LJUBIĆ: Tumačiti moju izjavu kao poziv u građanski rat mogu samo oni pokvarene mašte

Vrijeme:2 min, 39 sec

 

Ukoliko se, pak, dogodi, što ja očekujem da se neće dogoditi, da ne bi pravovremeno bile usvojene izmjene Izbornog zakona, stav je Glavnog vijeća da se predloži Predsjedništvu HNS-a da se sazove izvanredno zasjedanje HNS-a i da se donesu strateške odluke koje bi bile promjena naše političke paradigme prema partnerima u B i H i aktualnim rješenjima, a što bi u izvjesnom smislu značilo “prelazak Rubikona“, izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare predsjednik Glavnog vijeća HNS BiH dr Božo Ljubić.

Ovu Ljubićevi izjavu pojedini sarajevski mediji protumačili su kao “poziv na građanski rat”!.

“Mašta može svašta, a što može pokvarena mašta svjedoči upravo takvo tumačenje moje izjave, kaže Ljubić za Hrvatski Medijski Servis.

-Onaj tko u ovoj mojoj  izjavi vidi prijetnju građanskim ratom, kao što sam mogao pročitati u nekim bošnjačkim medijima ili  sam razmišlja i zamišlja građanski rat ili ne razumije što metafora uopće znači. Ako za neku osobu želimo reći da je hrabar kao lav, kažemo samo kratko „on je lav“, to još uvijek ne znači da je on divlja životinja. Takve upućujem na Opću enciklopediju Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža ali i na neke druge izvore pa će vidjeti da se danas ova metafora uglavnom koristi kada se želi reći da je došao trenutak da se donesu neke važne odluke, kaže Ljubić pojašnjavajući za HMS uporabu metafore “prelazak rubikona”.

Podsjeća kako je Hrvatski narodni sabor institucija koja je utemeljena i nadležna da donosi važne odluke u ime hrvatskog naroda.

-Samo onaj tko sada zna da neće biti izmjena Izbornog zakona odnosno provedbe Odluke Ustavnog suda, implicira da će hrvatski narod biti prisiljen sazvati izvanredno zasjedanje i donijeti ove važne odluke koje sam definirao kao „novu političku paradigmu u odnosu na partnere i aktualna rješenja“. Možda bi oni koji brinu zbog mojih izjava trebali razmisliti je li u Bosni i Hercegovini već odavno prijeđen  „Rubikon“, kaže Ljubić za HMS.

Prešli su ga, dodaje, oni koji su nasilno promijenili Ustav odnosno Washingtonski i Daytonski mirovni sporazum i to uglavnom na štetu Hrvata ali i na štetu Bosne i Hercegovine, kaže.

„Rubikon“ su, smtra, odavno prešli oni koji su nametnuli Izborni zakon po kojemu su Hrvatima u više navrata nametnuli nelegitimne pripadnike kao narodne predstavnike; Vlade „Alijanse“ i „Platforme“, izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva…. „Rubikon“ su odavno prešli i oni koji su preglasavanjem donosili neustavne zakone i uzurpirali sredstva i nadležnosti većinskih hrvatskih općina i županija.

Naglašava kako Hrvati nisu započeli građanski rat, te kako je, pozivajući se na Ustav, upravo on ishodio Odluku Ustavnog suda BiH po kojoj i Hrvatima treba omogućiti izbor legitimnih narodnih predstavnika u institucije Ustavom predviđene za narodno zastupanje – u Predsjedništvo B i H, domove naroda u entitetima i na razini države.

-Oni koji odbijaju provesti Odluke Ustavnog suda i koji prijete da neće biti izmjena Izbornog zakona zapravo prijete da su još jednom spremni prijeći „Rubikon“. Niti tada mi ne razmišljamo o „građanskom ratu“ svjesni da je Ustav na našoj strani, da su svjetske konvencije i europske institucije na našoj strani, da je pravda na našoj strani i uvjeravam vas da ćemo obraniti naše pravo na Bosnu i Hercegovinu, kazao je Ljubić./HMS/

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)