ŠPANJOLSKA NA RUBU GRAĐANSKOG RATA: Prosvjednici traže oslobađanje katalonskih dužnosnika, Madrid šalje tisuće policajaca u Kataloniju

Vrijeme:2 min, 0 sec

 

Španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova je izvijestilo da u Kataloniju šalje više policajaca koji će ondje brinuti o održavanju reda i mira te jamčiti da se ne održi zabranjeni referendum o neovisnosti te španjolske regije.

Katalonija, koja 1. listopada namjerava održati referendum o odcjepljenju od Španjolske, raspolaže vlastitim policijskim snagama koje se zovu Mossos d’Esquadra, no ondje djeluje i državna policija koja u cijeloj regiji ima svoja sjedišta i često surađuje s regionalnim katalonskim snagama reda, piše Hina.

Tisuće policajaca

Ministarstvo unutarnjih poslova nije otkrilo koliko će dodatnih policijskih snaga poslati u Kataloniju. Španjolski mediji pišu da ih je na putu onamo ili ih je već stiglo između 3.000 i 4.000.

“Bit će zaduženi za nadzor javnih mjesta i održavanje reda i mira te će djelovati u slučaju održavanja protuzakonitog referenduma”, stoji u priopćenju ministarstva unutarnjih poslova te se dodaje da će djelovati kao potpora Mossosu.

Katalonski otpor

Novopridošli policajci će se pridružiti uobičajenom broju državnih snaga reda u Kataloniji koje čini oko 5.000 ljudi, a u regiji će se rasporediti i 17.000 pripadnika Mossosa.

Katalonski regionalni čelnik Carles Puigdemont u četvrtak je rekao da će se angažirati na održavanju referenduma, ne pokoravajući se sudskoj zabrani.

Bio je to i drugi dan prosvjeda na ulicama Barcelone gdje su se okupili deseci tisuća ljudi tražeći svoje pravo na glasanje.

Prosvjednici u Kataloniji traže oslobađanje uhićenih dužnosnika

Na prosvjedu ispred zgrade suda u gradu L’Hospitalet de Llobregat okupilo se viša stotina pristalica neovisnost Katalonije.

Prosvjednici traže oslobađanje regionalnih vladinih dužnosnika, koji su uhićeni zbog sumnje da imaju veze s referendumom o neovisnosti Katalonije.

Današnji prosvjed u sjeveroistočnom katalonskom gradu predstavlja nastavak prosvjeda koji je započet u četvrtak ispred sjedišta katalonskog sudstva u obližnjoj Barceloni, koji je privukao više tisuća osoba, prenosi AP.

skupina koja podržava neovisnost Katalonije tvrdi da je oko 2.500 osoba nazočilo prosvjedu.

Veliki broj prosvjednika u Barceloni prespavao je noć u blizini sjedišta sudstva u šatorima ili ljuljaškama-ležaljkama, koje su vezali za bandere.

Katalonske građanske skupine, koje se zalažu za neovisnost, pozvale su na dugoročne ulične prosvjede protiv iznenadnih policijskih mjera u srijedu.

Policija je uhitila najmanje 12 ljudi, većinom katalonskih vladinih dužnosnika koji su osumnjičeni za koordiniranje referenduma, koji španjolske središnje vlasti smatraju nezakonitim i zaplijenila 10 milijuna glasačkih listića.

Španjolska vlada u Madridu smatra referendum, koji je zakazan za 1. listopada, nelegalnim./HMS/

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

One thought on “ŠPANJOLSKA NA RUBU GRAĐANSKOG RATA: Prosvjednici traže oslobađanje katalonskih dužnosnika, Madrid šalje tisuće policajaca u Kataloniju

  1. Katalonaca ima 7 milijuna, 2014. su u predreferendumu (anketi) sa 80% glasova onih koji su izašli na biralište, potvrdili da žele Kataloniju kao neovisnu državu. Nadam se da će to i ostvariti, bez prolijevanja krvi. Španjolska vlast, kao i svaka vlast, hoće sluge da im i dalje služe. Žalosno. U svakom narodu se dogadja ista situacija, vlast protiv naroda.

Odgovori