Gdje su uzroci sve veće nervoze Bakira Izetbegovića?

Vrijeme:7 min, 11 sec

 

Bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije, Bakir Izetbegović, iznova se obrušio na Republiku Hrvatsku. Povod je, ovog puta, nova knjiga Miroslava Tuđmana “Druga strana Rubikona – Politička strategija Alije Izetbegovića”, i tvrdnje bivšeg ravnatelja HIS-a da začetak današnjeg islamskog terorizma bio devedesetih godina u BiH.

Nedvojbeno, najnovije propitivanje teza o tzv. udruženom zločinačkom pothvatu i nadolazeća drugostupanjska presuda šestorici Hrvata u BiH jedan su od ključnih razloga sve veće nervoze vrha SDA.

>>Jadranko Prlić: Ovo suđenje je tamna strana međunarodne pravde

– Mene čudi da se sa strane Hrvatske započinju ovakve teme. Ako mi ne započinjemo priče o prošlosti, zašto oni počinju te teme kada će u tim razgovorima i analizama izvući deblji kraj. Radi se o udruženom zločinačkom poduhvatu koji je dokumentovan, u kojem definitivno ima i hrvatskih postrojbi. Pred Haškim tribunalom će biti jasno dokazana uloga svakog. Zašto počinju te teme, ako bošnjačka strana ne insistira na tome? Nije mi jasno – kaže Izetbegović u izjavi za sarajevsku Slobodna Bosna.

Pitanje logora Jasenovac, stvaranje Herceg Bosne i ulogu Miroslava Tuđmana na čelu HIS-a Izetbegović pokušava staviti u isti kontekst.

-Jedno je pitanje koncentracionog logora u Jasenovcu, koji je bio jedini konc-logor koji nisu držali Nijemci. Druga je priča njegova uloga u stvaranju Herceg Bosne, očekujemo uskoro definitivne presude u Haagu za udruženi zločinački poduhvat. U tom svemu ima i Tuđmana mlađeg koji je bio šef obavještajne službe u to vrijeme. Mislim da skreće pažnju sa onoga što ne odgovara njemu i Hrvatskoj, s tema koje su takve kakve jesu – kazao je Izetbegović.

>>Ministar civilnih poslova BiH prijeti raskidom ugovora o granici s Republikom Hrvatskom

Bošnjački član Predsjedništva BiH, koji je inicirao i raspravu o gradnji Pelješkog mosta, Hrvatsku optužuje da je njegovom ocu “podvalila” mudžahedine.

-On kaže da ih je u BiH doveo Alija Izetbegović. Obratno. Alija Izetbegović je dao niz izjava da BiH nisu potrebni strani borci, zamolio je da se zaustavi dolazak ljudi iz stranih zemalja. Kazao je: “Imamo dovoljno momaka, nemamo dovoljno oružja.” Šta ih je prizvalo u BiH? Kolone unesrećenih izbjeglica, silovane žene, obostrana agresija sa istoka i zapada. Sve te scene koje su gledali na CNN-u i medijima su ih prizvale ovdje. Svi su oni prešli preko teritorije Hrvatske i Herceg-Bosne u vrijeme kada je Miroslav Tuđman bio šef obavještajne službe i morao je znati za tu stvar – ističe Izetbegović.

>>Miroslav Tuđman: Začetak današnjeg islamskog terorizma imali smo devedesetih u BiH

Politiku Republike Hrvatske prema BiH ocijenio je dvosmislenom.

-Politika Zagreba je u ovom času dvosmislena. S jedne strane je pružena ruka i pomoć BiH u integracijskim procesima, a s druge strane se vrši pritisak na bh. politiku da ona bude u defanzivi. Pokušava se predstaviti agresija i sve što je urađeno u smislu zločina Herceg-Bosne, da se to umanji i izjednače strane. Sve u svemu da se izvrši pritisak kako bi bila prihvaćena neka rješenja kao što su izborni zakon itd. U svakom slučaju, da se društvo segregira. Otvara im se prostor kroz pritisak na ovaj način – ističe bošnjački član Predsjedništva BiH.

Nobilo: Udruženi zločinački pothvat je pravna konstrukcija

-Dvije stvari su problematične: jedna je udruženi zločinački pothvat (UZP). Kao branitelj ne vidim UZP, jer kada nemate dokaza o konkretnoj odgovornosti svih koje ste obuhvatili optužnicom, pokušavate dokazati taj udruženi zločinački pothvat. To je pravna konstrukcija, koja je vrlo suspektna. Druga, i za javnost najvažnija stvar, jeste da li će u UDZ-om biti obuhvaćen i predsjednik Franjo Tuđman. To su otvorena pitanja koja i Hrvatsku, bez obzira na individualne sudbine okrivljenika može interesirati – ističe odvjetnik Anto Nobilo u razgovoru za sarajevsku Slobodnu Bosnu.

>>Dario Kordić za HRsvijet: Niti sam general, niti sam zapovijedao, niti sam ubijao…!

Međutim, odvjetnik blizak Stjepanu Mesiću, koji je braneći svog klijenta Tihomira Blaškića, na temelju krivotvorenih dokumenata i lažnih iskaza, što je Haški sud nedvojbeno utvrdio i oduzeo mu licencu, napakirao Dariju Kordiću i šestorci koja čeka drugostupanjsku presudu i dalje stoji pri tvrdnji kako je sukob HVO-a i Armije BiH imao međunarodni karakter.

-Očekujem, ponavljam to, da će biti označeno da je do zločina (na prostorima Hercegovine te srednje Bosne) došlo u okvirima međunarodnog oružanog sukoba. Upletena je strana sila, dakle, izvan BiH, a to je praktički Hrvatska! Haški tribunal je utvrdio da se u okviru hrvatsko-bošnjačkog rata radilo o međunarodnom oružanom sukobu, jer je HVO tretirao ka agenta Republike Hrvatske, kao nekog ko u ime i za račun strane države djeluje, a Hrvatska ima sve poluge zapovjedne odgovornosti nad HVO – smatra Nobilo.

>>Višnja Starešina: Kraj umjetnog nation-buildinga na Balkanu?

Nadalje, Nobilo primjećuje kako dizanje tenzije može biti u funkciji svojevrsnog preslagivanja BiH, Kosova i Makedonije, odnosno novog američkog pristupa Jugoistočnoj Europi.

-Kao da se bude stare aveti, kao da se (sve) uzburkava i kao da se smatra da bi moglo doći do događaja koji bi mogli drugačije odrediti  sudbinu BiH. Vidite, uzburkan je cijeli Balkan… Šta se dešava u Makedoniji, Kosovu, kao da se nanovo dijele svjetske karte i kao da se nanovo otvaraju neke šanse, za možda neke propale politike. Tako da sve ovo možda i nije slučajno – ističe Nobilo.

Čović: Izetbegović nam neće birati predstavnike

Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i čelnik HDZ-a Dragan Čović osvrnuo se na istupe Bakira Izetbegovića i njegove kbalifikacije na račun Herceg Bosne.

-Naravno rat je užasno vrijeme i gdje se god on događa žrtve su uvijek popratni dio ratnih događanja pa naravno i sve ono što ne ide na čast onima koji prave različite oblike zločina na svim stranama. Ali ono što nikad neću prihvatiti je da netko Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu označava kao zločinačku organizaciju ili sve ono što nije bilo dobro u tom vremenu i na tom prostoru izolira od događanja u širem okruženju osobito u prostoru kojeg je pokrivala i vlast Republike Srpske kako god da se zvala u tom vremenu i vlast takozvane Armije RBiH na području Republike BiH koja je vrlo jasno imala definirana taj prostor koji je evidentno bio podjeljen na tri djela. Ja bih rekao čak i na više – kazao je Čović u intervjuu za Hrvatski medijski servis.

>>SDA optužuje: “Obilježavanjem HRHB se veličaju masovni zločini i etničko čišćenje Bošnjaka i Srba”

U nastavku pojašnjava gdje su stvarni uzročnici nervoze Bakira Izetbegovića.

-Pripreman je kandidat u ime Hrvata i protukandidat, konkretno meni, davao se novac za to, na određenim prostorima se vodio marketing za te ljude i tako dalje. Znači to je jedna trajni proces. Neće se olako oni odreći mogućnosti da biraju umjesto Hrvata i formiraju vlast bez predstavnika Hrvata. Ja komuniciram s gospodinom Izetbegovićem. Na tu temu smo pričali već pet ili šest puta u zadnji šest ili sedam mjeseci. Ono što je proteklih dana izašlo u eter, što je nedvosmisleno kazano, praktično se radi bar zadnjih 10 mjeseci. Vrlo sam mu jasno kazao da neće ići, da naše partnerstvo dolazi u pitanje. Rekao sam mu HDZ i stranke okupljene oko HNS-a će uvjerljivo dobiti izbore, uvjerljivije nego ikad dosada ali nam ti nećeš ili takvi kao ti nećete nam birati predstavnike niti ćete nam vi tražiti alternative kao što ste do sada radili – istaknuo je Čović.

Odlučan je u nakani zaustavljanja Izetbegovićevih ciljeva.

-Dakle, hrvatski narod će za sebe odlučiti a oni će nastaviti dalje s tim da budemo načisto – oni nemaju danas drugog izbora jer je politika koju vode pomalo gubitnička i moj je stav bio prema svom kolegi da je to put u propast, što je meni iskreno žao jer sam mislio da HDZ i SDA mogu imati jedno strateško partnerstvo. U jednom trenutku smo tražili rješenja za izborno zakonodavstvo i za puno drugih ključnih životnih pitanja dok je evidentno sve skupa rađeno s druge strane da vrijeme prođe tako da ja ne brinem brigu koju danas brine lider SDA. Ja brinem kako zaštiti područje hrvatskog naroda i u tome ćemo uspjeti kako time zaštititi i Bosnu i Hercegovinu kao državu. Jer oni koji su mislili da u ime nas mogu birati podcijenili su činjenicu da bez hrvatskog naroda neće biti ove države – poručio je čelnik HDZ-a pojašnjavajući pozadinu odnosa s Bakirom Izetbegovićem.

>>Strani obavještajci potvrdili: U BiH organizirano djeluje 500 radikalnih islamista

Dakle, nadolazeća drugostupanjska presuda šestorici Hrvata u BiH i sve izvjesnija mogućnost rušenja teze o tzv. udruženom zločinačkom pothvatu, optužbe za zaštitu terorističkih skupina u BiH, novi američki pristup prema jugoistoku Europe te smanjene mogućnosti nametanja vlastitih rješenja hrvatskom narodu u BiH, po svemu sudeći, ključni su razlozi sve očitije nervoze čelnika SDA i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

 

R.H./HRsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

One thought on “Gdje su uzroci sve veće nervoze Bakira Izetbegovića?

  1. Odgovor je jednostavan:
    Ako padne presuda u Den Haag-u, a svi su izgledi, pada cijela piramida optužbi, koja bazira na njoj.
    Tuđmanova knjiga je samo šlag na tortu.
    Nasuprot tomu, nisam sigurna da je hrvatska politika spremna na korake koji bi morali slijediti nakon presude.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)