KLEVETANJE KISELJAKA:Matičarka izmišljenim napadom uništila mladencima medeni mjesec

Vrijeme:3 min, 52 sec

 

 

Umjesto da u radosti provode prve dane braka, mladenci Tanja i Mladen su primili poziv iz policijske postaje Kiseljak da dođu dati iskaz povodom „prijetnji koje su uputili općinskoj matičarki Zijadi Fejzić“. Sat vremena poslije uslijedio je još veći šok – na portalu Faktor.ba osvanula je vijest u čijem naslovu stoji kako su mladenci „tražili da se ukloni ime balinkure sa vjenčanog lista“!

 

Oglasili se mladenci iz Kiseljaka: Nismo napali matičarku, Zijada Fejzić je izmislila cijelu priču.

U tekstu se navodi da je matičarka Fejzić prijavila slučaj „podizanja frke zbog Zijadine nacionalnosti“.

Faktor je tako sat vremena nakon policije već imao priču onih koji su upućeni u slučaj. „Upućeni“ kažu da su mladenci napali matičarku pogrdnim riječima poput „balinkure“ te su „vikali kako bi se vjenčali u Sarajevu da su htjeli da im matičarka bude muslimanka“.

Faktor također saznaje kako je „u cijeloj frci matičarki pozlilo pa je intervenirala i hitna“ a Zijada je sve prijavila policiji.

Nakon Faktora, „vijest“ je prenijelo još nekoliko portala bliskim SDA.

Redakciji Dnevnika se javila „napadačica“ Tanja s činjenicama. S obzirom na invaziju falsificiranih vijesti kojima se omalovažavaju i napadaju Hrvati Kiseljaka, uopće ne čudi saznanje da je komplenta priča sa Faktora – izmišljena.

Tanja je izričita: „Nismo joj prijetili, nismo je vrijeđali, nismo povisili ton, nije bilo frke, nije joj pozlilo, nije došla hitna, nisam rekla da ne želim muslimanku – ništa od navedenog u članku nije istina!“

Objašnjava da sa suprugom živi u Sarajevu, i da su se u Kiseljaku vjenčali jer je ona porijeklom iz Kiseljaka.

„Htjeli smo da nas vjenča zajednička prijateljica Gabrijela, koja je također matičarka u Kiseljaku. Vjenčala nas je u svadbenom salonu, i smatrala  sam da će biti njeno ime na prvom svečanom Vjenčanom listu koji općina daje kao uspomenu. Kasnije smo se htjeli zajedno i fotografirati s Gabrijelom za foto album. Naravno da sam se iznenadila kad sam na svečanom listu vidjela drugo ime.

Tu Zijadu i ne poznajem. Suprug je zna jer i on radi u općini, ali to nema nikakve veze.

Otišla sam u matični ured da vidim može li se zamijeniti ime. Tako sam i rekla. Zijada Fejzić je rekla da nema problema. Čitav razgovor je trajao oko jedne minute.

Frka jeste nastupila, ali sutra dan. I to nama, kad smo vidjeli što je sve žena iskonstruirala“, ogorčeno završava Tanja.

Suprug Mladen dodaje da matičarka Fejzić, mimo svih pravila inzistirala da se napiše pismeni zahtjev da im matičarka na vjenčanju bude Gabrijela što je on sedam dana prije vjenčanja i učinio.

Što se točno dogodilo teško je utvrditi. Ali da se naslutiti da Zijadi Fejzić nije bilo drago što građani imaju pravo izbora između tri kiseljačke matičarke.

Kako tvrde ostali uposlenici općine, koji za razliku od Faktorovih imaginarnih sugovornika znaju bar neke činjenice, Zijada Fejzić je naknadno u razgovoru s drugim osobama posumnjala da je u pozadini zahtjeva njena nacionalnost, piše Dnevnik.ba.

Nakon toga je dobila savjet, ili inspiraciju, da bi čitavu priču mogla malo dramatizirati pa se požalila nekom u policiji. U međuvremenu je otišla u Dom zdravlja izmjeriti pritisak.

To je otprilike priča s kojom će se suočiti „istražni organi“ u ovoj kompleksnoj imaginarno-nacionalističkoj administrativnoj intrigi.

S obzirom na brzinu reagiranja SDA medija oko ovog „slučaja“ i činjenice da se vijest pojavila sat vremena nakon što je i protagonistkinja saznala za „incident“, vjerojatno je da iza svega stoji lokalna bošnjačka politika koja pumpa javnost lažnim vijestima, navodi Dnevnik.ba.

U famoznom slučaju sa Zijadom Fejzić konstruktorima „incidenta“ bilo je samo bitno plasirati u medije još jednu priču o strašnim Ustašama koji maltretiraju nejake bošnjačke općinske šalterske djelatnike. Jednom kad priča ode, nije bitna ni Zijada ni Tanja.

Obje su postale kolateralne žrtve višemjesečne kampanje ustašizacije Kiseljaka. Zijada Fejzić je, ipak, znatno manja žrtva s obzirom da je sama pokrenula lažne vijesti o napadu na sebi, i još ih na društvenim mrežama podržala, piše Dnevnik.ba.

S obzirom da su i ranije priče o izbacivanju učenika iz autobusa, segregaciji, aparthejdu, napadima na imama, grbu i danu općine, potpune izmišljotine i konstrukcije, još jedna izmišljotina o napadnutoj Zijadi neće smetati.

Policija trenutno „istražuje“ ovaj slučaj. Dokaza da je izrečena ijedna od navedenih uvreda nema, tako da neće biti nikakve prijave. No, uloga policije u cijelom slučaju je već završena – njihova je uloga bila zaprimiti prijavu kako bi cijela izmišljotina dobila na kakvoj-takvoj uvjerljivosti.

Mladenci, umjesto da imaju medeni mjesec, sada moraju polagati račune matičarki Zijadi Fejzić. Njihovi prvi dani braka umjesto da budu najljepši dani u životu, žrtvovani su suludoj želji pojedinaca da ugrade još jedan element u besmislenu priču o fašističkom Kiseljaku./HMS/

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

One thought on “KLEVETANJE KISELJAKA:Matičarka izmišljenim napadom uništila mladencima medeni mjesec

Odgovori