“LEKCIJA BOŠNJAČKIM POMORCIMA”:Džamija od soli u Neumu: Kad povijest piše romane, a politika prozirne strategije

Vrijeme:1 min, 7 sec

 

…..”Na lokalitetu Polača, neposredno uz Jadransku magistralu prema Dubrovniku, gdje povjesničari i orijentalisti smještaju navodne muslimanske vjerske objekte, koji su do potresa 1927. ponosno stajali, jedino je stajala danas razrušena kuća u vlasništvu Andrije Glavinića čiji su potomci i danas živi i u vlasništvu drže ovaj lokalitet. Prije Glavinića, do zemljotresa 1927.godine, o čemu svjedoče i katastarski izvadci, točno na mjestu gdje Hivzija smješta džamiju stajala je kuća u izgradnji i vlasništvu Austro-Ugarska Monarhije u koju su smještani administrativni djelatnici, u narodu znani kao kao financi (puč.filanci). Poznato je kako je toj kući, od kraja I. Svjetskog rata do potresa 1927. živio financ Franc Ševčuk sa ženom Marijom i djecom.

Ostaci džamije koji se spominju 2005., pa ponovo 2017. u navodima bošnjačkih eksperata, dokazano su novijeg datuma, što dokazuje crijep i cigla modernije proizvodnje od one koju pretpostavljaju spomenuti. Jedino za što se čvrsto drže stručnjaci je jedan jedini kamen sa nekakvim natpisom na arapskom što zapravo ne predstavlja ništa drugo osim možebitnog dijela groba nekakvog miralaja koji je jedino mogao biti sahranjen u Kleku, nikako Neumu”…..

 

……….Više na stranici:Herceg Bosna/Moja Domovina……….

 

http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/2017/08/24/lekcija-bosnjackim-pomorcimadzamija-od-soli-u-neumu-kad-povijest-pise-romane-a-politika-prozirne-strategije/

 

Herceg Bosna/Moja Domovina/http://hrvatskonebo.com/hercegbosna /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)