LOVRINOVIĆ: Povucite deklaraciju, Hrvatska gradi Pelješki most na svom teritoriju

Vrijeme:5 min, 27 sec

 

Većina zastupnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas je tokom nastavka sjednice prilikom rasprave o Pelješkom mostu konstatovala da je ključno održati dobrosusjedske odnose s Republikom Hrvatskom.

Zastupnici su raspravljali i o Deklaraciji o Pelješkom mostu, koju su predložile bošnjačke stranke i u kojoj se pozivaju nadležni organi Hrvatske, odnosno EU, da bez odgađanja obustave radnju čiji cilj može biti umanjenje ili potpuno ukidanje suverenih prava BiH i da se hitno uključe u razgovore s BiH radi postizanja bilaterarnih rješenje u pogledu razrješenja granica na moru, javlja N1 televizija.

Na prethodnoj sjednici navedenu deklaraciju su potpisala 24 zastupnika bošnjačkih stranaka.

Zastupnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Nikola Lovrinović tijekom rasprave naglasio je da gradnja mosta treba biti pitanje struke, a ne politike. Također, istakao je da se sve hrvatske inicijative i napori predstavljaju kao štetni za BiH, ali, po njegovom mišljenju ovdje se radi o sprečavanju Hrvatske u zaštiti njenog naroda u skladu s Daytonskim i Washingtonskim sporazumom.

Osim toga, naglasio je da Pelješki most nije na teritoriji BiH.

Predložio je da se pokušaju održati dobrosusjedski odnosi s Hrvatskom te da oni koji su potpisali spomenutu Deklaraciju, to povuku.

Njegov zaključak je da se Predsjedništvo i Vijeće ministara BiH zaduže da do naredne sjednice dostave informacije Zastupničkom domu što se poduzimalo s rješavanjem nesporazuma u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta.

Zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut tvrdi da su sva pisma poslana iz BiH u vezi sa situacijom o Pelješkom mostu izuzetno štetna po interese i međunarodni imidž BiH.

On je također podsjetio da Predsjedništvo BiH od 2010. ništa nije poduzelo u vezi s ovim pitanjem, ističući da u BiH ne dostaje politička odgovornost.

Zastupnik SDP BiH Denis Bećirović rekao je da Hrvatska želi najbolje moguće odnose s BiH, a i da je BiH opredijeljena za rješavanje svih spornih pitanja dijalogom, napominjući da se BiH nikada nije miješala u unutarnje poslove susjedne Hrvatske.

Kazao je da je Predsjedništvo BiH jednoglasno donijelo svoje stavove o pitanju izgradnje Pelješkog mosta 2007. godine te da je ta odluka, sve dok se ne promijeni u Predsjedništvu, legalna.

“Zašto bježimo od te odluke”, zapitao se Bećirović.

Zastupnik Nezavisnog bloka Salko Sokolović mišljenja je da izgradnja Pelješkog mosta nije nužno problem za BiH, ukoliko se prethodno riješe neka pitanja kod kojih ima određenih nerazumijevanja.

Po njemu, od Hrvatske je potrebno zahtijevati revidiranje pomorskog zakona, kojim su jednostrano proglašene unutarnje vode te kojim su zatvorene vode BiH i time onemogućen prolazak brodova u vode BiH.

U vezi sa situacijom s mostom na i Savi kod Svilaja postavio je pitanja zašto je prekinut ugovor sa “Strabagom”, tko je odgovoran za štetu koja je nastala po raskidu ugovora, kao i koji je rok izgradnje mosta na Svilaju, imajući u vidu njegov značaj za BiH.

Zastupnik SBB-a Fehim Škaljić naglasio je da se odnosi BiH i Hrvatske ne smiju narušiti te da je Pelješki most pitanje koje BiH želi riješiti zajedno s Hrvatskom i zemljama EU tako da BiH bude dio europskog procesa.

Napomenuo je da i BiH i Hrvatska moraju biti opredijeljene za ubrzavanje rješavanja pitanja Pelješkog mosta da bi izgradili bolju budućnost.

Kako je rekao, PSBiH može snažno doprinijeti tome da se gradi, podsjećajući da ovo pitanje granice s Hrvatskom nepotrebno stoji neriješeno dugi niz godina.

Ukazao je na odgvornost BiH kada je u pitanju reguliranje granice jer je to pitanje sigurnosti, dodajući da živimo u vremenu velikih turbulencija i da je moguće da se dogodi da dođe do novog izbjegličkog vala.

“Poručimo svijetu i Bruxellesu da smo partneri koji su spremni rješavati pitanja”, kazao je Škaljić.

Šefica Kluba Srpske demokratske stranke (SDS) u Zastupničkom domu PSBiH Aleksandra Pandurević kazala je da je osnovni problem u vezi s Pelješkim mostom nedostatak komunikacije.

Ona je jučer zatražila da se, između ostalog, Deklaracija dopuni pozivom Hrvatskoj i EU da ubrzaju okončanje projekta izgradnje mosta kod Gradiške, da bi bio pušten međudržavni saobraćaj, te da se pozove Hrvatska da uvrsti unsku prugu kao međudržavni projekt, kako bi bio uspostavljen ključni željeznički koridor dviju zemalja.

Također, dodala je da su tražili da se u Deklaraciju uvrsti i poziv Hrvatskoj da se konačno urede granice, jer samo na Uni postoji 11 mjesta, gdje se s jedne obale na drugu prelazi u drugu državu, što značajno otežava život ljudima na ovom području.

Zastupnik Nezavisnog demokratskog pokreta (NDP) Momčilo Novaković predložio je da se danas ne usvajaju nikakve deklaracije niti donose bilo kakvi zaključci već da se sve diskusije pokušaju riješiti kroz prošireni kolegij ili posebnu formiranu grupu.

Također je predložio da se napravi dokument i da se on usuglasi s resornim ministarstvima i Predsjedništvom BiH.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto (HDZBiH) napomenula je da je Hrvatska prihvatila zahtjeve BiH o širini plovnog puta i visini mosta.

Istakla je da se izneseni stavovi dužnosnika SDA tumače kao službeni stavovi Vijeća ministara BiH i PSBiH, ali da su to zapravo pojedinačni ili stavovi stranaka. Na to su, kazala je, ona i Bariša Čolak upozorili dužnosnike EU.

Krišto je upozorila da se izgradnja Pelješkog mosta isključivo koristi u predizborne svrhe, što šteti svima u BiH, dodajući da je retorika neprimjerena te da su stavovi iznijeti u BiH nanijeli mnogo štete imidžu naše zemlje.

Zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma PSBiH Šefik Džaferović (SDA) smatra da Hrvatska i BiH pitanje izgradnje Pelješkog mosta moraju riješiti zajedno dogovorom, uz posredovanje EU te uz međusobno uvažavanje i teritorijalno poštivanje.

Podsjetio je da BiH ima pravo na pristup prema otvorenom moru, onako kako piše u međunarodnim konvencijama, a da Republika Hrvatska ima pravo povezati svoje teritorije.

To se pitanje, dodao je, mora uvažavati, ali da se time ne ugrožava BiH pristup otvorenom moru. Međutim, naglasio je da je Hrvatska jednostrano, bez službenih konsultacija s BiH, počela izgradnju mosta.

“Iz BiH odlaze različiti stavovi, a svima nam je jasno da je to veliki problem. Zbog toga sam odlučio da napišem pismo u svoje ime i to imam pravo kao zamjenik predsjedavajućeg ovog visokog doma”, kazao je Džaferović, ponovivši da je to njegov stav, ali da je zasnovan na odluci Predsjedništva BiH, koja još nije promijenjena.

Zastupnik Nezavisnog bloka Senad Šepić zapitao se šta je Predsjedništvo BiH od trenutka kada je zauzelo stav u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta, uradilo da taj stav bude ispoštovan.

Džaferović je tijekom rasprave upozorio da se zastupnici prilikom rasprave o izgradnji Pelješkog mosta zapravo ne pridržavaju ove točke dnevnog reda.

“Ovu točku dnevnog reda iskoristili smo da kažemo nešto drugo i otišli smo u priču o nekoj drugoj temi”, zaključio je zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma./N1/HMS/

 

hms.ba/ http://hms./Hrvatsko nebo

One thought on “LOVRINOVIĆ: Povucite deklaraciju, Hrvatska gradi Pelješki most na svom teritoriju

  1. Prica oko izgradnje mosta je privid kako se ne bi razgovaralo o Izbornom zakonu i provedbi odluke Ustavnog suda. Pored toga, i njima je jasno kako UZP pada kao i medjunarodni sukob i zato panika.
    Ali ima ovo pozitivnu stranu, nekima je otvorilo oci.

Odgovori