Priopćenje Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora SDŽ od 13. 09. 2017.

Vrijeme:3 min, 2 sec

 

 

 

Slažemo se s g. Pupovcem da Vijeće ne može raspravljati o pozdravu „ Za dom spremni“

Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora SDŽ se slaže sa stavom g. Milorada Pupovca da Vijeće za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima ne može donositi odluku o sudbini pozdrava „Za dom spremni“ koji se koristio u Domovinskom ratu. Vijeće  treba donijeti svoju Preporuku na temelju Rezolucije Vijeća Europe 1048/2006 o osudi zločina totalitarnih komunističkih režima kao i Deklaracije Hrvatskog Sabora o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka od 1945. do 1990. Totalitarni ustaški režim NDH iz razdoblja 1941. – 1945. godine  povijesno je već osuđen i svako veličanje i korištenje njegovih simbola je zakonski zabranjeno i kažnjivo.  Zbog toga smatramo da Vijeće ne može uzeti u razmatranje vrjednovanje događanja i simbola nakon 30. svibnja 1990. godine, jer tada hrvatsko društvo je prešlo iz nedemokratskog režima u višestranačje i parlamentarizam, a vrjednovanje o njima je donjela demokratskim putem zakonodavna vlast. Neupitno je da je Republika Hrvatska nastala u pravednom, oslobodilačkom i obrambenom ratu (1991. – 1995. ), da su u pobjedi hrvatskog naroda nad velikosrpskim fašistima najveći doprinos dali hrvatski branitelji, a među njima i pripadnici HOS-a koji su koristili pozdrav „Za dom spremni“. Njihov status zakonski je reguliran Zakonom o pravima hrvatskih branitelja, a pozdrav ZDS kroz postupak registracije njihovih udruga.

Svima je jasno da se HOS-ove postrojbe nisu borile za ikakvu totalitarnu državu, nisu progonile ljude na vjerskoj ili nacionalnoj osnovi niti im je dokazan bilo kakav ratni zločin, a ondje gdje su ratovali istaknuli su se borbenošću i čovjekoljubljem. Onog trena kada je prvi dragovoljac HOS-a položio život na oltar domovine pod pozdravom ZDS, taj pozdrav postaje simbol trajne i nesebične krvne žrtve ugrađene u temelje opstojnosti Republike Hrvatske i nitko ga ne može zabraniti.

Predsjedniče SDP-a, molimo Vas da ne kriminalizirate braniteljski pozdrav njegovim izjednačavanjem s istoimenim ustaškim, jer mu time nabacujete tešku hipoteku ustaških zločina a posredno  kriminalizirate i one koji su ga nosili – hrvatske branitelje. Posljedično time daje se za pravo onima koji su pod zvijezdom petokrakom i četničkom kokardom žarili i palili Hrvatskom tijekom Domovinskog rata, što je očit cilj onima koji danas nameću ideološke podjele u hrvatskom društvu kroz stalno vraćanje u prošlost nametanjem vrijednosnih sudova iz 2. svjetskog rata. Pitamo Vas da navedete demokratsku europsku državu ili narodnu vlast koja je braniteljima koji su časno dali živote u obrani svoje domovine, uklonila sa spomenika legalno obilježje pod kojim su poginuli?

Braniteljski pozdrav ZDS brani Europska pravna stečevina koja kroz presude Europskog suda za ljudska prava, nalaže da se za vrjednovanje svakog simbola mora uvažiti povijesni kontekst u kojem se određeni simbol pojavio. Drugim riječima sam pozdrav ZDS je višeznačan; pozdrav od prije 75 godina simbolizira ustaške zločine i logore dok istoimeni pozdrav iz Domovinskog rata simbolizira pravednu borbu, hrabrost i čovjekoljublje (isto kao što zvijezda petokrake jedno simbolizira u kontekstu 1941, drugo u 1945.,  a treće u kontekstu 1991.-1995.). Zbog toga nam nije jasno pozivanje SDP-a na Odluku Ustavnog suda od 08. studenog 2016. budući se ona eksplicite ni implicite ne odnosi niti zabranjuje braniteljski pozdravom ZDS jer on, osim iste jezične konstrukcije kao ustaški pozdrav, ima posve različitu povijesnu, vrijednosnu i kontekstualnu dimenziju. Nemojte se ponašati kao sudac koji je spreman osuditi nedužnog čovjeka, a čiji je jedini krimen što ima isto ime i prezime kao neki zločinac.

Na kraju bi poručili da Društvo logoraša snažno podupire Odluku Ustavnog suda kojom se osuđuje totalitarni ustaški režim NDH, svi njegovi simboli uključujući ustaški pozdrav ZDS kao i sve manifestacije rasističke ideologije i govora mržnje.

 

Predsjednik

Ivan Turudić

U Splitu, 13. rujna 2017. godine

 

Hrvatsko nebo

One thought on “Priopćenje Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora SDŽ od 13. 09. 2017.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)