Odgovor gđe Bieńkowske u ime Komisije EU na pitanje za pisani odgovor EU zastupnice Marijane Petir

Vrijeme:4 min, 34 sec

 

O meni

 

Na izborima za Europski parlament 2014. godine 42 683 građana Republike Hrvatske izabralo je svojim preferencijalnim glasom Marijanu Petir za svoju zastupnicu u Europskom parlamentu prepoznajući tako u njezinu dosadašnjem političkom radu i angažmanu osobu koja se bori za interese hrvatskog naroda.

Marijana Petir rođena je u Kutini 4. listopada 1975. godine. Područnu školu završila je u Grabričini, osnovnu u Velikoj Ludini, a XII. gimnaziju u Zagrebu. Završila je studij biologije i ekologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, kao i studij teologije na Institutu za teološku kulturu laika Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na kojem je završila i poslijediplomski studij iz menadžmenta neprofitnih organizacija i socijalnog zagovaranja.

Predsjednica HSS-a Sisačko-moslavačke županije obnašala je dužnost zamjenice župana u Sisačko-moslavačkoj županiji te saborske zastupnice u dva saziva, a bila je i predsjednica Kluba zastupnika HSS-a, predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora, te članica izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe te Zajedničkom parlamentarnom odboru Republike Hrvatske – Europske unije. Kao predstavnica Hrvatske biskupske konferencije Marijana Petir je bila vanjska članica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora, a volonterski je vodila Ured za promicanje socijalnog nauka Crkve Sisačke biskupije.

Marijana Petir vodila je antinuklearnu kampanju u Hrvatskoj kojom je spriječena gradnja odlagališta nuklearnog otpada na Moslavačkoj gori, a organizirala je i kampanju kojom je Hrvatska proglašena zemljom slobodnom od genetski modificiranih organizama. Aktivno je uključena u sve inicijative usmjerene zaštiti života, ljudskog dostojanstva i obitelji.

U Europskom je parlamentu Marijana Petir jasni i snažni glas u zalaganju za razvoj hrvatskog sela i dobrobit malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, zaštitu okoliša i promociju tradicionalnih i općeljudskih vrijednosti.

 

****

 

Poštovana zastupnica  u EU parlamentu Marijana Petir  je već više puta istupala svojim pismima  gradonačelnicima gradova  Europskoj Komisiji  u svezi  zabrane nastupa Marka Perkovića Thompsona

Pred vama su pisma  i odgovor

http://hrvatskonebo.com/hrvatskonebo/2017/05/17/marijana-petir-hrvatska-zastupnica-u-europskom-parlamentu-pismo-gradonacelniku-kremsmunster-a-gospodinu-obernberger-u-bez-odgovora/

 

http://hrvatskonebo.com/hrvatskonebo/2017/05/19/marijana-petir-eu-komisiji-omogucite-slobodan-rad-hrvatskom-glazbeniku-marku-perkovic-thompsonu/

 

 

 

 

Pitanje za pisani odgovor E-003420/2017/rév.1
upućeno Komisiji
Članak 130.
Marijana Petir (PPE)

Predmet: Omogućavanje slobodnog rada hrvatskom glazbeniku Marku Perkoviću Thompsonu

Hrvatski glazbenik Marko Perković Thompson trebao je 29. travnja 2017. nastupiti u austrijskom gradu Kremsmünsteru, no načelnik općine Kremsmünster dan prije izdao je odluku o uskraćivanju dvorane za koju su prethodno pribavljene sve potrebne dozvole. Odluku je donio, kako kaže u svojem priopćenju, „na temelju činjenica iz društvenih medija” te pisma Srpske zajednice u Austriji. Sličan slučaj dogodio se i u srijedu, 17. svibnja 2017. kada je upravna jedinica Maribor objavila da je prihvatila preporuku policije da se već rasprodani koncert hrvatskoga glazbenika Marka Perkovića Thompsona zabrani. U oba slučaja kao razlog se navode sigurnosna pitanja. Marko Perković Thompson jedan je od najistaknutijih hrvatskih glazbenika koji redovito puni koncertne dvorane, pri čemu ničija sigurnost nikada nije bila ugrožena, a autor je pjesme koja se izvodi prije i tijekom utakmica hrvatskih sportskih reprezentacija na svim sportskim natjecanjima.

Kako će Komisija zaštititi hrvatskog glazbenika i omogućiti mu neometano obavljanje svog posla u skladu s odgovarajućim odredbama UFEU-a o unutarnjem tržištu i temeljnim načelima sadržanim u članku 6. UEU-a?

 

 

 

 

 

HR
E-003420/2017
Odgovor gđe Bieńkowske
u ime Komisije
(8.9.2017)

 

Komisija nema dovoljno informacija kako bi procijenila jesu li navedeni slučajevi u suprotnosti s Ugovorom o funkcioniranju EU-a (UFEU). Člankom 56. UFEU-a u načelu se predviđa sloboda pružanja usluga, no ona se može ograničiti na osnovi prevladavajućih razloga od općeg interesa, među kojima je javna sigurnost, u skladu s uvjetom poštovanja općih načela prava EU-a. Prekogranično pružanje usluga u obliku koncerata obuhvaćeno je područjem primjene članka 16. Direktive 2006/123/EZ, no moguća su izuzeća na osnovi prevladavajućih razloga od općeg interesa, među kojima je javna sigurnost, u skladu s uvjetom nediskriminacije na osnovi državljanstva te uvjetom poštovanja općih načela prava EU-a. Svaka mjera dotične države članice kojom se odstupa od slobode pružanja usluga mora biti popraćena analizom proporcionalnosti restriktivne mjere i konkretnim dokazima kojima se njezini argumenti mogu potkrijepiti.

Prema tome, Komisija isto tako ne može procijeniti navedene slučajeve u kontekstu obveza u pogledu temeljnih prava koje proizlaze iz članka 6. Ugovora o Europskoj uniji (UEU) te Povelje Europske unije o temeljnim pravima.

Iako je Komisija čuvarica prava EU-a, države članice također imaju dužnost pružiti dostatne pravne lijekove kako bi se osigurala učinkovita pravna zaštita u područjima obuhvaćenima pravom Unije. Stoga je ponajprije na nacionalnim sudovima da omoguće tu vrstu pravne zaštite, ako je potrebno i uz pomoć Suda Europske unije kako je predviđeno člankom 267. UFEU-a.

 

 

Directorate-General for the Presidency / Direction générale de la Présidence
Directorate for the Plenary / Direction de la séance plénière
Members’ Activités Unit/ Unité Activités des députés
L-2929 Luxembourg – Tél +352 43 00 21137
B-1047 Bruxelles – Tél +32 2 28 44063
F-67070 Strasbourg – Tél +33 3 88 1 74679

EN
Please find attached the answer given by the institution concerned to your Question.
Yours sincerely,

FR
J’ai l’honneur de vous transmettre, ci-jointe, la réponse à votre question donnée par l’institution
interrogée.
Je vous prie d’agréer, Madame/Monsieur le député, avec mes respects, l’expression de mes
sentiments dévoués.

Francisco PEYRÓ LLOPIS
Head of Unit/Chef d’unité

 

Hrvatsko nebo 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)