Karolina Vidović Krišto : O peticiji protiv zabrane pozdrava “Za dom spremni” i o sramotnome Vijeću za suočavanje s posljedicama totalitarnih sustava, o (ne)učinkovitosti saborskih istražnih povjerenstava, o neraskidivoj vezi ministrice obrazovanja Divjak i Borisa Jokića, te o nemaru hrvatske države za utamničenim Hrvatom u Libiji.

Vrijeme:2 min, 8 sec

 

Karolina Vidović Krišto o peticiji protiv zabrane pozdrava “Za dom spremni” i o sramotnome Vijeću za suočavanje s posljedicama totalitarnih sustava, o (ne)učinkovitosti saborskih istražnih povjerenstava, o neraskidivoj vezi ministrice obrazovanja Divjak i Borisa Jokića, te o nemaru hrvatske države za utamničenim Hrvatom u Libiji.

 

SABORSKA ISTRAŽNA POVJERENSTVA

Prvo istražno povjerenstvo Hrvatskoga sabora još je davne 1996.g. ustanovilo kako država pogoduje Agrokoru. Ali se vlasniku tvrtke nije dogodilo ništa.

Dosad je u Saboru u zadnji 20-ak godina osnovano 10 saborskih istražnih povjerenstava, čiji su učinci uglavnom jalovi. Štoviše, rad tih povjerenstava u praksi se često pretvara u međustranačko prepucavanje, rekla je Vidović Krišto.
Navela je i iz kojih su stranaka bili predsjednici tih Saborskih povjerenstava: 3 iz redova HDZ-a, 3 iz redova SDP-a, te 3 iz ostalih stranaka (HSLS, HSP i Živi zid). Vidović Krišto posebno je naglasila Saborsko istražno povjerenstvo osnovano 2013. za utvrđivanje okolnosti ubojstva Stjepana Đurekovića: ono, naime, nikada nije počelo s radom.

DIVJAK LJUBI JOKIĆA

Stari školski udžbenici vrijedit će i dogodine! Nakladnici nisu mogli donijeti prijedloge novih udžbenika jer kurikulumi još uvijek nisu doneseni, a rok za nove udžbenike bio je 1. lipnja.

Ipak, iduće školske godine kreće pilot-faza kurikularne reforme: Ministrica obrazovanja Divjak najavila je kako će se u odabranim školama učiti prema novim kurikulima koje je izradio tim Borisa Jokića – a koji nisu ni završeni, ni usvojeni.

NE ZABORAVITE IVANA FURČIĆA!

Ivan Furčić je splitski pomorac koji već dvije godine bez suđenja čami u libijskim zatvorima. “Znaju li uopće premijer i ministrica vanjskih poslova tko je Ivan Furčić?”, pitaju novinari Slobodne. Ističu kako je jedino što je stiglo iz ministarstva vanjskih poslova, bio otvoreni pritisak prema njihovoj redakciji da se ne jaši na ovoj priči. Navodno su i od obitelji otvoreno tražili da šute.

ZA DOM SPREMNI

Udar na Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima: Novi list piše o preventivnom apelu istaknutih povjesničara, kojim žele upozoriti da Vijeće ne može biti zaduženo za pisanje “povijesne istine”, te su protiv zabrane pozdrava “Za dom spremni”.

“Od političkih, pravosudnih i drugih vlasti zahtijevaju jamčenje slobode mišljenja, govora i povijesnog istraživanja – te prekid s pokušajima nametanja i propisivanja takozvanih povijesnih istina. Samo nedemokratski, totalitarni režimi propisuju istine. Potpuno iluzorno je misliti da se društveni prijepori, kao sastavnica svakoga demokratskog društva, mogu ukloniti represijom i zabranama”, rekla je Vidović Krišto.

Inicijatori apela su, uz ostale, Zlatko Hasanbegović, Ivo Banac, Ana Lederer, Jure Krišto, Anđelko Mijatović i Slobodan Prosperov Novak, a ovu peticiju potpisati mogu svi zainteresirani građani.

 

Ž . M . Zenga  /Hrvatsko nebo

One thought on “Karolina Vidović Krišto : O peticiji protiv zabrane pozdrava “Za dom spremni” i o sramotnome Vijeću za suočavanje s posljedicama totalitarnih sustava, o (ne)učinkovitosti saborskih istražnih povjerenstava, o neraskidivoj vezi ministrice obrazovanja Divjak i Borisa Jokića, te o nemaru hrvatske države za utamničenim Hrvatom u Libiji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)