Predstavljena knjiga M. Tuđmana o političkoj strategiji Alije Izetbegovića

Vrijeme:3 min, 18 sec

 

 “Druga strana Rubikona. Politička strategija Alije Izetbegovića”

Nazor Tuđmanovu knjigu zbog obilja izvornih dokumenata drži izuzetno važnom kako bi se događaji u BiH 90-ih godina iz percepcije prebacili u znanstveni okvir.

Tudjman predstavljanje knjige 8336

Knjiga saborskoga zastupnika Miroslava Tuđmana (HDZ) “Druga strana Rubikona – Politička strategija Alije Izetbegovića” u kojoj su na osnovu brojnih izvornih dokumenata analizirani motivi i vrijednosti političke filozofije bivšeg predsjednika Predsjedništva BiH i predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) te strateški ciljevi kojima je težio predstavljena je u četvrtak u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu.

Tudjman predstavljanje knjige 8342

 

O knjizi (443 str.), u izdanju Hrvatske sveučilišne naklade, govorili su akademici Davorin Rudolf i Ivan Aralica, povjesničar Ante Nazor te autor.

Tudjman predstavljanje knjige 8375a

Rudolf je istaknuo kako će čitatelji u knjizi, uz ostalo, naći odgovore na pitanja zašto se u BiH u razdoblju od 1992. do 1995. nije ostvario niti jedan plan međunarodne zajednice i UN-a o sprječavanju oružanih sukoba u toj zemlji, njezinom unutarnjem uređenju, zašto su sukobi tako dugo trajali te zašto je Izetbegović povukao svoj potpis s prvog mirovnog plana međunarodne zajednice Jose Cutileira, desetak dana nakon što ga je 18. ožujka 1992. godine osobno potpisao u ime Bošnjaka, zajedno s predstavnicima bosanskohercegovačkih Hrvata i Srba.

Istaknuo je i da su rješenja u tom prvom mirovnom planu za BiH bila gotovo identična kao i u sporazumima koja su krajem 1995. godine dogovoreni u Daytonu, nakon tri i pol godine oružanih sukoba. “Da je Cutileirov plan ispoštivan možda se moglo izbjeći oko stotinu tisuća žrtava civila i vojnika”, kazao je Rudolf. Smatra da je kod Bošnjaka ključ za izlazak iz fatalnog labirinta u BiH bio u političkim doktrinama i strategijama Alije Izetbegovića, najutjecajnijeg čovjeka u BiH.

Tudjman predstavljanje knjige 8344

Drži i da Izetbegović nije kriv za oružanu agresiju Srbije na BiH, ali je odgovoran što su se unutarnji sukobi komplicirali, trajali dugo te se nisu rješavali na temelju konstitutivnosti triju najbrojnijih naroda u BiH. “To je knjiga o Izetbegovićevom programu demokratske, cjelovite i višepartijske države, ali unitarne BiH, bez tri konstitutivna naroda”, naglasio je.

Tudjman predstavljanje knjige 8347

Tudjman predstavljanje knjige 8348

Napominjući kako se korjeni Izetbegovićevih političkih doktrina i strategije nalaze u knjizi “Islamska deklaracija”, Rudolf je rekao i da je model za Izetbegovićevu BiH bio demokratska država građana bez nacionalnih naznaka za svaku naciju posebno u kojoj se odlučuje po načelu jedan građanin – jedan glas. Smatra da su zbog njegova neprihvaćanja učinaka povijesti i modernih političkih rješenja koja će osigurati visoki stupanj državotvornosti i samostalnosti Bošnjaka, Hrvata i Srba u BiH te upornog zagovaranja građanske, unitarne i dominantno islamske BiH došlo i do “nesretnih oružanih bošnjačko-hrvatskih sukoba”.

Tudjman predstavljanje knjige 8358

Da je Izetbegović htio biti lider građanske BiH, a bio je lider samo Muslimana pri čemu Hrvatima i Srbima nije priznavao ni status nacionalnih zajednica rekao je i Aralica ocjenjivši da su njegovi (Izetbegovićevi) ideali bili konfuzni u provedbi, nepošteni prema druga dva naroda i neiskreni prema međunarodnoj zajednici. Dodao je i da je ušao u rat s Hrvatima, a da niti u jednom trenutku nije bio spreman preuzeti odgovornost za njegove posljedice.

Tudjman predstavljanje knjige 8361

Tudjman predstavljanje knjige 8367

Tudjman predstavljanje knjige 8369b

Tudjman predstavljanje knjige 8373

Aralica smatra da je Izetbegović prihvatio savezništvo bivših komunista i oficira JNA, unitarista i ateista kojima je unitarna BiH bila nadomjestak za unitarnu Jugoslaviju, nije priznavao naciju kao nezaobilaznu kategoriju u europskoj politici te je, odabravši rat, “prešao Rubikon” kao sredstva postizanja ciljeva unitarne države. Pri tome je, drži Aralica, svaku unutarnju artikulaciju BiH doživljavao kao podjelu države te je u tu svrhu “sam izmislio podjelu BiH između Tuđmana i Miloševića u Karađorđevu”.

Tudjman predstavljanje knjige 8376

 

Tudjman predstavljanje knjige 8387b

Tudjman predstavljanje knjige 8391

Nazor Tuđmanovu knjigu zbog obilja izvornih dokumenata drži izuzetno važnom kako bi se događaji u BiH 90-ih godina iz percepcije prebacili u znanstveni okvir. “Stravični su razmjeri neznanja koja u Hrvatskoj imamo o stradanju Hrvata u BiH, posebice staranjima Hrvata u središnjoj Bosni u napadima Armije BiH”, naglasio je i dodao da je središnjoj Bosni etnički očišćeno više od 150.000 Hrvata i ubijeno oko 1700 ljudi.

Tudjman predstavljanje knjige 8392

Tudjman predstavljanje knjige 8399b

Tudjman predstavljanje knjige 8406

Knjiga, dodaje, sadrži sve relevantne dokumente i izjave o doktrini i strategiji Alije Izetbegovića.

Hina
fotografije: hkv

 

hkv.hr/ http://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

 

2 thoughts on “Predstavljena knjiga M. Tuđmana o političkoj strategiji Alije Izetbegovića

  1. “Stravični su razmjeri neznanja koja u Hrvatskoj imamo o stradanju
    Hrvata u BiH, posebice staranjima Hrvata u središnjoj Bosni u napadima
    Armije BiH”, naglasio je i dodao da je središnjoj Bosni etnički očišćeno
    više od 150.000 Hrvata i ubijeno oko 1700 ljudi.
    Zato i postoji slijepo obozavanje muslimana, istina se ne uklapa u nametnutu sliku.
    Od istine se bjezi, zatvaraju se oci.

Odgovori