MARUŠIĆ PISAO PLENKOVIĆU : U stvaranju Vašeg anacionalnog i regionalno orijentiranog društva ne želim sudjelovati

Vrijeme:11 min, 44 sec

 

HDZ je pokrenuo postupak za isključenje iz stranke njihova člana i bivšeg splitskog gradskog vijećnika Hrvoja Marušića. Marušićevo isključenje predloženo je u ponedjeljak na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, potvrđeno je u srijedu iz stranke. Danas se o svemu javno oglasio i Hrvoje Marušić putem pisma predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću.

 

“Poštovani predsjedniče HDZ-a Andrej Plenković,

Želim Vam se obratiti ovim putem kroz javno priopćenje uostalom kako ste se i Vi tj. glasnogovornik stranke obratili meni. Naime, vrlo sam neugodno iznenađen Vašim istupom na predsjedništvu stranke, a i stavom samog predsjedništva, da me se isključuje iz stranke! Ja sam kao član HDZ-a istupio iz stranke uoči lokalnih svibanjskih izbora o čemu sam i gradski odbor HDZ-a izvijestio i pisanim putem, a što je i objavljeno preko nekih medija.

Stoga ne znam otkud Vam pravo uopće spominjati me u bilo kakvom kontekstu člana HDZ-a i isključivati me iz stranke u koju sam došao na poziv lokalnih dužnosnika HDZ-a prije 5 godina, a kao što sam rekao, iz nje sam izašao u svibnju prošle godine. Što se tiče mog mjesta predsjednika Zajednica Poduzetnika i Obrtnika -HDZ-a, Zajednice koju sam osnovao u 18 hrvatskih županija, i to isključivo vlastitim sredstvima bez ijedne kune troška stranci, moram Vas izvijestiti da nad tom mojom funkcijom nemate nikakvu ingerenciju jer u pravilniku ZPO-HDZ-a stoji da član zajednice ne mora biti član HDZ-a.

ZPO-HDZ pokušala je čelništvu stranke objasniti bit poduzetništva i što bi poduzetništvo i obrt trebalo značiti u jednom modernom i europskom društvu. Međutim, kao nagradu za naš rad i trud dobili smo ukidanje Ministarstva poduzetništva i obrta, potpuno marginaliziranje poduzetništva i obrta u ovom društvu. Po istraživanjima međunarodnih agencija na zadnjem smo mjestu po percepciji važnosti poduzetništva u društvu što se vidi i iz pisanja Večernjeg lista.

Što se tiče mog mjesta predsjednika ZPO-HDZ-a moj mandat ističe u ožujku 2018. godine, ali zbog nemogućnosti rada u ovakvim okolnostima ja ću se povući te svoje mjesto prepustiti potpredsjednicima Zajednice kako bi mogli pripremiti redovnu izbornu skupštinu kada oni o tome odluče.

Dakle, gospodine Plenkoviću, nada mnom nemate nikakvu ingerenciju niti je možete ikada imati jer u stvaranju Vašeg anacionalnog i regionalno orijentiranog društva ne želim sudjelovati kao ni većina Hrvata. Svi oni koji relativiziraju temeljne hrvatske vrijednosti i dozvoljavaju kojekakvim ratnim huškačima šetanje po Hrvatskoj i raznim udrugama da traže ispriku Hrvata za potpuno legitimno i časno, uz velike žrtve izborenu slobodu, s takvima stvarno ne mogu pronaći zajednički jezik.

Stoga Vas molim da me više ne spominjete na Vašim stranačkim tijelima, ne isključujete iz stranke čiji nisam član i molim Vas počnite se baviti stvarima puno bitnijima za hrvatsko društvo” – stoji u priopćenju kojeg potpisuje Hrvoje Marušić, predsjednik ZPO-HDZ-a.

 

 

Tko je uopće Hrvoje Marušić?

Hrvoje Marušić rođen je 26.06.1966. u Splitu, sin Gordane i Ante, najranije djetinstvo proveo je u Kaštel Sućurcu odakle od 1550.godine, točnije otkad se vode crkvene knjige, postoje podaci o Marušićima, jednoj od najstarijih sućuračkih obitelji. Po završetku osnovne škole sa obitelji seli u Split, gdje majka, stomatolog, prebacuje već uhodanu privatnu ordinaciju. Hrvoje završava srednju glazbenu školu, smjer saksofon i klarinet, a potom umjesto očekivane glazbene akademije upisuje srednju zubotehničku školu u Bjelovaru. Naposljetku, stječe dva srednjoškolska zvanja – orkestralni glazbenik i zubni tehničar. U mladosti se aktivno bavio i sportom, veslanjem i košarkom.

Član HDZ-a od samih početaka

Godine 1989. Hrvoje Marušić osniva Dental Centar Marušić, tvrtku za prodaju stomatološkog materijala i opreme, a iste godine vjenčao se sa suprugom Zoricom s kojom ima troje djece i živi u skladnom braku. Godinu dana kasnije, nakon pada Berlinskog zida i otvaranja demokratskih procesa ulazi u politiku kroz članstvo u Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Po izbijanju ratnih sukoba prelazi u Hrvatsku stranku prava, gdje je ubrzo biran za predsjednika splitske podružnice. Dolaskom Ante Đapića na čelo stranke, razočaran smjenama izvršnih odbora po svim ograncima, napustio je 1993. godine HSP, HOS i politiku uopće i vraća se poduzetništvu. Uz majčinu stomatološku ordinaciju, u strogom centru Splita, otvara zubotehnički laboratorij i prodavaonicu stomatološkog materijala i opreme.

Jedan od uspješnijih dalmatinskih poduzentika

Godinu dana kasnije, 1994. g., pokreće privatnu Srednju zubotehničku školu, jednu od prvih privatnih škola u Hrvatskoj, koja još uspješno radi, te prerasta u privatnu zdravstvenu školu u kojoj se, uz redovno obrazovanje zubotehničara i fizioterapeuta, provodi i obrazovanje odraslih za ista zanimanja, kao i peta specijalistička godina kojom se stječe najviši oblik obrazovanja zubotehničara u RH – zubni tehničar, specijalist fiksne zubne protetike. Također, vrši se i obrazovanje odraslih za zanimanje stomatološki asistent. Škola aktivno sudjeluje u projektima EU fondova, zahvaljujući kojoj suradnji učenici imaju mogućnost stjecanja znanja u najmodernijim EU obrazovnim centrima. 1996. godine upisuje Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu i diplomira 2000. god. Kao priznati poduzetnik 2002. godine na skupštini Hrvatske udruge poslodavaca izabran je za predsjednika HUP-a za Dalmaciju.

Uključivanje u lokalnu politiku

Na povratak u politiku, nezadovoljan situacijom u Splitu, odlučuje se 2004.godine. S poduzetnikom Ilijom Naletilićem pokreće inicijativu za osnivanje Nezavisne liste uoči lokalnih izbora. Ideju su podržali ugledni splitski poduzetnici, a prilikom osnivanja jednoglasno se prihvaća prijedlog Juroslava Buljubašića da se lista nazove Listom Velog Mista.

Na izborima 2005.godine LVM dobiva četiri gradska vijećnika, što je bilo veliko iznenađenje. Formira se koalicijska vlast s HDZ-om i HSP-om, pa na čelu s gradonačelnikom iz HDZ-a i svojim predsjednikom Gradskog vijeća, LVM započinje, s puno entuzijazma, proces izgradnje novih vrijednosti u Gradu Splitu. Članovi LVM-a dogovorili su se da će nakon dvije godine, u slučaju nezadovoljstva provedbom dogovorenih projekata, napustiti vlast i preći u oporbu.

Kao gradski vijećnik, Hrvoje Marušić dolazi na čelo nadzornog odbora najvećeg komunalnog poduzeća Promet te ubrzo uspijeva osigurati 50 novih gradskih autobusa, što je nažalost jedini pravi rezultat koalicijske vlasti. Postaje članom Odbora za financije i nekoliko komisija za sport. Kao član komisije za imenovanje, ulica, trgova i spomenika predlaže da se ulica koja od luke vodi do Katalinića briga dobije naziv prilaz žrtava komunizma. U spomen na poznati kazamat za vrijeme komunističke vlasti. Ideja je motivirana i uvjerenjem da je antifašizam kao pozitivna civilizacijska stečevina apsolutno nespojiv s komunističkim terorom kojega su provodili takozvani antifašisti dugi niz godina. A pravi antifašist može jedino biti antikomunist.

Jedini koji iz vlasti prešao u oporbu, vratio sve mandate i funkcije

S obzirom da je nezadovoljstvo javnosti i članova liste bilo izrazito stekli su se uvjeti da se dogovor o istupanju iz vlasti i ostvari. No, s vlasti je odstupio samo Hrvoje Marušić, kao prvi vijećnik u novijoj demokratskoj povijesti Splita koji je iz pozicije vlasti prešao u oporbu, vratio sve mandate i funkcije u nadzornim odborima i komisijama. Postao je nezavisnim vijećnikom glasujući isključivo po vlastitoj savjesti. To je naišlo na veliki otpor nekolicine njegovih dotadašnjih kolega iz LVM-a, javno negodovanje pa i pokušaje diskreditiranja kroz pojedine medije. Neistinite objede, uz ignoriranje pravila da se napadnutom omogući iznošenje činjenica, iznesene su u Feralu, koji je u međuvremenu propao, i Nacionalu, koji je također propao ali su u tijeku brojni sudski postupci uključujući njegov. Vrijeme je pokazalo da je bila riječ o najobičnijim neistinama i podvalama što je i potvrdio Sud u Splitu, presudom u korist Hrvoja Marušića donesenom i objavljenom dana 27. svibnja 2010. Istom presudom Nacionalu je naloženo plaćanje naknade štete zbog iznošenja neistina u javnost.

Prvi u Dalmaciji pokrenuo zubotehničku školu i osnovao studij stomatologije

Osnivanjem ROTARY KLUBA SPLIT PLUS (2005.) Marušić postaje njegovim članom uz još 15 uglednih građana grada Splita. 2007. godine, nakon pet godina upornog rada i borbe s administracijom, osniva Studij stomatologije u Splitu. Pošto zakoni u Republici Hrvatskoj onemogućavaju privatnoj fizičkoj ili pravnoj osobi vlasništvo nad fakultetom, pošto fakulteti nemaju pravnu osobnost, tj. moraju biti sastavnica Sveučilišta, na prijedlog tadašnjeg ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca, a na osnovu ugovora o javno – privatnom partnerstvu, studij Stomatologije pristupa splitskom Sveučilištu u suradnji s Medicinskim fakultetom. Međutim, odmah nakon upisa prvih studenata, Stipan Janković, tadašnji dekan Medicinskog fakulteta, jednostrano raskida ugovor u javno – privatnom partnerstvu te u potpunosti prisvaja Studij stomatologije Medicinskom fakultetu. Dan danas nije jasno zašto je dekan to napravio i po čijem nalogu.

Ostaje činjenica da je Hrvoje Marušić u Dalmaciji prvi pokrenuo zubotehničku školu i osnovao Studij stomatologije što je veliki doprinos dentalnoj struci, kako u Splitu tako i u regiji. U sljedećih nekoliko godina osniva još nekoliko tvrtki vezanih isključivo uz pojedine projekte.

Lokalni izbori 2009.

Na narednim lokalnim izborima 2009. godine je s gradskom vijećnicom Ljubicom Vrdoljak formirao novu nezavisnu listu. Za razliku od potpuno nestale LVM, ta lista je izborila jedan mandat u Gradskom vijeću. 2009. Godine postaje član Nadzornog odbora gradskog javnog komunalnog poduzeća „Čistoća“ Split. Krajem 2009. god., drugi put je dobio povjerenje da bude na čelu HUP-a za Dalmaciju u četverogodišnjem mandatu. Preuzimanjem te funkcije osigurava reprezentativan gradski prostor u centru grada i koncem 2009. godine po prvi put HUP Dalmacije osniva jednu gransku udrugu, izvan Zagreba, Udrugu nautičkog sektora.

Iste godine postao je i predsjednikom HNK Jadran iz Kaštel Sućurca čiji suosnivač je bio njegov dida Mikula daleke 1922. godine. Skupština mu daje jednoglasnu podršku za plan financijske stabilizacije kluba u četverogodišnjem mandatu.

Početkom 2010.godine postaje potpredsjednikom Gospodarsko socijalnog vijeća Splitsko dalmatinske županije u jednogodišnjem mandatu, te iste godine na kotarskim izborima postaje vijećnik u Gradskom kotaru Trstenik u četverogodišnjem mandatu.

U veljači 2011. godine, zajedno s Draganom Lukićem Šegedinom, poznatim splitskim kantautorom i konceptualnim umjetnikom, uz svesrdnu pomoć s još deset istomišljenika, osniva Udrugu “Dalmacija” sa svrhom razvijanja, očuvanja te promicanja dalmatinskog identiteta i strategije razvoja Dalmacije u okviru pozitivnih propisa Republike Hrvatske te postaje njen podpredsjenik u četverogodišnjem mandatu.

Dana 16.9.2011. na sjednici županijskog Gospodarsko-socijalnog vijeća, Hrvoje Marušić kao predsjednik HUP-a Dalmacije, postaje predsjednikom Gospodarsko-socijalnog vijeća Splitsko-dalmatinske županije u jednogodišnjem mandatu.

U listopadu 2011. godine, župan Splitsko-dalmatinski Ante Sanader, dipl.ing., donio je Odluku o osnivanju Gospodarskog savjeta Splitsko-dalmatinske županije kojom je imenovao Hrvoja Marušića predsjednikom Savjeta, a ostali članovi su: Jurica Jelavić, dipl.ing.arh., prof.dr. Jozo Čizmić, prof.dr. Ivica Veža i mr.oec. Ivan Udovičić. Gospodarski savjet ima savjetodavnu ulogu iz područja gospodarstva, malog poduzetništva i obrta.

Gradonačelnik Splita 29. lipnja 2012. godine donosi odluku o imenovanju kandidacijskog odbora Grada Splita za Europsku prijestolnicu kulture za 2020. godine. Među 12 predloženih članova odbora imenuje i Hrvoja Marušića. Odbor ima zadaću pripremiti kandidaturu te odraditi kompletnu procedure kako bi Split postao Europska prijestolnica kulture 2020. godine.

Upravni odbor Hrvatske Udruge Managera-CROMA dana 09.07.2012. u poduzetničkoj zoni Dugopolje – (Mercedes centar) uz prisutnost predsjednika CROME Vladimira Frdelji i Esada Čolaković pokrenuta je inicijativa osnivanja regionalnog ogranka CROME za Dalmaciju. U inicijativni odbor ušli su Vice Češljar i Ivan Sabljić, Željko Uzelac, Jozo Tomaš, Damjan Krklec i Hrvoje Marušić. Inicijativni odbor je sastankom 13.07.2012. godine na sjednici u Hotelu Park počeo s radom, a sa zadatkom pripreme izborne skupštine koja bi se trebala održati u lipnju 2013. godine.

2012. god. u mjestu Suđurađ na otoku Šipanu uz podršku svoje obitelji i projektanta, povjesničara umjetnosti Ivana Prtenjaka u potpunosti od temelja obnavlja crkvu sv. Stjepana iz X. stoljeća te ju potpuno obnovljenu predaje na upravljanje Dubrovačkoj biskupiji i biskupu Mati Uziniću.

Povratak u HDZ

U travnju 2013. uz dogovor i na poziv čelnika splitskog HDZ-a ponovno se politički aktivira, te aktivno sudjeluje u predizbornoj kampanji za lokalne izbore-na listi za gradsko vijeće. Na izborima održanim u svibnju 2013. godine ulazi u Gradsko vijeće, te postaje gradski vijećnik u četverogodišnjem mandatu.

U prosincu 2013. godine skupština HNK Jadran iz Kaštel Sućurca ponovo jednoglasno bira Hrvoja Marušića za predsjednika kluba u četverogodišnjem mandatu.

Gradsko vijeće Grada Splita na svojoj sjednici u prosincu imenuje Hrvoja Marušića članom odbora za statut, poslovnik i propise.

Dana 15. ožujka 2014. Hrvatska Demokratska Zajednica osniva Zajednicu poduzetnika i obrtnika. Osnivački sabor Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a održan je u Zagrebu, hotel Westin, a nazočilo mu je 170 sudionika među kojima, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, niz vodećih ljudi stranke, parlamentarni zastupnici, voditelji odbora i gospodarstvenici, te predstavnici stranačkih partnera, HUP-a, sindikata i drugih. Uz predsjednika zajednice birala su se tri potpredsjednika i 25 članova sabora zajednice. Hrvoje Marušić izabran je plebiscitom za predsjednika Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a. Vođen idejom da su poduzetništvo i obrtništvo jedan od stupova hrvatskog društva, sa željom stvaranja okvira u kojem će poduzetnici i obrtnici uz podršku politike moći dati napokon svoj maksimum, te bez nepotrebnih birokratskih barijera stvoriti novi gospodarski zamah i potaknuti novi val zapošljavanja. U slijedećih godinu dana, osniva zajednice poduzetnika i obrtnika u osamnaest hrvatskih županija, te stvara sve pravne preduvjete za aktivni početak djelovanja ZPO-HDZ na području cijele Hrvatske.

U ožujku 2014. Gradsko vijeće Grada Splita imenuje Hrvoja Marušića članom Komisije za imena ulica, trgova i spomenike.
Kao vijećnik u mandatu od 2005. do 2009. godine, te kao član iste Komisije predložio je da se prilaz od splitske trajektne luke prema Katalinića brigu službeno imenuje PRILAZ ŽRTAVA KOMUNIZMA, što je tada prihvaćeno od strane Komisije i Gradskog vijeća. Potaknut idejom da sve žrtve totalitarnih sistema trebaju imati svoja obilježja u gradu Splitu, predlaže upravo ovu lokaciju koja vodi od trajektne luke prema bivšem udbaškom zatvoru za vrijeme komunizma u Hrvatskoj. Navedeni prilaz vrlo lako je imenovati tim imenom pošto na tom dijelu grada nitko ne živi, pa ne bi trebalo mijenjati nikakve dokumente kako fizičkih, tako pravnih osoba, a prilaz nosi uistinu veliku simboliku.

Zaslužan za Prilaz žrtava komunizma

Nakon deset godina borbe sa raznim neokomunističkim strukturama vlasti u Splitu, 30. ožujka 2016. god. na uporno inzistiranje i pregovaranje Hrvoja Marušića kao gradskog vijećnika grada Splita, gradsko vijeće donosi odluku o imenovanju ulice Prilaz Žrtava Komunizma!

Grad split postaje prvi grad u Republici Hrvatskoj čija ulica nosi ime Žrtava Komunizma. Ovim činom počinje razdoblje javnog priznavanja komunističkih zločina, počinjenih od strane komunističke vlasti u razdoblju od 1945. do 1995. god. u RH, a ovaj primjer trebali bi slijediti svi gradovi u Republici Hrvatskoj.

 Dalmacija plus.hr/https://dalmacijaplus.hr/Hrvatsko nebo

One thought on “MARUŠIĆ PISAO PLENKOVIĆU : U stvaranju Vašeg anacionalnog i regionalno orijentiranog društva ne želim sudjelovati

  1. Čovjek ima pod kapom, a ima i hrabrosti reći istinu. Svaka čast.
    Izbacivače je suvišno komentirati, šjor Marušić je javno rekao što ih ide.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)