Miroslav Tuđman: Alija Izetbegović je nudio Osmansko Carstvo kao ideal

0

 

Ključ sukoba je da je na BiH izvršena agresija od JNA i srpskih postrojbi, ali glavni generator rata je politika Alije Izetbegovića koja nije htjela pristati na mirovine planove međunarodne zajednice, a koji su, svaki od njih, predviđali nacionalne entitete.

U iščekivanju pravomoćne presude za Herceg-Bosnu HDZ-ov Miroslav Tuđman kaže da je optužba o zločinačko-udruženom pothvatu potpuno neutemeljena što je, kaže, u sudskom postupku već pobio sudac Antonetti na 500 stranica, piše Večernji List.

– Hrvatska je učinila sve da BiH opstane cijelo vrijeme od agresije na nju. Pomagala ju je i vojno i humanitarno unatoč činjenici da je cijelo to vrijeme s teritorija BiH rađena, u formalno-pravnom smislu, agresija na Hrvatsku. Ključ sukoba je da je na BiH izvršena agresija od JNA i srpskih postrojbi, ali glavni generator rata je politika Alije Izetbegovića koja nije htjela pristati na mirovine planove međunarodne zajednice, a koji su, svaki od njih, predviđali nacionalne entitete. Umjesto toga, Izetbegović je nudio Osmansko Carstvo kao ideal zaboravljajući da je u Osmanskom Carstvu vladao šerijatski zakon – kaže Tuđman. Teza o udruženom zločinačkom pothvatu tu je kad nema dokaza Odvjetnik Anto Nobilo, koji je pred Haaškim sudom branio Tihomira Blaškića, predvidio je uoči izricanja nepravomoćne presude Prliću i ostalima da će u njoj biti utvrđeno postojanje međunarodnog oružanog sukoba između Hrvatske i BiH. – To mogu predvidjeti jer je u svim ranijim presudama koje su se ticale hrvatsko-bošnjačkog sukoba u BiH bio utvrđen međunarodni oružani sukob – kaže Nobilo koji očekuje da će to biti utvrđeno u pravomoćnoj presudi. – Sve je drugo nemoguće prognozirati – tvrdi ne želeći nagađati hoće li teza o udruženom zločinačkom pothvatu (UZP) opstati u presudi nakon žalbenog postupka. – Imam stručni animozitet prema UZP-u jer sam se uvjerio da je to manevar tužiteljstva kad nema dovoljno dokaza za sve koje je optužilo – zaključuje.

Presuda za Herceg-Bosnu može imati ozbiljne implikacije Tonino Picula, zastupnik SDP-a u Europskom parlamentu, smatra da prijetnja iz Sarajeva kojom se pokušava zaustaviti gradnja Pelješkog mosta “neće biti lako provediva” jer stav SDA nije stav Predsjedništva BiH. – Samo jedna politička, da ne kažem etnička, opcija izražava protivljenje gradnji Pelješkog mosta. Taj most se koristi kao jedna vrsta medija kroz koji bi se intenzivirali obračuni unutar same BiH, pogotovo unutar bošnjačkog korpusa. Mislim da je žrtva cijele ove nametnute afere prije svega međunarodna vjerodostojnost BiH – kaže Picula.  Komentirajući izjavu Bakira Izetbegovića o očekivanjima od pravomoćne presude za Herceg-Bosnu, Picula kaže kako ta presuda može imati ozbiljnih implikacija, ali u ovom trenu nitko, pa ni Izetbegović, ne zna kakva će ona biti.

 

Dnevnik.ba/ http://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara