ZBOG ISILA Izetbegović napada europske čelnike, proglašava ih ksenofobima i islamofobima

Vrijeme:3 min, 20 sec

 

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u cijelosti odbacuje izjavu predsjednika Češke Miloša Zemana da bi zbog svog nacionalnog sastava BiH mogla postati baza ISIL-a, priopćeno je iz Izetbegovićeva ureda, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Ta izjava nije utemeljenа na činjenicama i daleko je od stvarnog stanja stvari. Činjenice su, navodi Izetbegović. sljedeće:

Od 2012. godine do danas, na sirijsko-iračkom ratištu boravilo je ukupno 240 državljana BiH. Njih 54 je prije odlaska na spomenuto ratište živjelo u dijaspori, uglavnom u zemljama zapadne Europe, a najviše u Austriji. Trenutno se na sirijsko-iračkom ratištu nalazi 116 bh. državljana. Od ukupno 55 državljana BiH koji su se vratili sa spomenutih ratišta, njih 44 se nalazi u BiH, deset u zemljama zapadne Europe i jedan u zatvoru u Turskoj. Od 44 povratnika, njih 23 je pravosnažno presuđeno. Imajući u vidu navedene činjenice, jasno je da ne postoje nikakve realne pretpostavke da BiH može postati baza ISIL-a, kako to insinuira Zeman, tvrdi Izetbegović.

Slično ranijim izjavama predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i ministra vanjskih poslova Austrije Sebastiana Kurza, Zeman, bez ikakvog povoda i osnova, plasira opasne neistine o državi BiH i posebno o Bošnjacima, muslimanima, tvrdi Izetbegović. Namjera tih izjava je, kaže, da se europska javnost zatruje lažnom predstavom o Bosni i Hercegovini, naročito o njenim građanima islamske vjere, kao o tobožnjoj sigurnosnoj prijetnji za Europu.

-Očito je da je ovdje riječ o ksenofobičnoj i islamofobičnoj kampanji određenih dužnosnika nekih srednjoeuropskih država. To nas podsjeća na neke slične izjave s kraja prošlog stoljeća, kojima su neki u Europi opravdavali odsustvo intervencije kojom bi se spriječio genocid nad Bošnjacima i pokušaj da se Bosna i Hercegovina uništi, navodi bošnjački član Predsjedništva BiH.

Bošnjaci, kao europski narod, nikada se, ističe, Izetbegović, neće odreći dostignutih civilizacijskih vrijednosti koje baštine, ali ni svoje tradicije i vjere.

-Upravo su nas ta naša tradicija i vjera naučile da budemo tolerantni. Ni kada smo barbarski ubijani, ni kada smo doživjeli genocid, nismo posegnuli za osvetom ili ekstremizmom, nego smo istrajavali na civilizacijskim vrijednostima, na istini i pravdi, tvrdi Izetbegović.

Ističe kako su se sve institucije Bosne i Hercegovine odlučno suprotstavile nasilnom ekstremizmu i terorizmu i u toj borbi vrlo uspješno surađuju sa svojim međunarodnim partnerima. BiH je kao članica Koalicije za borbu protiv ISIL-a dala vrlo konkretne doprinose. BiH je, dodaje, prva država u regiji koja je učešće svojih državljana u stranim paravojnim formacijama i organizacijama proglasila krivičnim djelom. To je rezultiralo time da u 2016. godini nije bilo zabilježenih odlazaka na strana ratišta.

-Posebno glasni i konkretni u osudi svih vidova terorizma i nasilnog ekstremizma bili su upravo Bošnjaci. Bošnjački politički, intelektualni i vjerski lideri jasno su se ogradili od ekstremnih ideologija i osudili radikalizam i terorizam u Zajedničkoj izjavi o osudi terorizma i nasilnog ekstremizma od 4. prosinca 2015. godine. Također, Islamska zajednica BiH se institucionalno suprotstavila pojavama ekstremizma i paradžematima koji su pokušali raditi izvan njenih okvira i mimo njenog ustava i tumačenja islama.

Stoga, umjesto što neosnovano optužuju BiH i Bošnjake, europskim ksenofobima i islamofobima bilo bi korisnije da pogledaju u vlastita dvorišta u kojima bujaju neonacizam i razne anticivilizacijske ideologije, i da se zapitaju što to oni rade da se suprotstave tim retrogradnim pojavama, navodi se u Izetbegovićevom priopćenju.

Češki predsjednik Miloš Zeman upozorio je na opasnost da BiH postane potencijalna prijetnju Europi.

Zeman je istakao da postoji realna prijetnja da ISIL nakon poraza u Siriji i Iraku napravi sebi zgodnu bazu za teroriste u europskim zemljama, konkretno u Bosni i Hercegovini.

“Mislim da kada bi pošlo za rukom, a nadam se da hoće, da se pobijedi teritorijalni ISIL u Iraku i Siriji, da prijeti opasnost da će teroristi osim toga što će se premjestiti u Afganistan stvoriti kod nas europsku terorističku bazu. Takva baza može biti u BiH s obzirom na nacionalni sastav. Kada bi se upravo tamo koncentrirali ljudi koji bježe nakon poraza u Europu, to bi bila opasnost”, kazao je Zeman u redovnom video intervjuu za češki tabloid Blesk./HMS/

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)