Mile Prpa : Druga zgoda Malog viteza Don Quijotea – Azil za pse

Vrijeme:3 min, 37 sec

 

 

 

Druga zgoda
Malog viteza Don Quijotea – Azil za pse

 

Malog viteza Don Quijotea psi voljeli. Možda zato što ih je svjetlo žuta boja njegove obleke privlačila poput noćnog svjetla koje privlači raznorazne lepurice. Kad bi ga psi susreli, približili bi mu se gotovo puzeći došli do njega, pomirisali ga i u pravilu bi legli na leđa. Kad ih on malo pogladi, oni bi, opčarani u potpunosti pali pod njegovu vlast.

Jednoga dana junaci ove priče, prigodno obučeni u svoja viteška odijela, šetali gradom. Za njima je krenulo nekoliko pasa koji se odnekud skupili. Don Quijote reče svom prijatelju, kojeg inače nije smatrao slugom, već prijateljem, da bi bilo zgodno da posjete u gradu najveći Azil za pse, gdje se psi nalaze čekajući udomljenje ili usmrćenje.

Ubrzo su stigli do psećeg Azila. Psi u kavezima, a bilo ih je stotinjak i barem dvadesetak različitih vrsta, inače jako nervozni jer žive u strahu od usmrćenja, ubrzo se uzbudiše i otpoče takav lavež kao da su u Azlil ušli vukovi, a ne dva najbolja prijatelja pasa. Lavež je bio neizdrživ, tako da vlasnici Azila odmah istrčaše iz svojih domova vidjeti što se događa.

Naš Mali vitez Don Quijote uz pomoć svog vjernog pratitelja i savjetnika u dobru i zlu, iskoristi situaciju, ubrzo otvore sve kaveze i psi iskoče vani i skupe se oko Malog viteza Don Quijotea i njegovog prijatelja. Naprosto su skakali na njih od radosti i svaki pas ih je htio malo obliznuti u znak zahvalnosti. Vlasnici Azila za pse, kad to vidješe uplaše se i nisu se usudili ništa reći.

Na to Sancho Panza zaronda svojom kravljom klepetušom i svi psi, i vitez i njegov perjanik krenuše niz ulicu prema gradskom tramvaju koji je upravo čekao putnike na polaznoj postaji.

Pasa, raznih vrsta i veličina, ali i različitih ćudi bilo je više od stotinu. Sva vrata tramvaja bila su otvorena, a u njemu tek poneki putnik. Kako u tramvaj uđe Don Quijote, tako za njim jurnuše psi, a Sancho Panza pričeka vani sve dok i zadnji pas ne uskoči u tramvaj, tada i on uđe. Tramvaj krenu u pravcu središta grada i nije stajao na usputnim postajama.

Tramvaj se zaustavi u blizini gradske uspinjače koja vodi na Gornji grad, a skupilo se mngo ljudi da vide što se to događa. Naš vitez i njegov pomoćnik uđu u uspinjaču, a za njima se naguraše i svi psi.

Kad se uspinjača zaustavila, kondukter bez da je ikoga prije toga pitao za voznu kartu, otvori vrata i svi iziđu vani i uz silni lavež i drndanje kravlje klepetuše dođu pred zgradu Sabora, gdje su zastupnici upravo raspravljali o nekim zakonima.

Sabornici kad čuše tu silnu halabuku dotrčaše do prozora da vide što se to zbiva. Stražari hitno zatvoriše velika saborska vrata i nisu dopustili ni psima ni vitezu da uđu unutra. Ubrzo se skupilo mnogo ljudi, a i nekoliko novinara. Tada Mali vitez Don Quijote svojim štapom počne lupati po kapiji, a Sancho Panza zadrnda kravljom klepetušom.

Ubrzo se otvore saborska ulazna vrata i pojavi se osobno Predsjednik u pratnji nekoliko zastupnika. Mali vitez Don Quijote držeći visoko u zraku svoj štap, zatraži da Sabor po hitnoj proceduri donese Zakon o zaštiti napuštenih pasa i zabrani njihovog usmrćenja.

Na to Predsjednik Sabora izjavi da prihvaća prijedlog i da će im to biti prioritetni zadatak, što su prenijeli novinari i tv snimatelji.

Potom Sancho Panza u znak pobjede ponovno snažno zaronda kravljom klepetušom. Mali vitez zahvali se Predsjedniku Sabora i pozva pse da se zajedno s njime vrate u svoj Azil za pse, što i učiniše.

Mnogi čestitali Malom vitezu Don Quijoteu, sad su ga već pomalo počeli poštivati, a brojna djeca i njihovi roditelji rekoše da je on junak i da je učinio dobro, a nadasve pravedno djelo.

Kako je za njegovu akciju preko televizijskih ekrana i Interneta odmah saznao cijeli svijet, već sutradan u brojnim gradovima svijeta navalili građani na Azile za pse, i rijetko je koji pas ostao neudomljen.

Don Quijote je i tu svoju veliku pobjedu posveti svojoj princezi Marijani oliti Dulcineji od Tobosa. Novinari su bili na stotinu muka jer nisu znali koja je djevojčica njegova princeza zbog koje se tako viteški hrabro bori za pravdu.

Nastavit će se ……..

http://hrvatskonebo.com/hrvatskonebo/2017/10/30/mile-prpa-zgode-i-nezgode-malog-viteza-don-quijotea/

 

Mile Prpa /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)