“Bude li se Haški sud vodio objektivnim sagledavanjem činjenica šestorka će biti oslobođena”

Vrijeme:3 min, 18 sec

 

 

Vladimir Šeks svojom je knjigom, razbio mit o tome da je prvi hrvatski predsjednik dr Franjo Tuđman s Miloševićem dogovorio podjelu BiH, rečeno je večeras na promociji Šeksove knjige “Državni udar – kako su Manolić i Mesić rušili Tuđmana i hrvatska politika prema BiH“ upriličenoj u hrvatskom domu “Hercega Stepana Kosače” u Mostaru, javlja Hrvatski Medijski Servis.

 

Šeks u tom trećem i četvrtom nastavku svoje knjige “Moja sjećanja na Domovinski rat i stvaranje hrvatske države objavljuje brojne dokumente, te transkripte razgovora predsjednika Tuđmana s visokim hrvatskim i međunarodnim dužnosnicima, te vodstvom Hrvata iz BiH.

-Iz cjeline tih razgovora jasno je kako se Tuđman zalagao za BiH kao uniju triju republika, a tvorci teze o tome da je RH izvršila agresiju na BiH su Stjepan Mesić, Josip Manolić i Josip Boljkovac, jer su time htijeli izvršiti puč srušiti Tuđmana  i preuzeti vlast, nakon što su shvatili da su na silaznoj političkoj putanji, kazao je prof. dr. Ivica Miškulin s Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu.

-Tuđman je isticao kako BiH ne može opstati kao unitarna država, već jedino kao federacija ili konfederacija triju republika, kazao je među ostalim jedan od predstavljača knjige dr. Dinko Čutura, ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva.

Ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž kazao je kako Šeksova knjiga omogućuje da se na objektivan način sagledaju sve relevantne činjenice o ratu u BiH.

-I ako se Haški sud pri izricanju presude političkim i vojnim dužnosnicima Hrvatske republike Herceg Bosne bude rukovodio političkim kriterijima onda pravosnažna presuda neće biti utemeljena na objektivnom sagledavanju činjenica iz prošlog rata. Ukoliko se bude rukovodio pravnim kriterijima onda će ta presuda biti ne samo ublažena već i oslobađajuća, kazao je Raguž.

Raguž je kazao da je ovo njegovo mišljenje utemeljeno na činjenici da je Haško tužiteljstvo do podataka o sudjelovanju u međunaronom sukobu Hrvatske u BiH dolazilo na nezakonit način, bez mogućnosti da predstavnici Republike Hrvatske iskažu svoj stav o tome, te ucjenama visokih časnika HVO-a da  im se ako potvrde sudjelovanje RH u ratu u BiH neće suditi pred Haškim, već pred Sudom BiH, gdje su Hrvatima izricane i izriču se drakonske zatvorske kazne. Dakle, ucjenjivanjem ljudi ne može se doći do pravde, zaključio je Raguž.

Autor knjige Vladimir Šeks je kazao kako osuđujuća presuda Prliću i ostalima neće dovesti do pomirenja između Bošnjaka i Hrvata, već bi naprotiv takva presuda produbila nepovjerenje.

“U mojoj knjizi ja dokazujem kako nije bilo nikakvog dogovora Tuđmana i Miloševića o podjeli BiH, da Hrvatska zajednica Herceg Bosna i Hrvatska Republika Herceg Bosna i njeno vojno krilo Hrvatsko vijeće obrane nisu bile nelegitimne tvorevine ni sa stajališta Ustava BiH ni sa stajališta međunarodnog prava, nego da su bili zaštita i štit u ovom slučaju hrvatskog naroda ali i bošnjačkog naroda u odnosu prema srbijanskoj agresiji”, kazao je Šeks.

Ukoliko bude potvrđena prvostupanjska presuda to će, po Šeksovom mišljenju biti prije svega težak momenat za Prlića i njegove kolege, za Hrvate u BiH, ali i za Hrvatsku. No, uvjeren je da će i predsjednica i premijer Hrvatske znati i u takvim okolnostima zaštiti interese Republike Hrvatske.

Haški sud, međutim, dodao je Šeks, neće određivati povijest, ma kakvu pravosnažnu presudu izrekao, jer je još mnogo silnica koji određuju povijest, a pravedna borba Hrvata da budu ravnopravan narod u BiH će se nastaviti, zaključio je.

Na promociju knjige Vladimira Šeksa, doajena hrvatske politike, jednog od koautora prvog Ustava RH i ustavnog zakona o raskidu veza RH s bivšom SFRJ, o njegovom stvaralačkom opusu, govorio je i prof. dr. Miljenko Brekalo, voditelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar – Centar Osijek.

Među nazočnima u punoj dvorani HD Herceg Stjepan Kosača bili su i predsjedatelj Predsjedništva BiH dr Dragan Čović, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog Sabora i saborski zastupnik dr Božo Ljubić, premijer HNŽ dr Nevenko Herceg, predsjednik Glavnog vijeća HZ HB mr. Vladimir Šoljić, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr Zoran Tomić i drugi uglednici./HMS/

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)