ČOVIĆ: Neću sudjelovati u obilježavanju Dana državnosti, Izetbegović je slao pozive samoinicijativno

Vrijeme:3 min, 33 sec

 

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je na današnjem druženju s novinarima kako nema nijedne dvojbe da će na Upitnik EK biti odgovoreno do 15. prosinca ove godine.

 

Kako kaže, postoje još dva uvjeta za kandidatski status, a to su usvajanje seta zakona o povećanju trošarina i usvojeni proračuni na svim razinama u BiH.

Što se tiče MAP-a, on je uvjeren da je, ako se pokaže određena dinamika, MAP izvjestan ako se promjene donose unutar BiH. Podvukao je da BiH nitko neće “gledati kroz prste”, prenosi Klix.ba.

On je rekao da se u državi političari previše bave unutarnjim pitanjima. Što se tiče izmjena Izbornog zakona BiH, Čović je najavio intenziviranje komunikacije s međunarodnim institucijama kako bi se izbori iduće godine održali nesmetano.

Na pitanje o izjavi Bakira Izetbegovića o priznanju Kosova, on je kazao da mu ne pada na pamet da ulazi u komentiranje takvih stvari.

Što se tiče Dodikove najave za platformu s hrvatskim političkim strankama, koja se odnosi na referendum o Sudu i Tužiteljstvu BiH, Čović je odgovorio da nema dovoljno informacija i da će u narednim danima obaviti razgovore s liderima stranaka pa i s Dodikom, nakon čega će moći govoriti više.

Čović je upitan i o njegovom potpisu iz 1993. godine, kojim je odobreno da se 10 zarobljenika Heliodroma uključi u prinudni rad. Kako kaže, on je 1993. svoj posao radio časno i pošteno, a predmet je u Tužiteljstvo BiH stavljen u rad kako bi ga se diskreditiralo.

Na pitanje o zastavi Herceg-Bosne koja je danas stajala iza njegovih leđa, on je kazao da je po definiciji hrvatski član Predsjedništva i da ne vidi ništa sporno u tome što ta zastava stoji uz zastavu BiH. Kako kaže, najviše bi volio da je tu još jedna zastava, odnosno zastava EU.

Što se tiče odnosa u FBiH, on je rekao da je istina kako se u tom dijelu BiH ne može donijeti nijedna ozbiljna odluka, ističući kako odnose u koaliciji opterećuju zategnuti odnosi između lidera.

Čović je potvrdio da 25. studenog neće sudjelovati u organizaciji Dana državnosti BiH jer je Bakir Izetbegović samoinicijativno uputio poziv za obilježavanje. On je rekao da je predlagao da se 25. studeni obilježi nekoliko dana prije ili poslije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je kako vjeruje da će presuda šestorki biti blaža, ali da treba nastaviti živjeti, kakva god da ona bude. Kako kaže, činjenica da se 14 godina čeka presuda dovoljno govori o samoj presudi.

On je kazao da će sve učiniti da HNS izađe zajedno na izbore i da se time pošalje poruka svima onima koji imaju namjeru eliminirati Hrvate iz političkog predstavljanja.

Čović je prokomentirao i utjecaj Rusije na BiH. Za Rusiju je kazao da moramo biti svjesni političkih odnosa i da BiH s pažnjom treba komunicirati i s Njemačkom i s Rusijom i sa SAD-om, ali primarno s EU. Istaknuo je kako je za njega euroatlantski put jedini put budućnosti BiH.

Što se tiče odnosa sa susjedima, on je kazao da BiH mora imati dobre odnose sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom.

Na pitanje o njegovoj posjeti Australiji i Novom Zelandu, on je kazao da posjetu priprema 5-6 godina te da mu je cilj bio obići dijasporu, prije svega Hrvate, a onda i ostale.

Upitan o troškovima puta on je kazao da ne zna tu informaciju i da je imaju članovi njegovog ureda. Kako kaže, Predsjedništvo BiH snosilo je troškove samo za članove izaslanstva.

Najavio je i službenu posjetu članova Predsjedništva BiH Beogradu, na kojoj će biti govora o granici. On se nada da će u narednih 15-ak dana uspjeti usuglasiti sva pitanja i da će članovi Predsjedništva BiH otići u Beograd s jedinstvenim stavom.

Predsjedavajući Parlamenta BiH je upitan i o Prijedlogu zakona o Izbornim jedinicama FBiH, koji su uputili SDP i DF. On je kazao da je čitao neke dijelove tih prijedloga i da uopće to ne želi komentirati.

On je rekao da HDZ ima plan B i C ako ne budu usvojene izmjene Izbornog zakona BiH. On misli da je suluda politika pokušavati uvoditi građanski koncept u BiH dodajući za sve one koji žele rat, rat im bio u kući.

Čović će sutra održati sastanak s Fahrudinom Radončićem u Mostaru./HMS/

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori