačkim štapom rastjerivao ih je što dalje od ceste, a  pomogao mu i Sancho Panza  drndajući  kravljom klepetušom  čijeg zvuka se svinje plašile i bježale.

Nikome nije bilo jasno kako su svinje nestale iz kamiona i razbježale se na sve strane. Mali vitez Don Quijote proglasi  svoju novu pobjedu i opet je posveti svojoj Dulcineji od Tobosa.

Znao je dobro da  će svinje i tako jednog dana završiti u klaonici i na stolovima gurmana, ali im je podario još nekoliko dana života u prirodi. To je bio njegov dar životinjskim bićima koja nikako ne dospijevaju umrijeti prirodnom smrću, već završe tragično pod mesarskim nožem počesto i vrlo mladi.

Sjedeći u jednom kafiću naši junaci prepričavali su međusobno detalje uspješne velike akcije pod kodnim imenom – Svinjogojska farma.

 

Mile Prpa / Zgode i nezgode Malog viteza Don Quijotea, /Hrvatsko nebo

 

Odgovori