Sramotna sjednica Istarske županije

Vrijeme:3 min, 0 sec

 

 

Na sjednicu su pozvani i organizirano došli članovi Udruge Josip Broz Tito iz Fažane s ciljem da zvižde predsjednici RH i predstavnicima Vlade RH i tako ponižavaju i vrijeđaju RH

 

Svečana sjednica obilježavanja Dana Istarske županije i 70. obljetnice Pariške mirovne Tatjana Tomaićkonferencije kojom je i formalno Istra pripojena Hrvatskoj u tadašnjoj Jugoslaviji, održana je u ponedjeljak 25. rujna u Spomen domu u Pazinu u nazočnosti brojnih uzvanika među kojima su bili predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, ministar Oleg Butković, izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, saborski zastupnik Anton Kliman, izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, istarski župan Valter Flego, Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, saborski zastupnici, županijski vijećnici, gradonačelnici, načelnici.

U svojim govorima Franjo Habulin i Stjepan Mesić istaknuli su ulogu Josipa Broza Tita što je rezultiralo frenetičnim Božo Milanovićskandiranjem publike „Tito, Tito“, dok su govori svih najviših predstavnika državne vlasti Republike Hrvatske, od Predsjednice, izaslanika Sabora i izaslanika Vlade, bili izviždani i popraćeni negodovanjem i bukanjem nazočnih. Predsjednica je naglasila je kako su u Istri pale prve žrtve fašizma i kako se ovdje razvio prvi antifašistički pokret te kako je upravo u Pazinu objavljen proglas o sjedinjenu Istre s Hrvatskom koji završava poklikom “Živjela hrvatska Istra”. Predsjedničinu izjavu da je poseban doprinos svenarodnoj borbi za slobodu dalo katoličko svećenstvo koje je na Pariškoj mirovnoj konferenciji predvođeno don Božom Milanovićem i objavom Spomenice hrvatskog svećenstva u Istri tijekom Pariške mirovne konferencije dalo ključan doprinos međunarodnoj potvrdi Pazinskih odluka, publika je popratila zvižducima.

Nakon same Sjednice formalno su istarski župan Valter Flego i predsjednik IDS-a Boris Miletić izrazili žaljenje zbog zviždanja Predsjednici. Licemjerno je, nadasve dvolično i politički neprihvatljivo organizirati profil publike koja će prisustvovati samoj Sjednici i time kreirati kontekst predvidljivih događanja, a nakon toga izraziti žaljenje zbog vrijeđanja predstavnika najviših institucija Republike Hrvatske. Na Sjednicu su u Pazin organizirano došli autobusi Udruge Josip Broz Tito iz Fažane.

Bitno je naglasiti da su sjednici mogli prisustvovati samo pozvani uzvanici koji su morali i potvrditi svoj dolazak. IstraStoga je i jasno da je cijela atmosfera pažljivo i detaljno planirana u svrhu manipuliranja cijelim događanjem. Pitanje za vodstvo Istarske županije: tko je pozvao članove fažanske Udruge na Sjednicu? I iz kojeg razloga? Ponižavanja Republike Hrvatske i njezinih najviših državnih institucija i predstavnika? Važno je spomenuti da je i prije same sjednice u holu Spomen doma otvorena izložba sa slikom Bože Milanovića te tekst o Pariškoj mirovnoj konferenciji gdje je istaknuto mjesto i doprinos monsinjora Milanovića koji je svojim svjedočenjem doprinio konačnoj odluci da Istra pripadne federalnoj državi Hrvatskoj, odnosno Jugoslaviji.

Elementarno nepoznavanje povijesnih činjenica i huškačka politika koja se provodi u Istarskoj županiji pod vodstvom IDS-a pokazatelj je da smo jako daleko od civiliziranih standarda demokratskog društva na koji se njezini čelnici kontinuirano pozivaju u svojim govorima. Na sjednici su magične riječi za dobivanje pljeska bile: Tito, drugarice i drugovi, partizani, antifašizam. Sve je to bilo više žalosno i jadno nego zabrinjavajuće. Međutim, zabrinjavajući je potpuni nedostatak političke kulture koju je pokazalo vodstvo Istarske županije na ovoj sramotnoj sjednici. Činjenica je da je ova sjednica pokazala da takve obljetnice nemaju nikakvu svrhu i može se slobodno prestati obilježavati taj dan ako je njegov jedini cilj ponižavanje ne samo pozvanih uzvanika i najviših predstavnika državne vlasti u Republici Hrvatskoj nego i svih članova Skupštine Istarske županije a kojima je, neovisno o stranačkoj pripadnosti, bilo ne samo neugodno nazočiti ovakvome sramotnom nepoštivanju državnih institucija, nego i pripadati uopće takvoj županiji i njezinoj Skupštini.

 

mr. sc. Tatjana Tomaić/hkv.hr/ https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori