IZETBEGOVIĆ ŽELI DOBRE ODNOSE S RH, A OPTUŽUJE: Hrvatska je izvršila agesiju na BiH!

Vrijeme:2 min, 49 sec

 

Bošnjački član Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović optužio je Hrvatsku da je, kao i Srbija, izvršila agersiju na BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Upitan kakav će epilog procesa Ratku Mladiću te Prliću i ostalima utjecati na budućnost BiH, ali i odnose u regiji Izetbegović je kazao kako će “u prvi mah biti prkosnih i inat-reakcija, ali istina i kakva-takva pravda će biti prihvaćene i donijet će relaksaciju na duže staze”.

-I Srbija i Hrvatska su sudjelovale u agresiji na BiH, pokušavale su ostvariti velikodržavne planove, to je tako, i od te istine ne vrijedi bježati. Bitno je da se iz počinjenih grešaka izvuku otrežnjujuće pouke i da se nipošto ne krene Mladićevim i Prlićevim stopama, jer će i novi pokušaji i novi akteri završiti isto kao i oni, izjavio je Izetbegović za Faktor.ba, ničim ne potkrepljujući svoje optužbe protiv Hrvatske.

Na upit je li u nedavnom razgovoru s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović riješen problem pelješkog mosta Izetbegović ja kazao kako je “u vezi Pelješačkog mosta dogovoreno je da se rješenje pronađe u okviru međunarodnog prava, što podrazumijeva i UN Konvencije o pravu mora”.

-Hrvatska i BiH trebaju biti korektni i pametni susjedi i pomoći jedna drugoj. U tom smislu je krenula i komunikacija Europske unije s Hrvatskom. Uvjeren sam da ćemo s Hrvatskom doći do obostrano prihvatljivog rješenja, kazao je lider SDA.

Komentirajući optužbe bošnjačkih oporbenih stranaka SDP i DF-a da je “Čoviću dao previše” Izetbegović je kazao:

– Nisam popuštao, ali sam uložio truda u suradnju sa strankama koje su dobile jasnu većinsku podršku birača iz hrvatskog naroda u BiH. Time sam htio relaksirati odnose, pridobiti Hrvate za suradnju na bitnim reformskim i integracijskim procesima, da Bošnjaci ne surađuju s malim hrvatskim strankama koje nisu dobile većinsku podršku hrvatskog puka, da ih se time gura u zagrljaj Dodika itd. Dio ovog cilja je sigurno postignut, ali je ostala ta veza s Dodikom koja zabrinjava. Suradnja nekih hrvatskih lidera sa nekim srpskim liderima koji teže podjeli BiH se dogodila par puta u posljednih četvrt stoljeća. I nije nam ništa dobro donijela, a najveći gubitnici su redovito bivali Hrvati, kazao je Izetbegović .

HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona će se uskoro naći pred Zastupničkim domom, SDA je najavila svoj prijedlog, SBB se drži po strani. Upitan kakav epilog se može očekivati Izetbegović je kazao kako će se teško doći doći do rješenja.

-Atmosfera je loša, nema dovoljno komunikacije, stajališta su jako udaljena. Mada se čini da se radi o sitnicama, radi se o principima, o balansu građanskog i etničkog koji nije nimalo lako postići. SDA će imati prijedlog koji neće ići izvan okvira Ustava Federacije BiH, a to neće biti dovoljno HDZ-u, a oni u sprezi sa SNSD-om mogu zaustaviti svaki prijedlog u Domu naroda.

Dužnosnici SDA ranije su najavili kako će predložiti da se iz svake županije bira najmanje jedan izaslanik u Dom naroda Parlamenta F BiH, ako je takav izabran u županijsku skupštinu, što je Ustavni sud BiH proglasio neustavnom odredbom u Izbornom zakonu i stavio je izvan snage, ali je takva odredba ostala u Ustavu FBiH.

Izetbegović je kazao i kako su Bošnjaci skupo platili cijenu očuvanja cjelovite Bosne, te zaključio:

-Ali, neće biti više nijednog pomaka na štetu naroda koji čini polovicu BiH populacije, a sveden je na trećinu utjecaja u skoro svim bitnim segmetnima.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)