Najbolji programeri su nam ponovno otišli u MIOC

Vrijeme:2 min, 39 sec

 

 

Prije desetak godina nekoliko je generacija biralo Petu gimnaziju koja je zatim dominirala u državnim natjecanjima

 

Generacije mladih programera iz zagrebačkih osnovnih škola usavršavale su se u Zagrebačkom računalnom savezu od kraja devedesetih. Mnogi sjajni profesori i profesorice i njihove škole poticali su svoje darovite učenike na dodatno usavršavanje i odlazak u savez, slijedeći tako želju roditelja da se njihovoj djeci pruže i dodatne mogućnosti koje ne bi mogli imati u radu s općom populacijom učenika.

Služiti roditeljima i školama

Savez je od samog početka i sam prepoznavao mnoge talente te ih poticao na dodatno usavršavanje, osobito cijeneći skrbne pojedince iz škola koji su bili spremni učiniti dodatne napore kako bi svoje darovite učenike usmjerili i na izvanškolske aktivnosti.

Ideja služenja roditeljima i školama vodila nas je uvijek u radu, rekao nam je Gordan Jurković, profesor matematike i ravnatelj ljetnjih kampova saveza.

I ove godine su nam najbolji programeri otišli u XV Gimnaziju tako da će na okupu ostati nama iznimno draga „šestorka“, na čelu s Krešimirom Nežmahom, najboljim hrvatski osnovcem i članom juniorske državne reprezentacije, koji je član saveza od četvrtog razreda, rekao nam je Mario Somek iz saveza.

Osim Kreše, MIOC je upisao i Eugen Bošnjak, državni doprvak i član juniorskog tima, zatim Bartol Markovinović, Ivan Jambrešić i Jura Hostić te najbolja mlada programerka Ema Borevković. Svi oni marljivo su radili u kampu saveza na Sljemenu, a Krešimir i Eugen te godinu dana mlađi Patrik Pavić, pripremali su se ujedno i za prvo juniorsko prvenstvo Europe koje će se početkom rujna održati u Bugarskoj.

 

 

 

Cijela ekipa iz ZRS-a išla je u MIOC pa tako i ja. Škola je dobra, a i prijatelji iz osnovne su sa mnom, rekao nam je Jura. Slično je razmišljala i Ema kojoj je poticajno i to što će u novoj školi biti puno natjecatelja, a Bartol je iz Dubrave pa je njemu Petnaesta gimnazija osim svega i daleko najbliža.

Mladi genijalci su se pobjednički vraćali i s međunarodnih natjecanja

Prije dvije godine u MIOC je otišla generacija predvođena Dominikom Fistrićem i Lovrom Kalinovčićem. Oni su se već u prvoj godini pobjednički vratili s ACSL natjecanja u SAD-u i dvije godine bili najbolji u državi, a Dorian Granoša je izabrao je TŠC Ruđer Bošković i osvojio treće mjesto u državi.

Slično je bilo i u mnogim ranijim generacijama.

No ranijih godina je znalo biti i puno dinamičnije. Primjerice, 2009. godine su Antun Razum i Matija Millišić upisali MIOC, a Antea Hadviger i Matija Folnović Petu gimnaziju, i zatim već u prvom razredu zauzeli prva četiri mjesta na državnom natjecanju, sjeća se tajnik saveza Zdravko Škokić, i dodaje kako su godinu dana ranije Ivica Kičić, Nino Jagar i Borna Vukadinović upisali Petu i zatim odmah osvojili prva tri mjesta u državi.

 

 

U eri najboljeg hrvatskog olimpijca Gorana Žužića i njegovih kolega Filipa Barla i Bruna Rahlea koja je trajala od 2006. do 2009. godine, dominirala je Zagrebačka Peta gimnazija. Njihovi su se genijalci tada pobjednički vraćali i s međunarodnih natjecanja, a tako će bit i s ovom veselom generacijom, zaključio je na kraju Zdravko.

 

 

 

Večernji list /https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori