ZVIZDIĆ ŽMIREĆI: U BiH se ne viore zastave Islamske države

Vrijeme:3 min, 38 sec

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministar sigurnosti Dragan Mektić održali su sastanak s direktorima sigurnosnih agencija na kojem su razgovarali o sigurnosnoj situaciji u BiH s posebnim osvrtom na terorizam, javlja agencija Patria.

– U BiH se ne vijore zastave ISIL-a. Nema podataka ni da u BiH ima 5.000 ili 10.000 radikaliziranih osoba. Demantiramo takve izjave, a ako susjedi imaju podatke neka nam ih pošalju – poručio je nakon sastanka predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Zvizdić je kazao da je današnji sastanak s direktorima sigurnosnih agencija u BiH nastavak aktivnosti koji ima za cilj analizu sigurnosti u BiH.

On je dodao kako BiH nema namjeru ulaziti u dnevnopolitičke rasprave sa susjedima.

– Ne želimo reagirati na pojedine izjave koje su u funkciji političkih ili predizbornih kampanja zemalja regije ili zemalja EU. Želimo da damo institucionalni odgovor na sve izjave koje su vezane za sigurnosnu situaciju u BiH, odnosno odgovor baziran na relevantnim činjenicama, podacima koje naše agencije razmjenjuju s agencijama iz susjedstva, EU i svijeta.

Suradnja naših sigurnosnih agencija s partnerima u susjedstvu, EU, SAD, Interpolom, Europolom je na zavidnoj razini i raspolažemo s relevatnim podacima koji pobijaju tvrdnje koje smo mogli čuti od službenih osoba zemalja regije, ali i zemalja EU. Razgovarao sam s određenim brojem ljudi iz akademske zajednice, profesorima koji se bave pitanjem sigurnosti i terorizma – poručio je Zvizdić.

Zvizdić je istaknuo da službeni podaci o terorističkim aktima u svijetu najbolje demantiraju izjave koje dolaze iz susjedstva o BiH kao potencijalnoj zemlji za terorizam. Od 143 teroristička napada u 23 zemlje svijeta iza kojih stoje pripadnici ISIL-a, nije sudjelovao nitko tko ima bilo kakve veze s BiH.

– To demantira sve koji govore o BiH kao o mogućoj bazi terorizma. U BiH se ne vijore zastave ISIL-a. Sigurnosne službe susjeda nikada nisu poslale takve podatke. Zbog toga takve izjave smatramo paušalnim i da imaju političku pozadinu”, poručio je Denis Zvizdić.

Zvizdić je pohvalio rad sigurnosnih agencija kazavši da nije bilo odlazaka na strana ratišta niti su zabilježeni slučajevi koji imaju veze s terorizmom.

Dodao je kako opasnost od terorizma u BiH nije ništa veća nego bilo gdje drugo u Europi i svijetu.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je kako je u svakodnevnom kontaktu s direktorima sigurnosnih agencija s ciljem postizanja što boljih sigurnosnih rezultata.

– Kao resorni ministar za ovu oblast imam dnevnu komunikaciju s direktorima policijskih agencija. U smislu iznošenja određenih podataka koji odlaze izvan BiH, stanja kada je u pitanju terorizam, svi smo ponavljali i govorili, govorit ćemo javno i transparento da svi građani znaju što je teroristička prijetnja. Koga god izvan BiH iskreno i u dobrim namjerama zanima stanje o terorizmu u BiH mi ćemo mu reći punu istinu. Zataškavanje i guranje ijednog podatka i pokazatelja o stanju terorizma u BiH šteti prije svega nama nego bilo kome drugome – kazao je Mektić.

Mektić je istaknuo kako je u petak počela implementacija regionalnog projekta vrijednog 18 milijuna KM u borbi protiv radikalizma i terorizma iza kojeg stoji EU, a ključni partner Bosne i Hercegovine u ovom projektu je Slovenija.

Ministar sigurnosti je rekao kako BiH, kao i mnoge europske zemlje, ima problem s radikalizmom, ali ne i s terorizmom, te da je ključni zadatak institucija u budućnosti rad na deradikalizaciji.

– Ne bježimo od problema. U najvišoj mjeri ćemo se fokusirati na rad s takvim grupama i radit ćemo na njihovoj deradikaliziciji. Najveći dio od 18 milijuna eura bit će upotrijebljen na nove metode po pitanju borbe protiv radikalizma. Pokušavamo izvršiti resocijalizaciju tih osoba, vratimo ih u društvo. Ono što je terorizam, mi ćemo javno reći. Ali ne možemo prihvatiti nebuloze i teorije jednog broja kvazianalitičara, kvazieksperata koji u jednoj zloj namjeri ili da bi zaradili koju marku, iznose takve podatke i narušavaju integritet države i financijski štete našoj, ekonomiji, turizmu –  poručio je Mektić.

Kada su u pitanju terorističke prijetnje, Mektić je istakao da su one uglavnom dolazile izvan BiH, jer su određene osobe pokušavale ući u BiH s namjerom širenja svoje ideologije, ali da su spriječeni u tome.

Mektić je na kraju čestitao svim svim sigurnosnim agencijama koje su sudjelolovale u uhićenju Amela Sejfovića.

– Oni su za osam dana uspjeli locirati i uhititi opasnog bjegunca Sejfovića koji je pobjegao na jedan čudan način. On je ipak priveden pravdi i sudit će mu se – zaključio je ministar Mektić./HMS/

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori