KORAK DO SUKOBA Rajoy raspustio Katalonski parlament, Katalonci uklanjaju španjolske zastave

Vrijeme:2 min, 39 sec

 

 

Katalonski parlament izglasao je neovisnost, a nedugo potom je španjolski senat odobrio primjenu članka 155 Ustava, kojim se Kataloniji ograničava autonomija.

 

Španjolski premijer Mariano Rajoy raspustio je katalonski parlament te raspisao izbore u toj regiji za 21. prosinca.

Prve mjere koje će poduzeti španjolska vlada je micanje s funkcije katalonskog predsjednika vlade Carlesa Puigdemonta, potpredsjednika vlade Oriola Junquerasa te ostalih savjetnika, odnosno ministara katalonske vlade, rekao je Rajoy na konferenciji za medije u Madridu.

Njihov posao će preuzeti španjolska ministarstva a Madrid će preuzeti i upravljanje nad katalonskom policijom te će raspustiti katalonske delegacije u svijetu, tzv. “katalonska veleposlanstva” u svijetu od kojih je jedno u Zagrebu.

“Nikada nismo htjeli uvesti ove mjere. Nikada nismo htjeli doći u ovu situaciju. No više ne možemo izgubiti niti minutu, moramo što prije vratiti vladavinu zakona i vratiti situaciju u normalu”, rekao je Rajoy.

“Nismo suspendirali autonomiju Katalonije, niti ćemo ju smanjiti niti intervenirati, već ćemo postaviti prijelaznu administraciju kako bi se život stanovnika vratio u normalu”, dodao je ustvrdivši kako vlada ima “mirne” i “umjerene” mjere za provođenje zakona u skladu s ustavom.

“Ovo je tužan dan za Španjolce. Oteta je većina Katalonaca. Odveli su Kataloniju u slijepu ulicu”, izjavio je španjolski premijer osvrnuvši se na izglasavanje neovisnosti u katalonskom parlamentu. Pozvao je stanovnike diljem Španjolske i Katalonije da ostanu mirni.

Rajoy je isto tako rekao kako vlada u Madridu traži da Ustavni sud poništi rezoluciju katalonskog parlamenta o neovisnosti.

Mjere su uz njegovu vladajuću Narodnu stranku desnog centra podržale i oporbene stranke lijevi centar PSOE i stranka centra Građani.

Katalonci uklanjaju španjolske zastave

Gradovi diljem Katalonije počeli su u petak popodne uklanjati španjolske zastave sa svojih vijećnica, a deseci tisuća ljudi ispred zgrade katalonske vlade u Barceloni slave nezavisnost izglasanu u parlamentu, dok državno odvjetništvo najavljuje tužbu protiv katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta zbog pobune.

Girona, grad čiji je gradonačelnik od 2011. do 2016. bio katalonski predsjednik vlade Carles Puigdemont, među prvima je u zanosu maknula zastavu države od koje se želi odvojiti, a to isto učinio je i gradić Sabadell nedaleko Barcelone.

“Gradska vijećnica Sabadella miče španjolsku i europsku zastavu. Dobrodošla republiko!”, objavila je na Twitteru lokalna grupa Crida per Sabadell. U gradu Vicu je gradonačelnik Isaac Peraire također objesio katalonsku zastavu koja simbolizira nezavisnost.

“Objesili smo katalonsku zastavu te smo se zakleli da ćemo braniti Republiku Kataloniju kakvu zaslužujete”, napisao je na Twitteru. U Barceloni odjekuje glazba, vijore stotine zastava, a okupljeni plješću i slave republiku. Zasad nema incidenata.

Katalonski parlament je danas popodne izglasao proglašenje nezavisnosti od Španjolske nakon što je 70 od 135 zastupnika podržali inicijativu vladajuće koalicije ‘Zajedno za Da’ i njene partnerske stranke Kandidatura narodnog jedinstva (CUP).

U međuvremenu španjolsko državno odvjetništvo objavilo je kako će idući tjedan početi pravni postupak protiv katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta zbog pobune pošto je u petak katalonski parlament proglasio neovisnost.

“Državno odvjetništvo će idući tjedan podignuti tužbu protiv Carlesa Puigdemonta zbog pobune” za što je moguća zatvorska kazna do 30 godina, rekao je glasnogovornik državnog odvjetništva za agenciju AFP.

Taj bi se postupak mogao “možda proširiti na ostatak katalonske vlade i na ured predsjednika” katalonskog parlamenta, rekao je glasnogovornik./HMS/

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)