IN MEMORIAM dr. Zlatko Tomašić: Hrvatska se danas brani znanjem i poštenjem

Vrijeme:3 min, 22 sec

Nema odabrana galerija ili galerija je izbrisan.

U ponedjeljak, 30. listopada 2017. domoljubna i humana Rijeka poklonila se uspomeni na svog sugrađana, dr. Zlatka Tomašića. U organizaciji Udruge dragovoljaca Domovinskog rata PGŽ i Zajednice udruga proizašlih iz Domovinskog rata brojni suborci i prijatelji došli su zapaliti svijeće i pomoliti se na groblju Kozala, gdje su ga prije godinu dana ispratile na posljednje počivalište tisuće štovatelja u jednom od najvećih i najdirljivijih oproštaja što ih je Rijeka vidjela. Dr. Zlatko Tomašić svojim je životom ostavio vječni trag. Pažljiv i odan suprug, brižan otac troje djece, iskreni domoljub i lokalpatriot, izvanredan stručnjak, dječji kirurg, dragovoljac Domovinskog rata koji je preživio golgotu srpskih logora i vratio se na prve crte bojišnice, organizirajući ratni sanitet do konačne pobjede, posvećen predsjednik Zajednice Udruga proizašlih iz Domovinskog rata i prije od svega – dobar čovjek, dokazao je da postoje ljudi koji su nezmjenljivi.

Zlatko Tomašić rodio se 8. kolovoza 1961. godine u Rijeci, gdje je i odrastao. Akademsko zvanje doktora medicine stekao je 3. srpnja 1987. godine. Stažirao je kao liječnik u KBC-u Rijeka 1988. godine. Stručni ispit za zvanje doktor medicine položio je 1989. godine. Bio je liječnik u ambulanti Novalja, DZ Pag tijekom 1989. godine, a kao liječnik je radio i u ambulanti u Ilirskoj Bistrici 1990. godine. Djelatnik je KBC-a Rijeka od 19. rujna 1992. godine. Godine 1997. položio je specijalistički ispit iz dječje kirurgije. Obranio je 2012. godine magistarski rad pod nazivom “Posebnosti koštanih prijeloma gornjeg ekstremiteta u djece” iz znanstvenog područja Biomedicina i zdravstvo, znanstvenog polja Kliničke medicinske znanosti i znanstvene grane kirurgija.  Na završetku je doktorskog studija, a pred Povjerenstvom za znanstveno-istraživačku djelatnost Medicinskog fakulteta u Rijeci obranio je temu doktorskog rada. Bio je zamjenik predstojnika Klinike za dječju kirurgiju KBC-a u Rijeci i pedsjednik Zajednice branitelja “Gojko Sušak” PGŽ-a koja je, temeljem statuta HDZ-a, županijska zajednica HDZ-a kao dio Zajednice branitelja HDZ-a “Gojko Šušak” Republike Hrvatske sa sjedištem u Zagrebu, član Županijskog odbora HDZ-a i predsjedništva HDZ-a Primorsko goranske županije, član središnjeg odbora Zajednice branitelja HDZ “Gojko Šušak” Republike Hrvatske.

Bio je dragovoljac Domovinskog rata od lipnja 1991. do 30. lipnja 1996., odlikovan najvišim odličjima RH za svoj doprinos na prvim borbenim linijama u elitnim postrojbama MUP-a RH, ZNG-a i HV-a, čovjek koji je uvijek bio sa svojim suborcima u najtežim trenucima. Zlatko Tomašić bio je zatočenik srpskih koncentracijskih logora, nakon čega nije posustao već se vratio na prvu crtu bojišnice. Nakon oslobađanja bio je na ličkom ratištu, a kasnije je sudjelovao u organizaciji kriznog stožera Primorsko-goranske županije. Od prvog danja stvaranja ZNG, a kasnije HV aktivno učestvuje u stvaranju saniteta HV i MUP-a RH do završetka Domovinskog rata kao Načelnik sanitetske službe OZ Rijeka, kasnije Zbornog područja Gospić ( koja je obuhvaćala Istarsku, Primorsko goransku i Ličko senjsku županiju), koordinator civilnog zdravstva i časnik za vezu za potrebe ZP Gospić i specijalnih postrojba MUP-a, te voditelj mobilno kirurško anestezioloških ekipa.

Od 1994. bio je član predsjedništva i dopredsjednik UHDDR-a grada Rijeke te pročelnik povjerenstva za  i socijalnu skrb u toj udruzi, a od 1998. njen predsjednik UHDDR-a, a zatim i predsjednik Zajednice UHDDR-a Primorsko goranske županije. Od 2004. do 2016. predsjednik je Zajednice udruga Domovinskog rata Županije primorsko – goranske (koja broji 10 udruga). Također, bio je član  i vijeća Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990. / 1991. Republike Hrvatske kao i povjerenik za Primorsko goransku županiju. Posmrtno je odlikovan Zlatnom poveljom grada Rijeke za cjelokupno životno postignuće na unapređivanju znanosti, zdravstva i svih oblika društvenog života.

Poruka  koju nam je dr. Zlatko Tomašić ostavio u nasljeđe je: ” DANAS SE HRVATSKA NE BRANI S ORUŽJEM U RUCI, DANAS SE HRVATSKA BRANI ZNANJEM I POŠTENJEM.”

 

 

 

 

 

 

 

Svijeće su zapaljene i poginulim pripadnicima MUPa i na Mostu hrvatskih branitelja Domovinskog rata, nastavljajući odavanje počasti koje je godinama vodio dr. Tomašić.

Počivao u miru Božjem i svjetlost vječna svijetlila njemu.

 

Foto: Josip Čekada, VS

Vedrana Spadoni/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)