“RATNI ZLOČINI”-Obrana zatražila oslobađanje Srba u slučaju spaljivanja hrvatskog sela

Vrijeme:2 min, 40 sec

 

 

The Balkan Insight u nedavnom članku izvještava o tijeku suđenja trima optuženicima za palež u hrvatskom selu.

 

Obrana i tužiteljstvo iznijeli su završne riječi pred zagrebačkim Županijskim sudom prošlog četvrtka na suđenju Nikoli Lađeviću, Predragu Radišiću i Deanu Tišmi, bivšim članovima naoružanih snaga Republike Srpske Krajine, nepriznatog srpskog entiteta za vrijeme rata.

Trima se muškarcima sudi za spaljivanje i uništavanje kuća u selu Nova Drenčina, koje su gotovo potpuno nastanjivali Hrvati, u listopadu 1991. godine.

Sudi im se u odsustvu jer se pretpostavlja da žive izvan Hrvatske.

Stavovi obrane

Višnja Galešić, braniteljica Nikole Lađevića, navodnog zapovjednika grupacije, tvrdila je da su selo spalili nepoznati počinitelji. No, rekla je da sud nije utvrdio “izvan osnovane sumnje” da su to počinili članovi te grupacije.

Primijetila je i da su neki od svjedoka tvrdili da su se drugi srpski seljani pridružili jedinici i da je moguće da su odgovorni za dio paleža.

Nadalje je tvrdila kako nije bilo fizičkih dokaza – dokumentacije ili narudžbi – koji bi dokazivali da je Lađević doista bio zapovjednik te da stoga nije bio odgovoran za zločine koji su počinili njegovi navodni podređeni.

Istaknula je fotografije koje pokazuju da je Tišma bio dio jedinice s oznakom četiri ćirilična slova “S” s bijelim orlom. To je oznaka Bijelih orlova, paravojne jedinice povezane sa Srpskom radikalnom strankom.

Zaključila je da su u Novoj Drenčini Bijeli orlovi bili podređeni srpskom paravojnom zapovjedniku Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao Kapetan Dragan. To je poduprla fotografijama na kojima Vasiljković pozira s navodnim počiniteljima paleža.

Lađević je navodno bio zapovjednik te grupe, a Radišić i Tišma bili su mu podređeni, kada su srpske trupe napale selo u listopadu 1991. godine, nakon poraza hrvatske obrane kod Petrinje.
Prema svjedocima koji su bili članovi Hrvatske vojske, Srbi su napali selo, paleći kuće i štagljeve.

Svjedoci su rekli da su tijekom napada tenkovi uništavali i kuće.

Hrvatski su se vojnici prvo povukli, a zatim su se vratili i pronašli selo napola spaljeno.
Srpske snage napale su ponovno  i spalile oko 80 od 120-ak kuća koliko ih je bilo u selu. Dvije su starije Hrvatice tvrdile da su preživjele napad.

Glavni je dokaz protiv Tišme pismo koje je napisao bratu u listopadu 1991. godine, u kojemu navodno govori o zločinima.

No, Tišmin branitelj Frane Bobinac rekao je da bi trebala postojati grafološka analiza pisma kako bi se ustanovilo je li ga Tišma doista napisao.

Bobinac je napomenuo da “ne postoji ni najmanji izravni dokaz” koji ukazuje da je optuženi počinio zločin.

Tužiteljstvo tvrdi suprotno

Predstavnica ureda hrvatskoga državnoga odvjetnika rekla je da je sud u međuvremenu utvrdio da dokazi i svjedoci upućuju na to da “je Lađević bio zapovjednik grupacije”.

Rekla je da je član paravojne jedinice Nikola Simić dao  izjavu u kojoj tvrdi da je “21. rujna 1991. godine prebačen u jedinicu pod zapovjedništvom Nikole Lađevića… i da su otišli u selo i zapalili ga”.

Ured hrvatskoga državnog odvjetnika tvrdi da, iako je Lađević znao za zločine, nije ništa učinio kako bi ih spriječio ili sankcionirao počinitelje.

Tvrdi i da su svjedoci prepoznali Radišića na fotografijama na kojima se vidi kako pali kuće. Glavni je dokaz protiv Tišme njegovo pismo bratu.

 

Dnevnik.ba/ http://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

2 thoughts on ““RATNI ZLOČINI”-Obrana zatražila oslobađanje Srba u slučaju spaljivanja hrvatskog sela

  1. Pritisnite Puoovca jer on zna za sve zlocine njegovog brata i srbske paravojske u HR.

    Pupovac je bio prije rata, tijekom rata, a i danas je velikosrbski “spavac” infiltriran u hrvatsku politiku, vlast, medije, nevladine udruge i sve druge vidove drustvenog zivota u HR.

  2. Još jedan alibi proces. Umjesto da sude Stanimiroviću i njemu sličnima, sada sude onima koji su nedostupni, da bi se presuda kasnije lakše pobila.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)