NA DANAŠNJI DAN : 16. listopada 1978. sveti Ivan Pavao II. izabran za papu

Vrijeme:2 min, 52 sec

 

Sveti papa Ivan Pavao II. rodio se u Wadowicama u Poljskoj, 18. svibnja 1920. a umro je u Vatikanu, 2. travnja 2005. Rođen kao Karol Józef Wojtyła, bio je 264. nasljednik apostola Petra, izabran je za papu 16. listopada 1978.

Ivan Pavao II. jedan je od velikih državnika 20. stoljeća i duhovni aktivist planetarnoga utjecaja. Njegov dugogodišnji pontifikat karakteriziraju sljedeće značajke: jedan je od najmlađih papa novijeg doba; njegov pontifikat je među najduljima; prvi papa ne-Talijan nakon više stoljeća; prvi papa nakon više stoljeća iz jednoga slavenskog naroda.

Također, osobna toplina, neposrednost i prirodna karizma Ivana Pavla II. izuzetno su snažno djelovali preko suvremenih elektroničkih medija, poglavito TV, šireći njegovu poruku i u najzabitnijim dijelovima planeta Zemlje.

U 26 godina svoga pontifikata, posjetio je 130 država. Proputovao je 1,2 milijuna kilometara. Obišao je zemaljsku kuglu oko 30 puta. Posjetio je oko 850 gradova. Prvi je papa, koji je posjetio gradove Azije, Afrike i Južne Amerike.

Papa se tijekom cijelog pontifikata zalagao za mir. Zagovarao je pravo svakog naroda na svoju državu, samostalnost i suverenost. Osmislio je sintagmu “kultura života” na svom putovanju u SAD 1993. godine. Pri tome je izjavio: “Kultura života znači poštivanje prirode i zaštite Božjeg djela stvaranja. Na poseban način, znači poštivanje ljudskog života od prvog trenutka začeća do prirodne smrti.”

Promicao je međureligijski dijalog i mir. Zalagao se za jedinstvo kršćana. Pokazao je otvorenost prema drugim vjerskim zajednicima. Prvi je papa, koji je ušao u džamiju i sinagogu.

Za vrijeme pontifikata napisao je te izgovorio oko 15.000 raznih govora i dokumenata, što je oko 18 milijuna riječi. Napisao je 14 enciklika, 11 apostolskih konstitucija, 41apostolsko pismo, 15 apostolskih pobudnica, 19 motu proprija i više knjiga. Na deset je konzistorija imenovao novih 231 kardinala i zaredio 321 biskupa. Proglasio je novih 1338 blaženika i 482 novih svetaca.
Papa Benedikt XVI. proglasio je 01.05.2011. svoga prethodnika Ivana Pavla II. blaženim, te odredio 22. listopada kao njegov spomendan-blagdan jer je toga dana Ivan Pavao II. održao prvu sv. misu kao papa, a papa Franjo, samo tri godine kasnije 27.04.2014. proglasio ga je svetim.

Među prvim riječima koje je sveti papa Ivan Pavao II. uputio vjernicima kao Petrov nasljednik bile su: “Ne bojte se!” Ivan Pavao II. je od samog početka htio svoju službu protkati navještajem ljubavi koju Bog ima prema čovjeku:“Ne bojte se! Otvorite, štoviše, širom rastvorite vrata Kristu!” Privlačan je taj navještaj koji ne dopušta da strah zaustavi ljubav i dobro. Papa IVAN PAVAO II. bio je mistik, prorok i patnik!

PAPINI POHODI HRVATSKOJ I BOSNI I HERCEGOVINI:

Pomisao na Ivana Pavla II. rađa zahvalnost. Hrvatska bi povijest bez riječi i zauzimanja Ivana Pavla II. bila nepotpuna, a bez njegovih pohoda hrvatska bi vjernička duša bila siromašnija.

Teško da će ikada utihnuti odjek riječi kojima je u Zadru dirljivo sažeo svoju privrženost, rekavši nam: “Hvala tebi, ljubljeni puče hrvatski!… Zemljo Hrvatska, Bog te blagoslovio!”

Duboko smo zahvalni Ivanu Pavlu II. zbog tri pastoralna pohoda Hrvatskoj u samo jednom desetljeću, i to godine: 1994., 1998. i 2003., a kao katolici istog hrvatskog naroda zahvaljujemo i za dva pohoda Crkvi u Bosni i Hercegovini godine: 1997. i 2003. Crkva u hrvatskom narodu s radošću se sjeća tih događaja, jer nas je obradovao svojim dolaskom, u trenutcima kada nam je kao Crkvi i kao narodu trebala ne samo njegova riječ, nego i njegova prisutnost među nama.

 

 

Frama Mostar /http://frama-mostar.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

One thought on “NA DANAŠNJI DAN : 16. listopada 1978. sveti Ivan Pavao II. izabran za papu

Odgovori