LUKAČ: Povratak radikalnih islamista iz ISIL-a sigurnosna prijetnja BiH

Vrijeme:1 min, 2 sec

 

 

Direktor Federalne uprave policije (FUP) Dragan Lukač izjavio je danas u Sarajevu da značajnu sigurnosnu prijetnju Bosni i Hercegovini predstavljaju radikalni islamisti koji se vraćaju u BiH nakon što su se borili u redovima terorističke organizacije Islamske države.

 

“Iz Bosne i Hercegovine je oko 300 osoba otišlo na strana ratišta. Oko 50 njih se dosad vratilo u BiH, a veći broj je procesuiran. Oni predstavljaju sigurnosnu prijetnju”, rekao je Lukač, prenosi Hina.

On je dodao da vlasti BiH posljednjih godina poduzimaju značajne napore kako bi suzbile terorističke prijetnje i stvari držale pod kontrolom.

“Niste prije četiri ili pet godina mogli sresti pojačano ponašanje FUP-a u dnevnom obilasku u Gornjoj Maoči, a danas ćete je sresti, kao i u drugim mjestima gdje su paradžemati”, rekao je Lukač.

Prema podacima sigurnosnih službi, najveći broj radikalnih islamista, kao i boraca koji su iz BiH otišli u Siriju i Irak, prethodno su prošli indoktrinaciju u paradžematima, vjerskim zajednicama u kojima ne prihvaćaju autoritet Islamske zajednice u BiH.

Lukač je na konferenciji za novinare upozorio i da pojedine političke stranke, ne navodeći koje, pokušavaju izvršiti pritisak i zaustaviti rad FUP-a.

On je naglasio da policija neće podleći političkim pritiscima./HMS/

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)