HSP AS : Hoće li HOS-ova ploča doživjeti sudbinu Gvozda?

Vrijeme:2 min, 7 sec

 

 

Dopredsjednica HSP AS-a i predsjednica Podružnice HSP AS Sisak Vlatka Vukelić oglasila se povodom posljednjih prijepora, a vezano uz HOS-ovu ploču u Jasenovcu. 

 

Nitko od tih samoprozvanih pomiritelja duhova nije se niti oglasio kada je općinsko vijeće općine Gvozd u lipnju 2012. donijelo šokantnu i sramotnu odluku o promjeni imena naselja iz Gvozd u Vrginmost’, stoji u priopćenju

 

Njezino priopćenje za javnost prenosimo u cijelosti:

“Danas je postalo zastrašujuće političko licemjerje koje brižno uzgajaju pojedinci. Dokaz za to je i burna rasprava oko HOS-ove ploče u Jasenovcu, za koju sada pojedine politike tvrde kako ploča zbog pokliča ‘Za dom spremni!’ djeluje uznemirujuće na pojedine društvene strukture te to navode kao opravdan razlog za njezino uklanjanje. Međutim, nitko od tih samoprozvanih pomiritelja duhova nije se niti oglasio kada je općinsko vijeće općine Gvozd u lipnju 2012. donijelo šokantnu i sramotnu odluku o promjeni imena naselja iz Gvozd u Vrginmost.

Nije potrebno istaknuti kako su u općinskom vijeću koje je donijelo ovu odluku većinu činili vijećnici srpske nacionalnosti, iako Hrvati čine 95% stanovništva ovoga naselja. Naime, hrvatsko stanovništvo koje se vratilo na svoja uništena i spaljena ognjišta nakon ‘Oluje’ 1995., odlučilo se za preimenovanje naselja zbog mrskog im imena Vrginmost, koje je za njih bilo simbol straha i razaranja. Tako se naselje od 1996. do 2012. nazivalo imenom Gvozd, jer se i nalazi u podnožju planine na kojoj je poginuo posljednji hrvatski kralj Petar Svačić, a koja se nekada i sama tako zvala. Vladin povjerenik 1996. godine podnio je inicijativu za preimenovanje mjesta Vrginmost u Gvozd što je skupština Sisačko-moslavačke županije prihvatila.

Međutim, dana 11. lipnja 2012. godine općinsko vijeće Gvozda donosi odluku o promjeni imena naselja u Vrginmost. Nakon mnogih prosvjeda hrvatskog stanovništva, ovi društveni dušobrižnici koji se brinu o tome što je za naciju uznemirujuće,a što nije, nisu se niti oglasili. Jednostavno ih nije bilo briga što je tu simbol represije, proganjanja i zlostavljanja. Čak ih nije zanimala ni želja većine stanovništva.

Zadovoljili su se pukim formalnim administrativnim aktom, ne obazirući se na želje i traume lokalnog stanovništva. Ne možete jednima davati za pravo, a drugima to pravo nijekati, a prije svega ne možete najavljivati protuzakonite radnje i uništavati dušu naroda i duh stanovnika ratom napaćene Sisačko-moslavačke županije. Ako već niste u stanju pomoći investicijama i planovima za revitalizaciju ovog područja, a onda prestanite maltretirati lokalno stanovništvo s jeftinim političkim floskulama i ostavite nam naš ponos i naše stoljetne pobjede netaknutim svetinjama.”, stoji u priopćenju.

 

Direktno .hr/http://direktno.hr//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)