Mile Prpa : Prva nezgoda Malog viteza Don Quijotea – Kod sudca za prekršaje

Vrijeme:2 min, 5 sec

 

 

 

Prva nezgoda

                       Malog viteza Don Quijotea – Kod sudca za prekršaje

 

Cijelim gradom, a i mnogo šire, pričalo se o tajanstvenim osobama koje  se pojavile inkorporirane u glavne junake Cervantesovog romana Don Quijote od Manche kao likovi samog viteza Don Quijotea i njegovog perjanika Sancho Panze, i da po gradu, koji je ujedno i metropola, izvode razne nepodopštine tražeći neku pravdu i pritom nanoseći veliku štetu. Pričalo se da se to već dogodilo nekoliko puta na više različitih mjesta. Nitko ne zna tko su ti mladići, odakle su došli i što time žele postići?

Neki su u tim likovima prepoznali dječake Vlatka i  Jureka. Došla je policija i  pokucala na vrata njihovih kuća. Zatekla ih je obojicu kako se pripremaju za školu i dovela pred sudca za prekršaje. Obojica su u vrijeme  privođenja bili obučeni u  plave traperice, obične košulje i nekakve prsluke. Nisu ni najmanje sličili Don Quijoteu i Sancho Panzi. Lako je bilo braniti se!

O njima nije bilo nikakvih podataka, niti su bilo gdje zavedeni u sudskim i policijskim dosjeima kao prekršitelji, pa ni za najmanje prekršajno djelo, a kamo li da bi učinili neko kazneno djelo. Sudac za prekršaje obojicu ih  ispita. Dječak Vlatko reče – Istina je da ja već nekoliko mjeseci čitam knjigu Don Quijote od Manche, remek-djelo Don Miguela de Cervatesa i da svojim kolegama pričam o toj knjizi,  i da me zbog toga zovu Don Quijote, a moga prijatelja Sancho Panza jer se nas dvojica družimo. Reče – Mi se nigdje ne krijemo i ništa ne radimo što nije dobro, već samo ono što smatramo da je dobro i pravedno.

Potom rekoše da im ta imena kao nadimci  predstavljaju veliki problem jer se s nama učenici u školi stalno izruguju, vičući – Evo ide Sancho Panza ili Don Quijote i sl.  Zbog toga  bismo se najradije ispisali iz škole.

Tim riječima potpuno  razoružaše sudca za prekršaje, koji poput Heroda reče – Ja na ovim mladićima koji još nisu ni punoljetni ne vidim nikakve krivice i naredi policiji da ih smjesta pusti na miru.

Kad  se vraćali doma Don Quijote reče – Ovo je zbilja neugodno, ali i ovo je velika pobjeda, možda i najveća. Potom viknu – Dulcinejo od Tobosa, gdje si? Imam veliki poklon za Tebe. Posvećujem Ti pobjedu nad državnom birokracijom. Potom zapjeva – Don Quijote, Don Quijote viteže slavni…!

A naš Jurek oliti Sancho Panza reče – Sad više nitko neće na nas sumnjati. Idemo u nove pobjede. Uaaa!

 

Mile Prpa /Zgode i nezgode Malog viteza Don Quijotea/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)