Branitelji su ginuli za ideale koje predstavlja HRHB a ne da bi dojučerašnji komunisti kreirali društvo korupcije, nepotizma, lopovluka…

Vrijeme:2 min, 15 sec

 

Hrvatska Republika Herceg Bosna nastala je kao odgovor svima onima koji su vojnom agresijom namjeravali otjerati Hrvate sa njihovih vjekovnih ognjišta, rekao je za Dnevnik.ba predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) Slaven Raguž.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je hrvatska upravna jedinica u sklopu Bosne i Hercegovine, koja je 28. kolovoza 1993. izrasla iz Hrvatske zajednice Herceg-Bosne utemeljene 18. studenog 1991., kao političke, kulturne, gospodarske i područne cjelina Hrvata u Bosni i Hercegovini.

“Na današnji dan prije 24 godine proglašena je Hrvatska Republika Herceg Bosna, kao odgovor svima onima koji su vojnom agresijom namjeravali otjerati Hrvate sa njihovih vjekovnih ognjišta. Odgovor koji govori kako Hrvati nikada neće napustiti BiH i kako su spremni svojim životima platiti cijenu opstojnosti i osiguranja budućnosti svojoj djeci. U čast i spomen svim poginulim i u čast onome što predstavlja Hrvatska Republika Herceg Bosna u svojim idealima, danas ćemo i mi sudjelovati u obilježavanju 24. obljetnice osnutka HRHB, iako se smatramo nedostojnima i iako smatramo licemjernim obilježavati ove obljetnice, dok se u stvarnom životu gaze svi ideali za koje su naši branitelji podnijeli žrtvu”, izjavio je Raguž.

Isti oni, dodao je, koji u silnim institucijama svojom šutnjom podržavaju blaćenje HVO-a i Herceg Bosne, koji podržavaju sarajevsku pravnu agresiju na branitelje HVO-a i njihove zapovjednike, danas će polagati vijence na spomen obilježjima žrtve naših branitelja.

“Čelnici HRHB leže zaboravljeni u Haagu, zapovjednici bivaju HVO-a potjerani u Hrvatsku, dok oni koji su rat proveli u podrumima i u bijegu, danas imaju najjača nacionalna prsa i kroje našu svakodnevnicu po svojoj mjeri”,  rekao je predsjednik HRS-a.

Dodaje i kako se danas gaze hrvatske svetinje HVO i HRHB, najzaslužniji čame u tamnicama, djeca branitelja biva primorana emigrirati u inozemstvo, dok agresorski zapovjednici sjede po Parlamentima, institucijama, zajedno sa „polagačima vijenaca“ dijeleći plijen.

“Naši branitelji su ginuli za ideale koje predstavlja HRHB, nisu ginuli da bi dojučerašnji komunisti i njihovi potomci kreirali društvo korupcije, nepotizma, lopovluka i licemjerstva. Zato je naša obveza je opravdati žrtvu koju su podnijeli naši branitelji. Vrijednosti, prava i vrednote za koje su se žrtvovali naši branitelji i koje su bili temelj osnivanja HR HB na današnji dan, još uvijek žive i dok smo mi tu neće nikada otići u zaborav”, istaknuo je Raguž.

Inače, Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je, uz Hrvatsku i Republiku BiH, supotpisnica Washingtonskog sporazuma 18. ožujka 1994., kojim je dogovoreno stvaranje Federacije BiH kao zajednice hrvatskog i bošnjačkog naroda, s ciljem kasnijeg federaliziranja cijele države.[3] Činjenično je nastavila postojati i nakon donošenja Ustava Federacije BiH 30. ožujka 1994. do samoukinuća 14. kolovoza 1996., kada su sve ovlasti Vlade Herceg-Bosne prenesene na Vladu Federacije BiH.

 

Dnevnik.ba/ http://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)