GRABAR KITAROVIĆ: Hrvati u BiH su predvodnici integracijskih procesa, treba ih osnažiti

Vrijeme:2 min, 1 sec

 

Kako bi Hrvatska bila uspješnija u svojoj zadaći promicanja državnih i nacionalnih interesa nužno je reformiranje diplomatske mreže, što uključuje popunu nekih praznina na geopolitičkoj karti svijeta, kazala je u petak predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović na Konferenciji veleposlanika, generalnih konzula i otpravnika poslova u Zagrebu.

Predsjednica Hrvatske je dan ranije uručila je vjerodajnice 12 novih veleposlanika i poručila im da na novim dužnostima sve svoje snage i domoljublje stave na raspolaganje Hrvatskoj.

“Uvjet za uspješniji rad naše diplomacije jest reformiranje naše diplomatske mreže i popuna nekih praznina na geopolitičkoj karti svijeta. Ne smijemo si dopustiti zanemarivanje nekih odredišta, uvelike kasneći za interesima našeg gospodarstva”, kazala je hrvatska predsjednica, javlja Hina.

“Osim što moramo bolje iskoristiti članstvo u Europskoj uniji, odnosno sve mogućnosti koje su nam time pružene, ne smijemo zanemariti nevjerojatan potencijal gospodarske i političke suradnje s drugim dijelovima svijeta, posebice Afrikom, azijsko-pacifičkim prostorom i Latinskom Amerikom, kako bismo izvoznicima otvarali nova tržišta”, naglasila je.

Kazala je kako je “krajnje vrijeme” da Hrvatska ima veleposlanstva u svim zemljama G20 te da treba razmišljati i o novim regionalnim čimbenicima, nagovijestivši otvaranje konzulata u Južnoj Koreji i Kazahstanu.

Vanjska politika se kreira u Zagrebu, a ne u Bruxellesu

U svom govoru pred devedesetak diplomata kazala je da je u većini zemalja koje je posjetila primijetila neiskorišten potencijal razvoja bilateralnih odnosa.

“I u odnosima s državama članicama Europske unije vide se posljedice održavanja kontakata samo u Bruxellesu. Ne može se bilaterala voditi samo u Bruxellesu, iako on omogućuje redovite kontakte na visokoj razini. Kad smo već kod Bruxellesa, hrvatska vanjska politika se dogovara, određuje, oblikuje i usklađuje isključivo u Zagrebu i onda prenosi na razinu dogovora država članica, a ne obrnuto”, istaknula je šefica hrvatske države.

Hrvatskoj, istaknula je, trajno ostaje odgovornost za promicanje stabilnosti i napretka jugoistočnog susjedstva, kao i potvrđivanja njegove eurointegracijske i euroatlantske perspektive.

“Tu posebno treba izdvojiti BiH i odgovornost za njezin daljnji napredak u slozi triju konstitutivnih naroda i manjinskih zajednica. Hrvati tu imaju istaknutu ulogu predvodnika integracijskih procesa koju treba podupirati i osnažiti”, ocijenila je Grabar-Kitarović.

Zahvalivši se diplomatima na dosad učinjenom u promicanju hrvatskih državnih i nacionalnih interesa kazala je da očekuje njihovu punu suradnju u provedbi zajedničkih temeljnih ciljeva državne politike.

“Moja poruka svima je da nema malih država – Hrvatska i naša diplomacija će biti toliko velikima kolikima se sami učinimo”, zaključila je Grabar-Kitarović./HMS/

 

hms.ba/ http://hms.ba/ Hrvatsko nebo

Odgovori