Dan ratne povijesti u Lici

Vrijeme:3 min, 13 sec

Nema odabrana galerija ili galerija je izbrisan.

Profesori i nastavnici povijesti Primorsko-Goranske Županije, njih 27, imali su prilike na licu mjesta, točnije – u Lici, naučiti ratnu povijest iz usta pobjednika, riječkih časnika i bojovnika 111. GBR HV, 128. brigade HVa i Otočke 133. brigade.  Saznali su da je na Otočac i Ramljane više od 5 puta bačen napalm, kojeg hrvatski vojnici tada nisu znali gasiti, da su Riječani naučili razlikovati srpska od hrvatskih sela tako da su prepoznavali srpska po asfaltiranim cestama i autobusnim stanicama, jer su hrvatska bila bez asfalta i veza… Prve žrtve stradale su i zbog neiskustva, jer su se zadržavali u i uz objekte precizno locirane na vojnim kartama – škole i bunare. U prosincu 1991. Primorci, Gorani i Ličani uspješno su zajedničkim snagama zaustavili ofenzivu u kojoj su uz lokalne Srbe i JNA sudjelovali i srpski specijalci i četnici iz Srbije s nakanom rascijepljenja Hrvatske po granicama zacrtane Velike Srbije. Obiđena su mjesta stradanja i pobjeda, a posebno značajan bio je susret s Nikolom Grpcem, ocem Milana Grpca koji je poginuo 11. prosinca 1991. u zasjedi kraj svog rodnog sela.

 

Županijsko stručno vijeće nastavnika povijesti u gimnazijama i strukovnim školama i ŽSV učitelja povijesti u osnovnim školama u suradnji sa članovima UHBDR KASTAV i uz potporu HRVATSKOG ČASNIČKOG ZBORA RH, ZAJEDNICE UDRUGA DOMOVINSKOG RATA PGŽ  28.listopada 2017. godine obišli su Ličko ratište sa ciljem da se nastavnici povijesti na terenu upoznaju sa događajima u Domovinskom ratu neposredno, od ratnih zapovjednika, istaknutih časnika riječkih, i postrojbi sa područja Like koji su sudjelovali u akcijama tijekom Domovinskog rata.

Pitanja koja su obrađivana tijekom obilaska ratišta su:

1.      Stanje na području bivše Jugoslavije neposredno pred agresiju na RH
2.      Širi međunarodni kontekst u kojem se je odvijala agresija
3.      Stanje na području Rijeke i PGŽ, aktivnosti vezane za pripreme za agresiju
4.      Odlazak na Ličko ratište postrojbi sa područja PGŽ, stanje na ratištu i prvi okršaji
5.      Organizacija šireg područja obrane Gospića
6.      Tijek Domovinskog rata na Ličkom ratištu
7.      Završne operacije HV i sudjelovanje postrojbi sa područja PGŽ

Pored članova Županijskog stručnog vijeća nastavnika povijesti u gimnazijama i strukovnim školama, članova UHBDR KASTAV i Hrvatskog časnikog zbora RH PGŽ u obilazak su  se aktivno uključili i pripadnici 111. brigade, 128.brigade, 9.gardijske brigade i 133.brigade, istaknuti zapovjednici i časnici koji su imali značajnu ulogu u borbenim djelovanjima. Ličkoj povijesnoj turi pridružili su se i branitelji UHBDR KASTAV na čelu s predsjednikom Marinom Grpcem te članovi obitelji poginulih pripadnika HV, gospođa Irena Kačić iz Zajednice udruga proizašlih iz Domovinskog rata PGŽ.

Dan povijesti vodio je od Rijeke, preko Senja do Drenovog Klanca, Ramljana, Ibrešića, Čanka, Otočca, Gospića do Ribnika i natrag.

Povijesni kontekst, situaciju na terenu, položaje i akcije A bojne 111. GBR Zmajevi izložio je stožerni brigadir u mirovini Frano Primorac, koji je vodio 111. A bojnu u najtežim danima 1991. – 1993. U borbama u Drenovom klancu, 111. brigada ima prve žrtve 13. studenog 1991. Poginuli se Kristijan Ladavac, Nebojša Đikić, Zlatko Filić i Bruno Prpić, ali je prodiranje srpskih agresora zaustavljeno, kao i nakana da se Hrvatska podijeli.

Pukovnik u mirovini Davor Peitl, osnivač i prvi ratni zapovjednik 133. Otočke brigade održao je polsatno predavanje o organiziranju obrane Otočca, osvajanju vojarne, te ulozi Riječana, posebice A Bojne 111. GBR HVa Zmajevi – Klokana i Spidera. Bojnik Aleksandar Medved, govorio je o sukobima s Belim orlovima, pričuvni bojnik Ivan Lerga i pričuvni poručnik Darko Troskot o stradanju u selu Čanak i slatkoj pobjedi Oluje, a umirovljeni brigadir Stanislav Linić o operaciji Medački džep.

Na kraju obilaska je prof. Ivan Lerga, ratni zapovjednik 2.bojne 128.brigade i predsjednik Udruge 128.brigade HV „SV.Vid“ svim sudionicima podijelio novoizašlu monografiju 128.brigade autora Petra Trinajstića.

 

 

Vedrana Spadoni/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)