D. Dijanović : Kurikularna reforma kao ljevičarska poluga za „dubinske promjene“

Vrijeme:3 min, 1 sec

 

 

Želi li HDZ ikakve promjene na planu kulture, znanosti i obrazovanja?

Na ovim je stranicama više puta bilo govora o teoriji kulturne hegemonije Antonija Gramscija. GramsciOvaj je talijanski marksistički ideolog ljevičarima i markistima kao ključ za osvajanje političke vlasti dao naputak kako je najprije potrebno ovladati kulturom u najširem smislu riječi (kulturne institucije, film, kazalište, škole, fakulteti, novine itd.) nakon čega će im politička vlast „pasti u ruke kao zrelo voće“. Nakon tzv. šezdesetosmaške revolucije na Starome je kontinentu došlo do pune primjene Gramscijeve metodologije. Ako pogledamo stanje u kulturi i općenito duh vremena koji je nakon te godine zahvatio Europu, vidimo kako su lijeve ideje postale dominantno ideje tzv. mainstreama i duboko prožele cijeli establihsment.

Gramscijev recept u svoje je vrijeme predstavljao „reformu“ marksizma, unutar koje je umjesto radništva kao instrument provedbe marksističke revolucije postavljena promjena kulturne paradigme Zapada. „Osvojite svijet ideja kako bi one postale ideje svijeta“ – Gramsijeva je preporuka koja jasno ukazuje na Zuppavažnost metapolitike, tj. na važnost borbe na idejnom planu.

O ovoj je problematici nedavno progovorio i Vjeran Zuppa, koji slovi kao perjanica hrvatske intelektualne ljevice. „Bernardić stalno nešto govori o radničkoj klasi, radnicima, seljacima i poštenoj inteligenciji, ali nije stvar u tome, jer radnička klasa nije više snaga koja može pokrenuti velike društvene promjene“ – izjavio je izjavio je Zuppa u razgovoru za „Jutarnji list“ pred nešto više od mjesec dana. Zuppa je zatim dodao: “Centralno mjesto u konstituciji jedne lijeve stranke treba biti pitanje kulture, znanosti i obrazovanja. Gledajući na imperativ promjena koje treba izvršiti, u prvom je planu kurikularna reforma. Danas svijet možete mijenjati kroz kurikularnu reformu zato što je upravo u njoj ta sposobnost za dubinsku promjenu“ .

U Hrvatskoj je prirodno stanje stvari da ljevica kontrolira kulturu, znanost i obrazovanje?

U ovome razgovoru Zuppa je plastično opisao način političke borbe moderne ljevice u Europi. A ako pogledamo Hasanbegovićdogađanja u Hrvatskoj od 2000. na ovamo, vidimo kako je i hrvatska ljevica (ako ju se zbog jugofilne orijentacije uopće može tako označiti) vjerno primjenjivala Gramscijeve upute. Ljevica je u Hrvatskoj gotovo u potpunosti preuzela nadzor nad kulturnim institucijama i to je činjenično stanje koje se ne mijenja čak niti kada je na vlasti navodno desni HDZ. Dr. sc. Zlatko Hasanbegović jedini je ministar kulture koji je pokušao barem donekle eliminirati kulturnu hegemoniju ljevice i pritom je bio izvrgnut neviđenoj medijskoj i političkoj harangi, u kojoj nisu samo sudjelovali samo članovi lijevih političkih stranaka, nego je oporbu imao i u samom HDZ-u.

Nakon što je Hasanbegović otišao s funkcije ministra kulture, ponovno je uspostavljeno za ljevicu prirodno stanje stvari, gdje ljevičarski „kulturnjaci“ kao jedini arbitri određuju što je hrvatska kultura i gotovo u potpunosti kontroliraju financijska sredstva koja se dodjeljuju za djelovanje u kulturi. No, nadzor nad proračunskim sredstvima Kurikularna reformakoja se dodjeljuju za kulturu ljevici nije dovoljan, nego ona želi i nadzor nad hrvatskim obrazovanjem. A kurikularna reforma, kao što ističe Zuppa, najveća je prilika za dubinske promjene koje ljevica želi proizvesti.

I što u cijeloj ovoj pripovijesti čini navodno desni HDZ? Dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja HNS-u koji potpuno djeluje na tragu Zuppinih riječi kako je kurikularna reforma najbolja prilika za dubinske promjene. A predsjednica države daje prednost HNS-ovoj ministrici Blaženki Divjak pred jednom uglednom profesoricom i stručnjakinjom kao što je Dijana Vican.

Nakon svega, vrijedi po ne znam koji put zapitati želi li HDZ uopće ikakve promjene na planu kulture, znanosti i obrazovanja, koji su ključni za ekonomsku, tehnološku i svaku drugu modernizaciju Hrvatske, ili u Hrvatskoj postoji prešutni konsenzus kako je ljevica pretplaćena na kontrolu tih područja? Quo vadis Croatia?

 

Davor Dijanović/hkv.hr/ http://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)