“SREDIŠNJA BOSNA”Hrvati kraljevskog grada Jajca slave 22 godine od oslobođenja

Vrijeme:1 min, 36 sec

 

Danas se navršavaju 22. godine od oslobađanja Jajca i Pougarja. Dan je to kada se tisuće Hrvata iz ovoga kraja razasutih diljem svijeta, sa svojim obiteljima, rodbinom, gostima i prijateljima, ponovno okuplja u svome rodnom gradu i okolici, i iskazuje zahvalnost hrabrim braniteljima i osloboditeljima.

I ono najvažnije: još jednom će odati dužnu počast svim žrtvama i pomoliti se za njihove duše…jer sloboda je preskupo plaćena da bi oni koji su za nju dali najviše bili zaboravljeni.

Od velikog je značaja da se Hrvati i to ne samo iz Jajca, nego i iz svih drugih krajeva Herceg Bosne okupljaju i podsjećaju na istinu, pogotovu danas kad se ta istina od strane mnogih pokušava izokrenuti i iskriviti s namjerom dokazivanja kako su Bošnjaci najzaslužniji za obranu Bosne i Hercegovine, pa i krajeva koji bi da nije bilo hrvatskih snaga sasvim sigurno završili u granicama „republike srpske“.

Tijekom borbi u Jajcu poginulo  je 108 pripadnika HVO-a Jajce (tijela 5 branitelja još uvijek nisu pronađena). Poslije pada grada, na drugim bojišnicama poginulo je još 75 jajačkih Hrvata iz sastava jajačke brigade „Hrvoje Vukčić-Hrvatinić“ i drugih postrojbi HVO-a ( 24 poginula u Središnjoj Bosni, 26 poginulih na uskopaljsko-ramskoj bojišnici i 25 poginulih na drugim bojišnicama Herceg Bosne). Nakon povratka u Jajce i do okončanja Domovinskog rata poginulo je još 12 jajačkih branitelja, dakle, ukupno 200 hrvatskih bojovnika.

Tijekom šestomjesečne okupacije grada Jajca ranjeno je 526 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane Jajce, Pougarje i Kotor Varoš ( Stožer i pridodate postrojbe 29, I bojna 156, II bojna 77, III bojna 31, IV bojna 26, V bojna 31, VI bojna 10, VII bojna 58, Pougarje 74, Kotor Varoš 34 ranjena i 9 poginulih). Nakon pada Jajca po bojišnicama Herceg Bosne ranjeno je 157 pripadnika HVO-a Jajce, po povratku u oslobođeni grad Jajce do okončanja rata ranjeno je 47 pripadnika HVO-a Jajce, piše Troplet.

 

Dnevnik.ba/ http://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

One thought on ““SREDIŠNJA BOSNA”Hrvati kraljevskog grada Jajca slave 22 godine od oslobođenja

  1. Citat predvodnika detudjmanizacije Ivo Banac, „Hrvatska u srcu, Bosna na umu“, Clanak
    u casopisu Nova Matica, br. 10, 1992., dostupno na: https://www.scribd.com/document/243871094/Ivo-Banac-Cijena-Bosne

    „Koncem listopada palo je Jajce. Ali kako je palo? Je li zbog toga sto se nije moglo obraniti, ili sto nas je izdala Sesta flota? Nije iskljuceno da je palo zato, ako je vjerovati clanku John F.
    Burnsa u New YorkTimes-u od 30. listopada, sto su, pouceni
    prozorskim divljanjima jedne vojske koja nosi hrvatsko ime, jajacki Muslimani
    izgubili povjerenje u svoje hrvatske saveznike. Ne bih im se cudio ako je to istina.
    Naime, dobija se dojam da HVO u Bosni vodi rat i protiv Muslimana. Kako to svrstati
    u okvir dozvoljena patosa? Kako to svesti na sladunjavi i kukavicki lelek nasih
    kulturnjaka? Zar nije doslo vrijeme za otvoreni prosvjed protiv jedne
    samoubilacke iizdajnicke politike, za javno politicko razmisljanje o Bosni, i o
    tomu sto Hrvatska moze uciniti za Bosnu i za sebe, te uopce gdje smo, u ovom
    trenutku, i kamo idemo? Pitanje je, dakle, kako se odmaknuti od Bosne u
    srcu i doci do Bosne na umu. To se moze postici samo javnom raspravom o
    ovom ratu, koju je hrvatski vrh sprecavao od samog pocetka, a sto sigurno
    nije doprinijelo bistrenju pojmova o ratnim ciljevima i ratnoj strategiji, vec demagoskom zamagljivanju i jacanju onih snaga koje nas usmjeravaju prema ekonomici permanentnog
    “malog” rata, prema “miru” sa zlocincima koji i sami nemaju nikakve buducnosti, ili prema samom zlocinu.“

    Stoga i ne cudi muslimansko tumacenje povijesnih cinjenica, kad im od samih pocetaka „istaknuti hrvatski intelektualac“ pomaze.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)