NOVE PRIJETNJE – NIKADA VAS NEĆEMO OSTAVITI MIRNIMA : Islamska Država zaprijetila Španjolskoj novim napadima

0

 

 “Islamska Država više nema granica, provest će džihad ondje gdje se nalazite, nadam se da će Alah biti zadovoljan s vama”, govori pripadnik s bradom i crnom kapom na glavi dok u pozadini vijori crna zastava. Čuje se glazba na francuskom jeziku.

 

Džihadistička skupina tzv. Islamska država (IS) zaprijetila je u četvrtak Španjolskoj novim napadima ako ne prekine borbu protiv nje i poručila građanima da mogu očekivati nove scene poput onih u kojima je ubijeno 15 prolaznika, a više od 120 ozlijeđeno.

U prvom obraćanju na španjolskom jeziku tjedan dana nakon napada u Kataloniji IS je poručio Španjolcima da im neće dati mira ako njihova vlada ustraje u tome da se nastavi boriti protiv skupine, kao što je prije četiri dana najavio španjolski ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis.

U video isječku u trajanju 2 minute i 28 sekundi, koji se dijelio putem društvenih mreža, prikazane su snimke panike i straha iz Barcelone, a dvojica pripadnika IS-a prijete Španjolcima.

“Islamska Država više nema granica, provest će džihad ondje gdje se nalazite, nadam se da će Alah biti zadovoljan s vama”, govori pripadnik s bradom i crnom kapom na glavi dok u pozadini vijori crna zastava. Čuje se glazba na francuskom jeziku.

Drugi pripadnik, lica zamaskirana crnom fantomkom s automatskom puškom preko ramena, ističe: “Neka Alah prihvati volju naše braće u Barceloni”. “Ostavite se ovog rata protiv nas, otiđi iz njega kršćanine, jer će u protivnom naša borba protiv vas ići do kraja svijeta, uvijek. Nikada vas nećemo ostaviti mirnima. Nikada”, govori i prijeti prstom.

Prije tjedan dana je jurećim kombijem i hladnim oružjem ubijeno 15 prolaznika na šetalištima u primorskim gradovima Barceloni i Cambrilsu u sjeveroistočnoj pokrajini Španjolske. U bolnicama je još 37 ozlijeđenih. Džihadistička skupina je namjeravala izvesti velike napade eksplozivom, uključujući dizanje u zrak znamenitosti, no plan im je pokvarila slučajna eksplozija dan ranije u jednoj kući gdje su rukovali plinskim bocama i materijalom, pokazala je policijska istraga.

“Španjolski kršćani, ne zaboravite prolivenu krv muslimana tijekom španjolske inkvizicije”, rekao je pripadnik s bradom. “Osvetit ćemo se za vaše ubijanje. A i zbog onoga što sada radite protiv Islamske države. Uz dopuštenje Alaha, Al-Andalus će opet biti ono što je bio. Zemlja kalifata”.

Najveći dio Španjolske i Iberskog poluotoka bio je poznat pod imenom Al-Andalus od 711. do 1492. godine kada su njime upravljali Mauri pristigli sa sjevera Afrike. Nakon toga su se ujedinila kršćanska kraljevstva Castilla i Aragon, u današnju Španjolsku, te ih potisnula iz Europe.

Španjolska je nakon napada u Kataloniji zadržala stupanj opasnosti od terorističkih napada na razini 4 od maksimalnih 5, no ministar unutarnjih poslova je rekao kako će biti pojačan policijski nadzor na mjestima većih okupljanja ljudi poput kolodvora, aerodroma i stadiona.

To se vidjelo u četvrtak navečer oko stadiona Santiago Bernabeu na sjeveru Madrida gdje su prijateljsku nogometnu utakmicu igrali europski prvak Real Madrid i talijanska Fiorentina. Policijski kombiji ispred stadiona bili su brojniji nego prije.

Premda su tijekom minute šutnje navijači izvjesili transparent s porukom “Ne bojimo se”, prolaznici nisu mirni. Jedan mladić arapskog porijekla je nakon utakmice, iza ponoći, hodao prema stadionu s ruksakom na prsima zbog čega je prolaznike oblio hladan znoj.

“Naravno da nam nije svejedno”, rekao je Daniel, 40-godišnji stanovnik Madrida za Hinu. “Ono što se dogodilo 2004. bilo je stravično i strah se tada uvukao u ljude”.

Španjolska nije bila na udaru terorističkih napada od 2004. godine kada su u bombaškim napadima u madridskoj podzemnoj željeznici ubijene 192 osobe, a oko 1.800 ih je bilo ranjeno, u najtežem napadu pripisanom džihadističkim skupinama na europskom tlu. Premda je Španjolska desetljećima bila zemlja izložena bombaškim napadima baskijske separatističke grupe ETA-e, Daniel kaže da je ovo nešto puno gore.

“U napadima ETA-e mete su uglavnom bili policajci i vojna lica, a prolaznici bi ginuli kao kolateralne žrtve postavljenih bombi”, rekao je. “No mete su sada svi. U što većem broju”.

Španjolska planira povećati doprinos u koaliciji protiv IS-a

Prije tjedan dana je IS u priopćenju objavljenom preko svoje agencije AMAQ, preuzeo odgovornost za napad u Barceloni. U priopćenju je navedeno da je cilj vojnika IS-a bila zemlja koja sudjeluje u međunarodnoj koaliciji predvođenoj Sjedinjenim Državama protiv kalifata uspostavljenog u Siriji i Iraku. Kalifat osnovan 2014. posljednjih mjeseci znatno gubi teritorij osvojen te godine.

Španjolska ima nekoliko stotina vojnika u Iraku koji obučavaju lokalne vojnike za borbu protiv IS-a. Španjolski vojnici ne sudjeluju izravno u kopnenim akcijama. Ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis rekao je u ponedjeljak, u intervjuu za španjolske novine El País kako “predanost Španjolske u borbi protiv Islamske Države nikada nije bila upitna”.

“Tu predanost ćemo potvrditi, a namjeravamo i proširiti borbu. Već imamo prijedlog koji bi se trebao uklopiti u naše financijske mogućnosti. Ideja je povećati naš doprinos”, dodao je nakon napada u Kataloniji. Španjolski premijer Mariano Rajoy trebao bi se u rujnu sastati s američkim predsjednikom Donaldom Trumpon u Bijeloj kući a jedna od tema bit će borba protiv terorizma.

Katalonska policija je priopćila da je razbijena ćelija od 12 muškaraca koji su izveli napad u Kataloniji. Osmorica su poginula, a četvorica su optužena za udruživanje u terorističku skupinu. Dvojica su u pritvoru bez mogućnosti plaćanja jamčevine, a dvojica na uvjetnoj slobodi. U ponedjeljak je policija pronašla i vatrenim oružjem ubila 22-godišnjeg Younesa Abouyaaquona, odgovornog za ubojstvo 13 prolaznika kombijem te jednoga nožem u Barceloni. Policija i sudac u Madridu tvrde da nema sumnje kako je on vozio kombi, a zatim je pri bijegu ubio vozača automobila kojim je izašao iz Barcelone. Njegovom fotografijom završava video isječak IS-a.

Identificirani ISIL-ovci sa snimke

Istraga je istodobno proširena na susjedne države Maroko i Francusku. Marokanska policija uhitila je tri osobe sumnjajući da su imale veze s napadima u Kataloniji, a francuski ministar unutarnjih poslova rekao je da istražuju što su napadači radili u Parizu četiri dana prije atentata u Barceloni.

Nakon što je u četvrtak objavljena poruka IS-a, prvi takav video na španjolskom jeziku, kako tvrde španjolski mediji, objavljen je i identitet dvojice pripadnika sa snimke.

Militant s bradom je u videu isječku spomenut kao Abu Lais Al-Qurdubi, odnosno ‘Kordobežanin’, stanovnik grada Cordobe iz španjolske južne pokrajine Andaluzije. Riječ je o španjolskom državljaninu punog imena Muhammad Yasin Ahram Pérez, rođenom u Cordobi.

On je prije nekoliko dana napunio 22 godine, a u medijima se pojavio 2014. Tada je objavljeno da je njegova majka Tomasa Pérez iz španjolskog južnog grada Málage,, danas 41-godišnja žena, nakon njega s još petero svoje djece otputovala u kalifat. Njegov otac Marokanac Abdelah Ahram (42) služi 10-godišnju zatvorsku kaznu u marokanskoj luci Tanger zbog povezanosti s islamskim radikalizmom, izvijestile su španjolske novine La Vanguardia.

Drugi, zamaskirani militant, sa snimke je identificiran na njoj kao Abu Salman Al Andalusi, odnosno Abu Salman ‘Andalužanin’.

 

Dnevnik.ba/ http://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara