Hrvatska ratna mornarica slavi 26 godina

Vrijeme:2 min, 0 sec

 

26. obljetnica ratne mornarice

 

Hrvatska ratna mornarica slavi 26. obljetnicu osnutka. Današnji je datum izabran u spomen Hrvatska ratna mornaricana slavnu pomorsku bitku 18. rujna 887. kada je hrvatska flota kneza Branimira pobijedila nadmoćnu mletačku flotu pred obalama Makarske.

Na Branimirovoj obali u splitskoj luci usidreni su i “postrojeni” ratni brodovi te ih posjetitelji ove svečanosti danas mogu vidjeti, javlja HRT.

Hrvatska ratna mornarica, jamac naše suverenosti na moru, treba nove sposobnosti i vrhunski obrazovani kadar. U tom smislu, od sljedeće akademske godine očekujemo prvi naraštaj kadeta vojnog pomorstva u Splitu, istaknula je u svom govoru predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Iskazala je zahvalu svim mornarima dočasnicima i časnicima, pripadnicima HRM koji su dali svoj doprinos za ostvarenje hrvatske samostalne države. Zajedništvo koje su oni pokazali, posebno nam je potrebno i danas kako bi odgovorili na današnje izazove, poručila je i istaknula veliku ulogu HRM-a u spašavanju ljudskih života na Mediteranu.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević zahvalio je svim pripadnicima HV na njihovom angažmanu i brzoj reakciji u borbi s prirodnim katastrofama. Upravo je Strategija nacionalne sigurnosti prepoznala važnost povezivanja svih elemenata vojska, napomenuo je. Na današnji dan nastavljamo sa simboličnim iskazivanjem zahvalnosti i počasti našim herojima koji su ostavili neizbrisiv trag u Domovinskom ratu. Od danas, vojarna u Splitu nosi ime njezinog prvog zapovjednika, admirala Svete Letice – Barbe. To je simbolična zahvala i spomen na značaj naših branitelja, suboraca kojima dugujemo slobodu naše domovine, rekao je ministar.

Današnje prijetnje pomorske sigurnosti postavljaju nove izazove. HRM će imati vrlo značajnu ulogu kako bi osigurala sigurnost i stabilnost Jadranskog mora i Mediteranu, poručio je u svom govoru zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Predrag Stipanović te naglasio da ulaganje u ljudske resurse, sustav obuke i izobrazbe u mornarici se stalno prilagođavaju novim izazovima u svijetu. Budite i dalje na braniku svoje Domovine, poručio je Stipanović te čestitao pripadnicima HRM-a i svima koji su promaknuti i odlikovani.

HRM mora nastaviti razvijati svoje sposobnosti koje su nužne za zaštitu suvereniteta, nadzor i sigurnosti na moru, poručio je između ostaloga u svom govoru general Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH. Najveća vrijednost koju imamo su ljudi, pa će ulaganje u njihov rad i sposobnost biti najviši prioritet, rekao je general te zahvalio svim pripadnicima HRM-a i njihovim obiteljima na njihovoj upornosti i odanosti.

 

hkv.hr/ http://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)