Ž . M . Zenga : DORH pokreće istragu protiv Anke Mrak Taritaš, Mihaela Zmajlovića i Zorana Milanovića !? Dragovoljci i branitelji prosvjeduju 77.dan

Vrijeme:2 min, 42 sec

 

 

 

DORH pokreće istragu protiv Anke Mrak Taritaš, Mihaela Zmajlovića i Zorana Milanovića !? Dragovoljci i branitelji prosvjeduju 77.dan.

 

Iz krugova bliskih DORH-u dopiru informacije kako je prosvjed dragovoljaca i branitelja za spas Plitvičkih jezera, konačno načeo začarani krug skrivene odgovornosti. Istraga se kreće u smjeru čl.291. KZ RH –zloupotreba položaja i ovlasti, Anke Mrak Taritaš, Mihaela Zmajlovića , Zorana Milanovića te šireg broja niže pozicionairanih, koji su 2014., izradili, dopustili i saborskom odlukom ozakonili Prostorni plan područja posebnih obilježja nacionalnog parka Plitvička jezera. Takav prostorni plan se u najmanju ruku može nazvati vrlo sumnjivim. Omogućio je nekontroliranu gradnju na osjetljivom području nacionalnog parka a posljedice su katastrofičan stupanj zagađenja vodotoka i okoliša te začetak procesa propadanja svjetski zaštićenih sedrenih barijera.

Kriminalno ignoriranje struke.

Pri donošenju prostornog plana imenovani su potpuno ignorirali opsežne primjedbe JU NP Plitvička jezera i Državnog zavoda za zaštitu prirode, nisu uvažili stručnu podlogu naručenu za izradu prostornog plana, zanemareni su rezultati znanstvenih istraživanja koja jasno definiraju krhkost i ranjivost krškog biotopa i podzemnih voda. Grubo su prekršili čitav niz obveza koje proizilaze iz zakonskih propisa i međunarodnih ugovora poput Konvencije o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine.

Vijest o barbarskom legaliziranju ekocida ubrzo je aktivirala UNESCO, IUCN (International Union for Conservation of Nature) i World Wildlife Found (WWF) te su 2016., od Vlade RH zatražili hitni moratorij na daljnju gradnju, sveobuhvatan inspekcijski nadzor, uklanjanje štetnih posljedica te reviziju prostornog plana. U suprotnom će Plitvička jezera na sramotu Hrvatske biti s popisa zaštićene, uvrštena na popis ugrožene svjetske baštine. Štetnost takove odluke za Hrvatsku lako je pretpostaviti ali dugoročna povijesna šteta prema budućim generacijama je neopisiva.

Manipulacija i skrivanje.

Nakon reakcije povjerenstva UNESCO-a, IUCN-a, WWF-a te prosvjeda dragovoljaca i branitelja, novinari su pristojno načeli temu, te prozvane pozvali na očitovanje. Odgovori su zgrozili hrvatsku javnost. Anka Mrak Taritaš je, podsjećamo, vodila izradu spornog prostornog plana, potpisnica je dokumenta i odgovorna je za donošenje dokumenata te razine. Na pitanje zašto nije zaustavila donošenje takovog plana odgovorila je da nije mogla, jer to nije zatražio ministar Zmajlović. Tadašnji ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović, koji je blagoslovio kriminalni prostorni plan na svjetskom prirodnom dragulju, izjavio je da nema pojma o čemu se radi- ne sjeća se. Zorana Milanovića novinari su poštedjeli pitanja, vjerujem da ga neće mimoići pitanja DORH-a.

Na potezu je Plenković. Očekuje se moratorij na gradnju.

Sadašnji ministar zaštite okoliša komunicira s prosvjednicima te objašnjava kako se poduzimaju određeni koraci. Za spas Plitvica zauzela se i europarlamentarna zatupnica Marijana Petir, no moratorija na daljnju gradnju još uvijek nema. Čini se da malobrojne ali moćne interesne skupine iz sjene i dalje uspješno skrivaju legalizaciju ekocida kako bi sebi i svojima priuštili ekskluzivu objekta u nacionalnom parku. Pro tom se ne obaziru na činjenicu da bi svojim djelovanjem umjesto prekrasnih vizura uskoro mogli gledati u kataklizmične vizure općeg uništenja krhkog prirodnog bića parka.

Ovaj slučaj ne podliježe ideološkim podjelama, podjela je samo jedna – oni koji žele očuvati nacionalni park budućim generacijama nasuprot onih koji za interes nekolicine, zatvaraju oči pred problemom, mute sliku i kriju se u sustavu procedura i zakona koje su sami odavno grubo prekršili.

Dragovoljci i branitelji postojano prosvjeduju – već 77. dan.

 

Ž.M.Zenga /Hrvatsko nebo

Odgovori