Biskup Bogović predvodio misu zadušnicu za ubijene policijske službenike u Žutoj Lokvi

Vrijeme:2 min, 12 sec

 

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave ličko-senjske i Općine Brinje u četvrtak, 24. kolovoza, u mjestu Žuta Lokva obilježena je 26. obljetnica pogibije četvorice službenika Policijske uprave ličko-senjske, Policijske postaje Otočac, Policijske ispostave Brinje.

Uz preživjelog kolegu Darka Murata i njegovu obitelj, obitelji poginulih policajaca, obilježavanju obljetnice nazočili su i zamjenik glavnog ravnatelja policije Zvonimir Vnučec i načelnik Policijske uprave ličko-senjske Ante Podnar sa suradnicima, izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja i župan Ličko-senjske županije Darko Milinović sa suradnicima, načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić, predstavnici općinskih i gradskih vlasti, predstavnici udruga, te mještani, koji su na spomen obilježje položili vijence i zapalili svijeće.

Misu zadušnicu za ubijene policijske službenike Dragu Toljana, Zdravka Vukovića, Vinka Krznarića i Milana Vranića predvodio je umirovljeni gospićko-senjski biskup Mile Bogović u koncelebraciji župnika župe Brinje Peje Ivkića. U homiliji biskup je kazao kako je 1991. godina prekretnica u našoj hrvatskoj povijesti, no s tom godinom nas također vežu brojna tužna prisjećanja na stradanja i padove Vukovara, Škabrnje, Slunja, Saborskoga, a sjećamo se kakve su nevolje i muku podnijeli Gospić i Otočac, sjećamo se također i žrtava koje su ovdje pale.

Spominjemo se ovdje palih žrtava zato što se u obrani domovine dogodilo toliko toga što se ne smije zaboraviti, što treba ugraditi u naša sjećanja, u memoriju našega naroda. U temelje slobodne Hrvatske ugrađeni su dragocjeni životi ljudi koji su se borili za sigurnost svojih obitelji i ognjišta, za svoju domovinu. Hrvatsku ne bismo danas imali da nije bilo onih koji su bili spremni za nju umrijeti, a bili smo tada slabi, nemoćni, malobrojni. Narod naš kaže “svaka sila za vremena, ali ljubav je vječna”. Toliko je bilo onih 1991.godine koji su željeli naš poraz, no bilo je u našemu narodu dosta onih koji su prihvatili da nose križ cijele jedne nacije, i zato je došla pobjeda, prihvatiti križ za svoju braću, ma kako težak bio i gorak kao onaj današnjega sveca Bartola, ali to je preduvjet one prave pobjede. Tu vjeru imali su branitelji koji su ovdje stradali, tu vjeru simbolizira među ostalim i ova kapelica pred nama. Kad gledamo prošlih 26 godina vidimo da se mnogo toga dogodilo – dogodila su se stradanja ali i oslobođenje, dogodio se progon ali i povratak na ognjišta, dogodilo se rušenje i paljenje ali i izgradnja crkava, kuća, škola, dogodila se slobodna Hrvatska. Veće ljubavi nema od ove tko život svoj položi za svoje prijatelje, mi smo ove riječi uklesali i u oltar koji je na Udbini gdje smo izgradili trajni spomenik ljubavi koja se žrtvuje do kraja, istaknuo je mons. Bogović.

 

M.M./HRsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)