Moje kverulancije J. Novak : Titovo stado zla

0

 

Istra

 

U više sam navrata boravio u Istri, pogotovo u onoj priobalnoj koja je i najviše naseljena i Jugoslavijaplanski naseljavana. Poznato je da je Tito masovno naseljavao Istru provjerenim, podobnim i privilegiranim kadrom: vojnim (KNOJ), oznaškim, milicijskim pa udbaškim i KOS-ovskim starješinama i JNA oficirima. To je inficiralo i Rijeku, ali najviše Pulu gdje su se gradile cijele četvrti te posebice Fažanu i njezinu okolicu kao područje najbliže onom strogo čuvanom i zabranjenom safari-otočju: Brijuni. U tu svrhu zaštite glavatog velikog vođe i probranih afričkih grla, u tom općem zoološkom vrtu humanih i animalnih egzota, na nedalekom otočju, na polu-zabranjenom području Fažane bila su izgrađena brojna odmarališta, ljetovališta, kampovi i drugi objekti s pojilištima za stalno i povremeno stanovanje uz mnogo prosa i zobi. Ali, samo za one podobne i privilegirane – upregnute totalitariste. Za predane čuvare Titovih tamnica i dnevno-noćne sadiste. To su temelji i to je onaj svih ovih godina brižno njegovan čučavac u koji je planski palo mrzilačko i anacionalno, separatističko i boljševičko krilo, pupavi, a rašireni klobuk dijela i djelom IDS-a.

Tako se moglo dogoditi da kada nigdje u Hrvatskoj, prije prvih demokratskih izbora, od KOS-a osnovan Pokret za Jugoslaviju, nije više mogao dobiti dvoranu za svoje skupove – dobiva gratis dvoranu u Istri. Tako se i dandanas događa da su Ceca i Brena te sve ostale mece, brece i cece vrlo dobrodošle u Istri arlaukati svojim šumadijskim i inim turbo-folkovima i masnim bokovima, ali Thompson sa bistrim hrvatskim stihovima i rodoljubnim pjesmama je trajno protjeran, zabranjen i proglašen nacionalističko ustaškim. Za njih su, kao i za vještog biciklista Stazića, ta dva termina ista i oba jednako opasna i zločinačka. Svoje tzv. istrijanstvo, niklo s padom Jugoslavije a za njezina trajanja nikada isticano, čak su dokazivali mašući šakama iznad glave i pri samom spomenu Marka Perkovića. Bilo je to ujedinjeno balkansko natjecanje tko će pljunuti dalje. Pusić, Stazić ili mlado-stazić Grbin.

Godinu dana nakon hrvatskog međunarodnog osamostaljenja u Istri

U dijelom toj i takvoj Istri, godinu nakon hrvatskog međunarodnog osamostaljenja za trajanja okupacije i krvavog BraniteljiDomovinskog rata, nakon pokolja u Škabrnji, nakon genocida u Vukovaru i nakon bombardiranja Dubrovnika sjedili smo na tiskovnoj konferenciji kraj Opatije. Slušao sam negodovanja „domaćih“ kad je upravo bila započela oslobodilačka Operacija Maslenica, slušao sam kako će „nam to opet pokvariti turističku sezonu“ i kako „nikada kraja ratu“. Kriv je naravno bio Tuđman kojeg su tako nazivali bez ikakva poštovanja jer je valjda on započeo rat, a prirodno bi im bilo da se Hrvatska ne brani, pa da četnici i koljači ušetaju u Zagreb (kako je nadobudno račlao Šešelj) te prodru do Istre. To bi im očito bio manji problem, a i ne bi im smetalo turizmu.

Sjedili smo u punoj dvorani marine Ićići i meni je već tlak polako dizalo cjelokupno okruženje pa sam čim su nakon konferencije za tisak (o uspjesima ACY-a) pozvali novinare da postavljaju pitanja ustao i postavio pitanje može li mi netko iz vodstva ACY-ja reći gdje se mi to nalazimo? Stali Crvenosu se zgledavati i okretati, a ja sam pitao dalje: Gdje se nalazi ova marina… kraj Opatije, Rijeke? U Istri i gdje još? I dalje im ništa nije bilo jasno pa se danas pok. Barbieri hitro došaptavao sa svojim suradnicima… Nastavljao sam: Nisam siguran gdje se vi nalazite, ali očito ste još u Jugoslaviji s obzirom da na kopljima ispred recepcije još uvijek vijorite jugoslavensku zastavu uz ACYjevu. U potpunome muku kazao sam im: Stavite napokon hrvatsku trobojnicu i promijenite naziv nautičkog lanca Adriatic Club Yugoslavija. Te vam države naime, ako niste znali – više nema! Trebao sam im dodati i ono što mi je u konvoju Libertas 1991. kazao moj dragi suputnik Skurla: „Hrvatska drugovi… zapamtite, to vam je zauvijek!“.

Nastalo je komešanje, bilo je i nešto stranih novinara, njima se samo neslužbeno prevodilo, oni su zapitkivali, ali javni prijevod nije stizao, tek, nešto prije ručka, na moje veliko iznenađenja “barba“ je naredio da se ipak izvjesi hrvatska zastava.

„Vozi me do Hrvatske!“

U toj i takvoj klimi u nekim pulskim kafićima umjesto službenoga hrvatskoga grba bio je na najvidljivijem mjestu postavljen „grb Istre“, u stvari kolorirana maketa bez „ostatka“ Hrvatske. Nerijetko se na toj karti izostavljao i Pazin u samome srcu Istre jer Pazin je oduvijek bio hrvatski. Tako sam na svoje uši čuo, vozeći se autobusom od Pule za Rijeku, kako na stanici s periferije Pule u autobus ulazi stariji čovjek i pakosno viče (iako je ušao na vozačka vrata te mu je vozač bio na samo dva metra): „Vozi me do Hrvatske!“. Prvo sam se čudio zašto on to toliko puta upravo protestno viče i što to ponavljanje ima značiti, kada je vozač pružajući mu kartu mirno kazao: „Evo, do Pazina“ – „Do Hrvatske!!“ – vikao je ovaj i dalje… sve okrećući se prema putnicima.

Koju godinu kasnije, na jednom (još uvijek) ACY Match Race-u u Rovinju, na svečanosti poslije jedrenja, a pri ulasku u dvoranu ponovno sam, sada izravno Barbieriju u lice, kazao da su opet i opet slučajno zaboravili izvjesiti hrvatsku zastavu. Ovoga puta napredak je bio zaista veleban: jugo-zastave više nije bilo. I ipak, kad su već svi ušli u dvoranu, koji sat kasnije – zavijorio se i hrvatski barjak.

Bilo je tu još čarki i s mornarima Adriatic Nautical Academy koji su u devedesetima na Kornatima, u Marini Žut, pijano prvomajski razvlačili pjesmu Bandiera rossa la trionfera. Jednom smo se tako u istarskome Novigradu, na vezu, plameno zakačili i gotovo da sam im uzeo velik novac od oklade jer, žestoko su me uvjeravali kako na dozvoli za plovidbu sa stražnje strane piše kako ona vrijedi za cijelo područje Jugoslavenske obale i mora. Tada su svi brzo posegnuli u svoje ruksake, kladili se (srećom) nismo, a ja sam ih onda zamolio da mi sad lijepo pročitaju gdje je tu Jugoslavija. Naravno, nitko ništa nije na glas čitao, zavladao je muk. Buljili su svaki u svoju plovidbenu dozvolu na kojima je svima jasno pisalo –Republika Hrvatska.

Obalna Istra ideološki i nacionalno zatrovana

Kada dakle davno posijano sjeme Titova zla pogledamo iz korijena, od početaka, od naseljavanja divljači i oficira te Petokrakakerbera prvo na Brijune, preko okupirane Fažane do lokala s „istarskim grbom“ i ACY-ja Veljka Barbierija, koji se godinama srdačno družio s bivšim predsjednikom SIV-a Antom Markovićem, zahvaljujući kojemu je svojevremeno blokirao konkurenta pa su sva ruska sredstva zadarskome SAS-u i direktoru Antiću „zakasnila“ pa je tek onda nastao lanac malih ACY marina umjesto sjajne i velike marine Dalmacija u Sukošanu… kada dakle pogledamo koliko je obalna Istra ideološki i nacionalno zatrovana, nije čudo što su ti transplatirani jugo-egzoti nedavno sramotno provocirali i vrijeđali zvižducima i damu i gošću: samu predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović. Hrvatstvo unutarnje Istre preplavio je obalni plimni i jugo-nacionalistički val iz Srbije i Bosne kojim prisvajaju cijelu Istru i bezbožnim urlanjem nadglasavaju prirodno, starosjedilačko, istarsko hrvatstvo. Pod pritiskom današnjeg Pokreta za Jugoslaviju jastrebovi IDS-a, prije vrane i kokošari, bez obraza javno „argumentiraju“ kako treba zabraniti pozdrav Za dom spremni te ga kažnjavati s barem dvije godine zatvora. Ne bi me zato začudilo da ovi i ovakvi pernati demokrati otvore i pokoju svoju staru fojbu za ove hrvatske, valjda jedinstveno i euro-raritetne, a užasne, fašiste.

Za petokraku, krvavu Titovu i Staljinovu i Castrovu i Mao Ce-tungovu crvenu zvijezdu, glagoljaju kako ona ne može Huda jamabiti stavljana u isti red jer su antifašističke jedinice pod njom oslobađale Istru od fašizma. Ono što nam pri tom opet slučajno prešućuju jest da su potom sagradili crveni fašizam, stostruko masovniji i gori.

U tim zatucanim glavama nema fašizma JNA u Vukovaru, ni crvene petokrake u Srebrenici, na Kosovu, posvuda od Dubrovnika do Bleiburga i Maclja i Kočevskoga roga i Hude jame i po Križnim putovima… Tu za njih nema fašizma, veliko-srbski genocid nije počinjen pod titovkom… i pod zločinačkom crvenom petokrakom (najmanje od 1945. do 1995.). Svima nama nezadojenima krvoločnim jugoslavenstvom nastoje njome poništiti sjećanja, isprati mozak i tim pokvarenim lažima trajno zagađivati hrvatsku još i dan danas. Tako dugo dok hrvatska povijest napokon ne bude znanstveno revidirana od ideoloških krivotvorina te ne postane konačno slobodna od mitomanija Titove komunističke i ideološke a zločinačke i odvratne laži.

Koliko nam je samo trebalo da istina o partizanskim masovnim stratištima ne ispliva na svjetlo dana, koliko dok deseci tisuća ljudskih lubanja i bedrenih kosti ne posvjedoče… jer„crvena je petokraka divna“ a „drug Tito ništa nije znao…“.

 

Javor Novak/HKV/https://www.hkv.hr /Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara