Featured Video Play Icon

(VIDEO)UDBA LIKVIDIRALA I DJECU – SMAKNUĆE OBITELJI ŠEVO (Rekonstrukcija udbinog ubojstva obitelji Ševo)

Vrijeme:3 min, 51 sec

Talijansko pravosuđe poslalo je europski uhidbeni nalog za Antu Josipovića, oca bivšeg predsjednika RH Ive Josipovića i nekadašnjeg visokog dužnosnika SKH, političkog tijela partije koje je donosilo političke odluke o likvidacijama hrvatskih emigranata. Nalog se odnosi na njegovu ulogu pri donošenju odluke o likvidaciji obitelji Ševo u Italiji.

 

ante-josipović
Ante Josipović otac bivšeg predsjednika     RH Ive Josipovića

Europski uhidbeni nalog, jedinstveni uhidbeni mehanizam za cijelo područje EU-a, točnije svih 28 zemalja članica, već je neko vrijeme u Zagrebu. Poslalo ga je talijansko pravosuđe i to ne za bilo koga, već za Antu Josipovića, oca bivšeg predsjednika RH i nekadašnjeg visokog dužnosnika SKH, političkog tijela partije koje je donosilo političke odluke o likvidacijama hrvatskih emigranata, koje su potom ”amenovane” u Beogradu, a odobravao bi ih osobno Josip Broz Tito. Nalog se odnosi na ulogu Ante Josipovića pri donošenju odluke o likvidaciji obitelji Ševo u Italiji.

S obzirom na to da postoji osnovana sumnja da je Ante Josipović sudjelovao u ime ”nalogodavca” u donošenju odluke za ubojstvo u ime jugoslavenske države, talijansko pravosuđe to želi utvrditi. O istrazi talijanskih službi pisalo se mnogo prošle godine.

Ubojstvo obitelji Ševo

Udba je Stjepana Ševu, rođenog 1937. u Hamzićima kod Širokog Brijega, ubrajala među aktivnije  vođe Hrvatskog revolucionarnog bratstva u Europi, organizacije koju je jugoslavenski režim tretirao ”u crvenom”, kao jednu od najaktivnijih. Ševo je emigrirao iz Juge 1966. godine. Prema dokumentima, koje je svojedobno prenijela Slobodna Dalmacija, iz izvještaja suradnika riječke Udbe, Vinka Sindičića i suradnika splitske Udbe pod pseudonimom “Mosor”, bilo je poznato da je Ševo bio jedan od važnijih logističara HRB-a u Europi.

Obitelj Ševo – Stjepan, supruga mu Tanja, rođena 1946. u Varaždinu i pokćerka Rosemarie, rođena 1963. u Stuttgartu – živjela je u Stuttgartu. Te, 1972., planirali su godišnji odmor u Italiji. Za planove je znao Vinko Sindičić, pa im se priključio i s njima 18. kolovoza 1972. doputovao u gradić San Dona di Piave kod Venecije, gdje su odsjeli u pansionu Bar Ristorante Centrale. Zna se da je Sindičić u pansionu prespavao samo jednu noć, a sljedećeg dana je vlakom otputovao u Trst, kako je rekao, na sastanak s roditeljima.

Obitelj Ševo je 24. kolovoza otišla na željezničku stanicu u San Dona di Piave, gdje je dočekala budućeg ubojicu koji je doputovao vlakom Simplon Express. Dok su se vozili s kolodvora, oko 21,30 sati, Ševo se zaustavio blizu tržnice. Kako je poslije izjavila policiji prodavačica Antonia Mazaletto, u automobilu se nalazio jedan muškarac s crnim naočalama. Krenuli su sporednom cestom prema Veneciji. Ševo je vozio, do njega je sjedila supruga, a na stražnjem sjedištu ubojica i devetogodišnja Rosemarie. Kada je Ševo usporio u jednom zavoju, ubojica mu je ispalio tri hica u zatiljak, te je ostao na mjestu mrtav.

Jeziv zločinpreuzmi

Iako vezana, Tanja Ševo je zgrabila ubojičin revolver i otrgla prigušivač zvuka. Ubojica je ispalio više hitaca i teško je ranio, ali je nije ubio. Izlazeći iz auta vidio je da Tanja daje znakove života, pa je u nju ispucao cijeli spremnik metaka. Prije toga, s dva hica u glavu ubio je malu Rosemarie. To je ujedno bilo prvi put da se čulo kako Udba ubija i djecu. Ubojica je pretrčao vinograd pod okriljem mraka, sjeo u automobil koji ga je tamo čekao i nestao prema Trstu.

Časnik talijanske vojske Francesco Lombardi i vojnik Salvatore di Garbo, koji su bili u talijanskoj vojarni u blizini, potrčali su prema mjestu zločina odmah čim su čuli pucnjavu. Tijekom očevida su izjavili: “Vojnici smo, ali kad smo došli na mjesto zločina, bili smo šokirani i ostali smo bez riječi. Prizor je bio jeziv”.

Sindičić je nakon ubojstva pobjegao u Jugoslaviju i pod pseudonimom ”Pitagora” nastavio raditi za Udbu.

Vinko Sindičić UDBIN ubojica
Udbin ubojica Vinko Sindičić

Istragu o ubojstvu obitelji Ševo provele su zajedno talijanska i njemačka policija. Sumnjali su da je egzekutor Sindičić, ali on je pred istražnim sucem izjavio da je u vrijeme ubojstva bio u Jugoslaviji. Sudac nije imao dokaza koji bi potvrdili suprotno, pa optužnica za Sindičića nikad nije ni podignuta i što se njega tiče, slučaj je pravno gledano bio završen.

Ali to ne znači da se on ne može obnoviti ukoliko se pojave novi dokazi. Nakon što je RH ušla u EU, točnije dva tjedna prije ulaska, doznalo se preko njemačke tiskovine “Focus” da je u Zagreb već stigao EUN za Josipa Perkovića i Zdravka Mustača zbog ubojstva Stjepana Đurekovića, a u Italiji je ponovno iz arhive ”hladnih slučajeva” izvađeno nikad razriješeno ubojstvo obitelji Ševo.

 

Uredništvo/komunistički zločini .net/ https://komunistickizlocini.net/Hrvatsko nebo

One thought on “(VIDEO)UDBA LIKVIDIRALA I DJECU – SMAKNUĆE OBITELJI ŠEVO (Rekonstrukcija udbinog ubojstva obitelji Ševo)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)