Napadi u Bruxellesu i Londonu nastavak džihadističke taktike u EU

Vrijeme:1 min, 38 sec

 

Novi teroristički napadi u Europi

 

Jedan je muškarac napao vojnike nožem u petak u Bruxelllesu uzvikujući “Allahu Akbar” prije nego je ubijen, a tužiteljstvo je napad ocijenilo “terorističkim”, dok je drugi uhićen u Londonu nakon što je nožem ranio policajce ispred Buckinghamske palače.

Do ta je dva napada došlo u kontekstu nizanja džihadističkih napada u Europi, dok se veliki mirovni prosvjed islqmitipredviđa za popodne u Barceloni, tjedan dana nakon napada u Barceloni i Cambrilsu u kojima je poginulo 15 osoba a više od 120 ih je ozlijeđeno 17. i 18. kolovoza.

U Bruxellesu vjerujemo da se radi o terorističkom napadu, rekla je glasnogovornica belgijskog saveznog tužiteljstva. Napadač protiv kojeg su vojnici upotrijebili vatreno oružje preminuo je u bolnici. Dvaput je uzviknuo “Allahu Akbar” napadajući dva vojnika od kojih je jedan lakše ranjen. Belgijski mediji objavili su da je napadač somalijskog podrijetla i da ima oko 30 godina.

U Londonu je policija objavila tijekom noći da je muškarac uhićen za napad pred Buckinghamskom palačom pritvoren u okviru “Terrorism Act 2000”, britanskih protuterorističkih zakonskih propisa. Ima između 20 i 30 godina.
Zaustavio je automobil oko 20.35 sati po lokalnom vremenu blizu policijskog vozila ispred palače gdje se nije nalazila kraljica Elizabeta II., koja je u svojoj škotskoj rezidenciji Balmoral.

Policajci su primijetili veliki nož u njegovom automobilu i krenuli ga uhititi. Tijekom operacije privođenja dva su policajca lakše ranjena u ruku. Primili su liječničku pomoć i nekoliko sati kasnije pušteni iz bolnice.

Još je napada ili pokušaja napada nedavno počinjeno u Europi.

U Finskoj je napad nožem ocijenjen terorističkim, a poginule su dvije osobe te ih je osam ranjeno 18. kolovoza.

U Nizozemskoj je koncert američke rock skupine Allah-Las otkazan u srijedu navečer u Rotterdamu zbog “konkretne” informacije iz Španjolske o planiranom napadu. No, pojavile su se sumnje glede autentičnosti te prijetnje te je nizozemski tisak u petak naveo podatak da se možda radilo o lažnoj dojavi.

 

hkv.hr/ http://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)