OŠTRA RASPRAVA U DOMU NARODA Hrvati poručili: Ruši se Ustav, država i konstitutivnost

Vrijeme:3 min, 18 sec

 

 

Na današnjoj sjednici Doma naroda povela se oštra rasprava o tzv. deklaraciji Zastupničkog doma Parlamenta BiH kojom je taj dom, mimo podrške predstavnika hrvatskog naroda, kroz navedeni neobvezujući dokument zatražio obustavu gradnje Pelješkog mosta dok se ne riješi pitanje granice na moru.

No, hrvatski izaslanici u Domu naroda jasno su dali do znanja kako je neprihvatljivo da se jedan dom Parlamenta-u ovom slučaju Zastupnički poziva na Ustav i određene odredbe koje su u nadležnosti Parlamenta, iako u tom procesu potpuno zanemaruje drugi dio Parlamenta-a to je Dom naroda, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Izaslanica u Klubu hrvatskog naroda Ljilja Zovko upozorila je kako smatra da je u ovom slučaju prekršen Ustav jer se zanemarila činjenica da se Parlament sastoji od dva doma te se Zastupnički dom u deklaraciji pozvao na Ustav i odredbe koje se odnose na nadležnosti Parlamenta. Klub Hrvata je stoga predložio deklaraciju u kojoj se navodi da Deklaracija Zastupničkog doma o Pelješkom mostu nema ustavnu ni poslovničku osnovu te da nije  službeni akt Parlamentarne skupštine koja se sastoji od dva doma.

Hrvatski izaslanici su zatražili da  Dom naroda upozori Zastupnički dom da pozivanje na ustavne odredbe prilikom donošenja deklaracije nije u skladu sa Ustavom BiH.

S druge strane, predsjednik Kluba bošnjačkog naroda Halid Genjac naveo je kako je sukladno poslovniku Zastupnički dom može donositi deklaracije, kao što i Dom naroda to može raditi samostalno. Kazavši kako nema ništa sporno u Ustavu, on je naveo kako su oba doma ravnopravni te da nije dobro da jedan od domova presuđuje o tomu radi li jedan od domova ustavno ili ne. Međutim, Zovko mu je na to replicirala te ga je zamolila da prvo pročita prijedlog deklaracije.

Izaslanik u Klubu hrvatskog naroda Mario Karamatić, pak, jasno je poručio kako je Zastupnički dom Parlamenta kroz deklaraciju izvršio atak na državnost BiH, istaknuvši kako Ustav BiH nije bombonjera iz koje se može uzimati samo ono što se nekomu sviđa. Pojasnio je kako se Zastupnički dom poziva na član 4 Ustava, naglasivši kako se treba vratiti na početak i jasno reći kako taj isti članak kaže kako Parlamentarna skupština ima dva doma.

– Pa gdje nestade Dom naroda-upitao se Karamatić, dodavši kako je ovo atak i na konstitutivnost.

Izaslanica u Klubu Hrvata Zdenka Džambas upozorila je kako neprihvatljivo zaobilaženje Doma naroda. Upitala je što ako se ovako nastavi raditi i ako se i dalje budu donositi deklaracije iz Zastupničkog doma u kojem Hrvati nisu zaštićeni, a koje budu odlazile prema EU, a da pritom Hrvati nemaju prilike reći o tomu bilo što.

Izaslanik u Klubu Hrvata Martin Raguž upozorio kako ne pravi Dom naroda presedan, već je Zastupnički dom napravio presedan i to zbog toga što je uzeo sebi nadležnosti iz točke 4. Ustava koja govori o nadležnosti Parlamentarne skupštine.

-Odatle sve počinje. Ako bi izostala reakcija Doma naroda na ovaj presedan mi bi automatski derogirali svoju ustavom propisanu ulogu da smo ravnopravan dom. I pretvorili ovaj parlament od dvodomnog u jednodomni, istaknuo je Raguž. Podsjetio je kako je Parlament uspostavljen kao dva doma, kazavši kako Dom naroda ravnopravan dom.

Kada se taj balans naruši ruši se ustavni poredak BiH, istaknuo je Raguž. Podsjećamo, Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je nedavno neobvezujuću deklaraciju o Pelješkom mostu kojom se traži prekid provedbe tog hrvatskog projekta do usuglašavanja otvorenih pitanja s Hrvatskom o graničnoj crti na moru.

Deklaraciju koja nema obvezujući karakter od 39 zastupnika koliko ih je bilo na sjednici Zastupničkog doma podržalo je njih 27, 11 je bilo protiv a ostali su bili suzdržani i to je konačni rezultat rasprave započete prošlog tjedna a okončane na sjednici u srijedu.

Neophodnu tzv. entitetsku većinu iz Republike Srpske pri glasovanju za rezoluciju osigurali su glasovi zastupnika iz Srpske demokratske stranke (SDS) nakon što je usvojen njihov prijedlog da u deklaraciju budu uključeni i zahtjevi za brže realiziranje drugih infrastrukturnih projekata poput mostova na Savi te za ponovno otvaranje za promet unske pruge./HMS/

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)