Građanska inicijativa Ivo Pilar : 25.10.1991. OKUPACIJA TORDINACA – POKOLJ BEZ KAZNE

Vrijeme:1 min, 3 sec

 

Malobrojni i slabo naoružani branitelji Tordinaca uspješno su odolijevali višestruko nadmoćnom neprijatelju sve do 25.listopada 1991. Tada na selo napada 12.proleterska mehanizirana brigada JNA, koja u svome sastavu ima 60 tenkova, 90 oklopnih vozila i svu pripadajuću topničku podršku. Brigadi pomažu četnici iz Srbije, Arkanovci, te pripadnici pobunjenih Srba iz okolice. Napadom zapovijeda pukovnik JNA Bora Ivanović zvani Konj. Braniteljima Tordinaca u zadnji tren pokušava pomoći mala skupina R sastava ZNG RH iz Nuštra.

Na području župe Tordinci (Tordinci,Antin,Ćelije i Korođ) nakon rata je iskopana masovna grobnica sa 208 tijela, tijekom okupacije pogubljenih nesrba. U Antinu je pronađena masovna grobnica sa 17 tijela, u ćelijama 32 tijela i Korođu 4 tijela. Pogubljeni su pretežito civili. Montruozan je primjer Tordinačke masovne grobnice gdje su srpski okupatori ljudska tijela izmješali s lešinama životinja.

Na području Tordinačke župe borbeno je djelovao i današnji predsjednik Srbije Tomo Nikolić – pripadnik četničkog pokreta. Po mnogim svjedočenjima zvanje četničkog vojvode je dobio nakon ubojstva nedužnih staraca u Antinu.

Za ova monstruozna nedjela optužen je samo Bora Ivanović – zapovjednik napada na Tordince.

Do 2013., nitko nije osuđen. DORH nakon 2013., nije podnijelo detaljno izvješće o suđenjima za ratne zločine.

Građanska inicijativa Ivo Pilar /Hrvatsko nebo 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)