„5 do 12 za spas Nacionalnog parka Plitvička jezera“

Vrijeme:2 min, 54 sec

 

 

1. Ured Predsjednice Republike Hrvatske
n/p predsjednice gospođe Kolinde Grabar Kitarović

2. Vlada Republike Hrvatske
n/p predsjednika gospodina Andreja Plenkovića

3. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja
n/p ministru gospodinu Predragu Štromaru

4. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike
n/p ministru gospodinu Tomislavu Ćoriću

5. Ministarstvo hrvatskih branitelja
n/p ministru gospodinu Tomi Medvedu

Poštovani,
koordinacija braniteljskih udruga plitvičkog kraja zabrinuta zbog prekomjerne gradnje apartmanskih naselja unutar granica najosjetljivije zone Nacionalnog parka Plitvičkih jezera dostavljamo Vam kronologiju događaja koji su uslijedili prije samog prosvjeda „5 do 12 za spas Nacionalnog parka Plitvička jezera“:

1. U prosincu 2016. godine poslano je pismo u kojemu se upozoravalo na određene radnje i devastaciju Nacionalnog parka Plitvička jezera na sljedeće adrese:

a. Ured Predsjednice Republike Hrvatske

b. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske

c. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja

d. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike

e. Ministarstvo Hrvatskih branitelja – na znanje

Od navedenih adresa, odgovorilo je Ministarstvo Hrvatskih branitelja koje je uputilo pismo Ministarstvu graditeljstva te koordinaciji braniteljskih udruga dalo na uvid navedeno pismo.

Osim toga nitko drugi nije reagirao.

2. U ožujku 2017. odrađeni su sastanci u gore navedenim ministarstvima te s podpredsjednikom Hrvatskog Sabora g. Milijanom Brkićem te je tražena pomoć u zaštiti Nacionalnog parka Plitvička jezera. Ovim sastancima smo, nakon prve pismene obavijesti u prosincu 2016., i usmeno ministarstvima predstavili sve probleme Nacionalnog parka.

3. Kroz gore navedene razgovore, jasno je naglašeno da, uslijed nereagiranja na naša pisma upozorenja o devastaciji Nacionalnog parka Plitvička jezera, branitelji će ići u prosvjed zajedno s lokalnom zajednicom plitvičkog kraja.

4. Slijedom najave prosvjeda zbog nereagiranja na sva upozorenja o devastaciji, 21. lipnja, 2017. u 11.55 počeo je prosvjed pod nazivom „5 do 12 za spas Nacionalnog parka Plitvička jezera“. Prosvjednici su dobili potporu braniteljskih udruga iz cijele Republike Hrvatske, čitave  lokalne zajednice, brojnih političkih stranaka, WWF-a (jedne od najvećih i najuglednijih
nezavisnih organizacija za zaštitu prirode, koju podržava pet milijuna ljudi i koja je aktivna u više od 100 zemalja na pet kontinenata).

5. Do 24. lipnja, 2017. nitko iz nadležnih institucija nije se javio na naše apele. Ovim putem Koordinacija udruga branitelja plitvičkog kraja, zajedno s lokalnim stanovništvom, obavještava sve navedene u ovom dopisu da nastavljamo prosvjed do ispunjenja zahtjeva.

Pozivamo Vas da dođete ovdje na Veliki slap najveći simbol ovog nacionalnog bisera i uvjerite se što se ovdje događa i zbog čega prosvjedujemo.

Ukoliko se odmah ne zaustavi gradnja, prosvjed će se prenijeti na ostale dijelove Nacionalnog parka i Općina koje ga okružuju uključujući i potpunu blokadu Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Smatramo da je bolje izgubiti jednu turističku sezonu nego nepovratno izgubiti Nacionalni i svjetski ponos.

Plitvička jezera, 24. lipnja 2017. godine.

Koordinacija braniteljskih udruga plitvičkog kraja

UHBDR Općine Rakovica

HVIDR-a Plitvička Jezera

UBDR Općine Plitvička Jezera

HVIDR-a Saborsko

 

 

 

 Anka Mrak Taritaš je potpisnica dokumenta “Prostorni plan područja posebnih obilježja nacionalnog parka Plitvička jezera.

Blagoslovio ga je Mihael Zmajlović.

Milanović ga poslao u proceduru.

U Saboru je usvojen s 92 glasa za i 12 protiv – ostali kažu bili su na ručku.

Sukladno načelima plana nastade opća barbarska devastacija i ekocid. UNESCO i

Svjetska organizacije za zaštitu prirodne baštine hitno od Plenkovića traže obustavu daljnje gradnje, moratorij na prostorni plan i spašavanje nacionalnog parka.

Štromar veli -ne može-sve po zakonu.
U veljači slijedeće godine ako stanje ostane isto nacionalni park će biti izbačen s liste svjetske baštine. Izgleda da je to nekomu cilj.
Branitelji prosvjeduju već 75. dan …….

Željko Maršić-Zenga/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)