Ne mogu vjerovati svojim očima da je Hasanbegović rekao ono što piše u ovom tekstu:

Dio smatra kako se radi o hrvatskom pozdravu starom nekoliko stoljeća kojeg je HOS preuzeo 1991. godine, a dio smatra kako pripada ustaškom režimu koji se njime koristio kao službenim pozdravom te da kao takav ne smije biti prisutan nigdje u javnom životu.

Za ovu podjelu zna i predsjednica koja je u svojoj izjavi u posljednjem intervjuu pokušala pomiriti ove dvije struje kazavši kako je ‘Za dom spremni’ ”stari hrvatski pozdrav koji je nažalost kompromitiran u vrijeme ustaškog režima”.

Je li pozdrav previše kompromitiran – predsjednica nije htjela odgovoriti.

Što na to kaže povjesničar i bivši ministar Zlatko Hasanbegović?

”Nikad nisam tvrdio da je to stari hrvatski pozdrav. Nije. To je ustaški pozdrav i zato sa sobom nosi hipoteku”, kaže Hasanbegović.

Hasanbegović: ‘ZDS’ nije stari hrvatski pozdrav. To je ustaški pozdrav

Pa neki dan sam pisao kako srpski povjesničari govore o evoluiranju nečega iz tradicije njegovog naroda.

Naime, u Srbiji su se jako naljutili na izjavu jednog europskog sportskog dužnosnika koji je stavio znak jednakosti između Šimunićeva pozdrava “Za dom” i uzdignuta tri prsta Novaka Đokovića kojim proslavlja pobjedu pa su Večernje novosti zamolile povjesničara Dragana Petrovića neka pojasni što zapravo znači kada Srbin podigne tri prsta. Petrović je podsjetio kako su nekada, prije Drugog svjetskog rata, Srbi polagali prisegu s podignuta tri prsta, ali spojena dok se 80-ih godina uvodi pozdrav s raširena tri prsta. Ovaj srpski znanstvenik se poziva na fotografije od prije Drugog svjetskog rata gdje Srbi prisežu sa spojena tri prsta, ali i da su “tri raširena prsta karakteristična za vojnike nacističke Njemačke i ustaše u NDH”. – Bilo koji nacionalni pozdrav može biti dio pažljivo njegovane tradicije, a može vremenom i evoluirati. Tako je bilo i sa srpskim pozdravom. Tri rastavljena prsta kao naš suvremeni pozdrav je patentiran 1988. u vrijeme okupljanja Srba iz Srijema, Banata, Kosova i Metohije, koji su zahtijevali promjenu Ustava Srbije.

Kada sam s Thompsonom svojevremeno razgovarao o tome on bi usporedio Hrvatski jezik danas s Hrvatskim jezikom nekad i upitao bi: Je li Hrvatski jezik evoluirao?

Zato sam i danas napisao:

„. …činjenica da Predsjednica danas govori o starom hrvatskom pozdravu pokazuje da nije slučajno što pjeva ZA DOM, ZA DOM:

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i klapa HRM

Poslušajte kako zvuči "U boj, u boj" kad pjeva Kolinda Grabar-Kitarović

Pubblicato da Kamenjar.com su Venerdì 11 novembre 2016

 

 

 

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i HRM pjevaju: Hajd’ u boj, u boj! Za dom, za dom sad u boj!

Dakle, Predsjednica mnogo bolje razumije dio o evoluiranju tog pozdrava od nekih domoljubnih povjesničara. Pri tome posebno napominjem kako je svojevremeno, u vrijeme kada još ni Predsjednica nije razumjela to o starom hrvatskom pozdravu, našu Peticiji ZDS potpisao i dr. sc. Mirko Valentić, nekadašnji ravnatelj Hrvatskog instituta za povijest. Ipak bi se mlađe kolege trebalie zapitati zašto je to uradio dr. Valentić? Ja sam tada osuđivao ljude u Predsjedničinom uredu zbog gledanja na hrvatsku povijest srpskim očima, a hrvatski povjesničari ne razumiju logiku srpskog povjesničara Petrovića!

Da Predsjednice, samo Vi pjevajte ZA DOM, ZA DOM, možda i hrvatski povjesničari shvate da je ZDS to isto samo s malo više pojašnjenja.

U istom tekstu sam konstatirao kako mi ne smetaju tvrdnje da su ZA DOM SPREMNI prvi zvanično kao pozdrav koristile Ustaše. Ali da pripada „ustaškom režimu“ iz vremena NDH je gnjusna laž.

Zašto?

Hrvatski povjesničar prof. Rendić –Miočević nas podučava kako ti promicatelji velikosrpskog fašizma, što u stvari jesu svi oni koji napadaju pozdrav ZDS, koji jeste ustaški pozdrav iz 1932. godine, dakle iz vremena fašističke velikosrpske diktature, nipošto ne pomišljaju da postanak ustaškog pokreta prije nastanka Nezavisne Države Hrvatske tumače u kontekstu oslobodilačke borbe … popraćene pozdravom Za dom spremni iz 1932. godine. Ta je borba ujedno bila antifašistička jer je bila usmjerena protiv beogradske monarhofašističke diktature (podcrtao JP).

http://www.hrsvijet.net/index.php/vijesti/132-hrvatska/46449-vijece-za-suocavanje-s-prosloscu-prilika-za-rehabilitaciju-komunizma

Ta laž dovodi to toga da danas i neka europarlamentarka (Ivanka Maletić) kaže:

Svastika je prekrasan, starokršćanski znak, pun značenja i dobra, a zbog Hitlera je zauvijek izbačen iz upotrebe, kaže europarlamentarka

Ona se to sjetila danas iako se iz njenog teksta vidi kako zna da su ga koristili branitelji u Domovinskom ratu.

Još jedan političar koji priglupo misli da je Domovinski rat bio prije Drugog svjetskog ratsa? Da, očito je netko uvjerio kako je na Njemačku u međuremenu izvršena agresija, pa su se Njemci obranili koristeći Svastiku. Jadni mi kada joj netko objasani da su naši branitelji nosili i krunicu!

Ili samo gazde kažu da se iznenada moraju sjetiti ZDS i činjenice da su njihovi miljenici Srbi u Domovinskom ratu objašnjavali kako su branitelji Ustaše, a narod to nije prihvatio, pa tu obvezu moraju ispuniti danas, sedamdesetak godina poslije Drugog svjetskog rata i dvadesetak poslije Domovinskog rata.

S druge strane dobro je da su napali Predsjednicu zbog toga što je očito točno konstatirala kako je ZDS stari hrvatski pozdrav, pa možemo očekivati još jedan korak u tome:

HRVATSKU DRŽAVU SU STVORILI HRVATSKI BRANITELJI I SVE ŠTO SU ONI KORISTILI ZA TO – NAMA JE SVETINJA!

 

Akademik Josip Pečarić /Hrvatsko nebo 

Facebook komentari

komentara

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.