Ruske tajne službe i policija spriječili sutrašnji teroristički napad sjekirom i bombama u Moskvi

Vrijeme:1 min, 42 sec

 

Ruske tajne službe i moskovska policija objavili su danas da su uhitile dva člana džihadističke skupine, tzv. Islamske države koji su pripremali samoubilačke i napade sjekirom i nožem u petak u Moskvi, na prvi dan škole.

Prema priopćenju FSB-a (Федеральная служба безопасности Российской Федерации, Feděralnaja služba bezopasnosti Rossijskoj Feděracii), dvojica muškaraca, podrijetlom iz središnje Azije, uhićena su dok su planirala terorističke napade na vrlo posjećenim mjestima 1. rujna ove godine.

 

Jedan se pripremao nožem i sjekirom napadati civile, a drugi je trebao biti bombaš-samoubojica, prenosi vijest francuska novinska agencija AFP.

Jedan od islamističkih uhićenika se pripremao nožem i sjekirom napadati civile u Moskvi, a drugi je trebao biti bombaš-samoubojica

Prvi rujna je prvi dan škole u Ruskoj Federaciji i tradicionalno obiteljski i dječji blagdan kada svi zajedno odlaze u velikom broju do škole, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Dvojica muškaraca, podrijetlom iz središnje Azije, uhićena su od strane ruskih službi dok su planirali terorističke napade na vrlo posjećenim mjestima 1. rujna ove godine

Dvojica muškaraca, podrijetlom iz središnje Azije, uhićena su od strane ruskih službi dok su planirali terorističke napade na vrlo posjećenim mjestima 1. rujna ove godine

To je također datum talačke drame u Beslanu iz 2004. godine kada je islamistički specijalni vod sastavljen od Čečena i Inguša upao u školu u Sjevernoj Osetiji i zatočio tisući i dvije stotine osoba. Tijekom pedeset i dva sata roditelji i djeca su proživjeli kalvariju. Pokušaji pregovora između ruskih vlasti i otmičara imali su slabe rezultate te je kriza završila napadom ruskih specijalnih snaga i totalnim kaosom. Na kraju operacije više od tri stotine i trideset civila bilo je ubijeno, od kojih sto osamdeset i šestero djece.

Od početkla vojne intervencije u Sirijskoj Arapskoj Republici 30. rujna 2015. godine, Ruskoj Federaciji su više puta prijetile organizacija takozvana Islamska država i sirijski ogranak Al-Qaede. (Theo Ljubić, Reuters, AFP)

 

 

Hrvatska danas/https://hrvatska-danas.com/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)