U očekivanju presude: Podlistak o generalu Slobodanu Praljku i hrvatskoj šestorci u Haagu (XXV.)

Vrijeme:4 min, 30 sec

 

 

Kao dvadeset i peti prilog u podlistku o Slobodanu Praljku i hrvatskoj šestorci u Haagu donosimo Tajni sporazum o konfederaciji predsjednika RH dr. Franje Tuđmana i predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića i tekst o Washingtonskom sporazumu. (hkv)

Tajni sporazum o konfederaciji predsjednika RH dr. Franje Tuđmana i predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića (Ženeva, 14. 9. 1993.)

 

Tajni sporazum o konfederaciji »Polazeći od rezultata Mirovne konferencije o BiH i njezina konstituiranja kao Unije Republika, kao i od općih regionalnih i međunarodnih kretanja i povijesnih interesa hrvatskog i muslimanskog naroda na prostoru jugoistočne Europe, predsjednici dr. Franjo Tuđman i Alija Tudjman IzetbegovicIzetbegović suglasni su da se odnosi između bosansko-muslimanske republike i hrvatske republike u okviru Unije Bosne i Hercegovine razvijaju na svim područjima s ciljem stvaranja zajedničke države koja će istodobno stupiti u konfederalni odnos s Republikom Hrvatskom. S tim ciljem obojica će predsjednika osigurati hitnu, cjelovitu i neodgodivu provedbu svih odredaba iz zajedničke Deklaracije potpisane 14. rujna u Ženevi. Obojica su se predsjednika suglasili da održavaju stalne konzultacije glede razvoja regionalnih i međunarodnih prilika u svjetlu iskazane spremnosti za osnivanje zajedničke države Hrvata i Muslimana u Uniji Bosne i Hercegovine i njezina istodobnog stupanja u konfederalni odnos s Republikom Hrvatskom. Obojica su predsjednika suglasni da pokrenu odgovarajuću političku i diplomatsku aktivnost radi propitivanja međunarodnih okolnosti i potpore toj zajedničkoj inicijativi. Oba su se predsjednika suglasili da će radi stvaranja političkih, pravnih i drugih institucionalnih pretpostavki za realizaciju ove inicijative osnovati stalnu radnu skupinu.« (Slijede potpisi predsjednika Tuđmana, predsjednika Izetbegovića i njihovih suradnika)

Washingtonski sporazumi: Vojni predstavnici HVO i Armije BiH potpisali dokument o prihvaćanju načela za ustrojavanje savezne vojske Bosne i Hercegovine (Split, 12. 3. 1994.)

Vojni predstavnici HVO i Armije BiH potpisali sporazum Poslije splitskih razgovora između ABiH HVOzapovjednika Armije BiH i HVO, generala Rasima Delića i generala Ante Rose, te američkog posrednika generala Johna Galvina, objavljena je izjava, dijelove koje prenosimo: «Vojni predstavnici potpisali su dokument o prihvaćanju određenih načela kojih se treba pridržavati u ustrojavanju Savezne vojske Bosne i Herccegovine. Ovaj dokument snažno potvrđuje i dodaje značajan detalj Okvirnom ugovoru potpisanom u Washingtonu. Preambula ovog dokumenta glasi: ‘U kontekstu Okvirnog sporazuma kojim se uspostavlja Federacija na području Bosne i Hercegovine te nacrta prethodnog sporazuma o načelima i osnovama za uspostavljanje konfederacije između Republike Hrvatske i Federacije, mi dolje potpisani određujemo načela i aktivnosti kojh se treba pridržavati u ustrojavanju buduće Savezne vojske Bosne i Hercegovine’.

Ove točke, doslovce ponovljene iz Okvirnog ugovora, glase: – sadašnje zapovjedne strukture ostaju; – snage će se Washingtonski sporazumodmah odvojiti jedne od drugih u cilju povlačenja na siguran razmak koji će biti određen vojnim sporazumom; – sve postrojbe stranih država, osim onih koje imaju suglasnost Republike Bosne i Hercegovine ili dozvolu Vijeća sigurnosti UN napustit će teritorij Federacije. Vojni lideri složili su se prihvatiti odgovarajuće postupke i zadaće koji će biti usmjereni prema transformaciji u Saveznu vojsku. Združeni stožeri, određeni od strane zapovjednika, razradit će planove koji će pokrivati sve vojne zadaće. Značajan dio ovog stožernog rada uključiti će združeno zapovjedanje, nadzor i obavještajnu djelatnost kao i operativne planove. Tijekom transformacije održavat će se tijesne veze s UNPROFOR-om. Također su sporazumno prihvaćene značajne mjere za uspostavljanje povjerenja te početni sporazumi o ustroju buduće Savezne vojske, uključujući postavljanje zapovjednika vojnih područja i njihovih zamjenika od postojećih snaga Armije Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane. Vojni lideri su se nadalje složili u pogledu poduzimanja dodatnih koraka u razvoju Savezne vojske skuladno odredbama Ustava razrađenog u Beču. (IZVOR: Vjesnik, 14. 3. 1994.- 181. Washingtonski sporazumi: Tekst izjave o okvirnom sporazumu o konfederaciji BiH i Hrvatske (Washington, 18. 3. 1994.)

Ovime potvrđujemo priloženi tekst Preliminarnog sporazuma o uspostavi konfederacije između Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, kao što smo se složili na sastanku Prijelaznog komiteta u Beču između 4. i 14. ožujka 1994. godine. Preliminarni sporazum utemeljuje serije progresivnih koraka glede ekonomske suradnje Federacije i Hrvatske, s ciljem uspostave konfederacije. Prilog ovom sporazumu su sporazumi koji jamče Federaciji neograničen pristup Jadranskom moru, a Hrvatskoj neograničen prolaz kroz Neum. Mi ćemo učiniti sve što je u Hrvatska BiHnašoj moćida se oživotvori ovaj sporazum u kontekstu sveukupnog dogovora u regiji. Alija Izetbegović – Franjo Tuđman, Washington, 18. ožujka 1994.

Washingtonski sporazumi: Sporazum o kantonalnom uređenju Federacije Bosne i Hercegovine u srednjoj Bosni (Washington, 18. 3. 1994.) • Sporazum Federacija će uključiti dva paralelna kantona u srednjoj Bosni prema modelu kantona 6 (kanton s bošnjačkom većinom) i 8 (kanton s hrvatskom većinom) što je predloženo u veljači 1994. godine na zemljovidu pod naslovom ‘Kantonalna podjela BiH’. Definitivne granice tih kantona bit će određene u kontekstu sveukupnog sporazuma o teritorijalnom razgraničenju federacije. Postojat će puni slobodni i neograničeni prolaz u i kroz oba kantona, uključujući sve vrste komunikacije i sredstva prometa. Haris Silajdžić – Krešimir Zubak. Svjedok: Mate Granić, Washington, 18. ožujka 1994.

Washingtonski sporazumi: Odluka o proglašenju Ustava i Ustav Federacije BiH (Sarajevo, 30. 3. 1994.). Ustav Federacije Bosne i Hercegovine Na temelju člana IX, (1) i (3) Ustava Federacije Bosne i Hercegovine Ustavotvorna skupština Federacije Bosne i Hercegovine, na sjednici Ustavotvorne skupštine održanoj 30. ozujka 1994. godine, donosi Odluku o proglašenju Ustava Federacije Bosne i Hercegovine Proglašava se Ustav Federacije Bosne i Hercegovine kojeg je usvojila Ustavotvorna skupština Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici Ustavotvorne skupštine održanoj 30. ožujka 1994. godine. Ustav Fedracije Bosne i Hercegovine stupa na snagu u ponoć 30. ožujka 1994. godine. US broj 1/94 30. ožujka 1994.godine Sarajevo

hkv

 

hkv.hr/ https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)